Статті Кіно 03.08.2023 о 15:00 comment views icon

Топ 10 фільмів про підводну небезпеку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів про підводну небезпеку

З 3 серпня глядачі зможуть подивитися на нову битву Джейсона Стейтема з кровожерливим мегалодоном у сиквелі науково-фантастичного екшну «Мег» з підзаголовком «Западина». У зв’язку з цим ми вирішили пригадати десятку захопливих стрічок на тему зіткнення людей зі смертельною небезпекою у водах морів, річок, озер тощо. До уваги береться як реальна, так і вигадана загроза. Вмощуйтесь зручніше, занурення відбудеться через 3, 2, 1.

«Щелепи» / Jaws 

Дата випуску: 1975
Рейтинг IMDb: 8,1
Загроза: кровожерлива акула

В одному з мальовничих курортних містечок Нової Англії безтурботних відпочивальників починає тероризувати велика біла акула. Місцевий шериф Мартін Броуді заручається підтримкою професійного мисливця на акул та океанолога, щоб покласти край людожерським вибрикам клятого кархародона.

Коли мова заходить про морську небезпеку у кіно, невмируща спілбергівська класика першою спадає на думку. Насичені потужним саспенсом у дусі Гічкока «Щелепи» зробили величезний внесок не тільки у жанр жахів, але й в усю кіноіндустрію загалом. Саме цей фільм поклав початок так званій епосі блокбастерів. Стрічка заснована на однойменному романі Пітера Бенчлі, а після її перегляду запливати за буйки вам точно не захочеться.

«Безодня» / The Abyss

Дата випуску: 1989
Рейтинг IMDb: 7,5
Загроза: прибульці, що застерігають дурнувате людство

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Коли атомний підводний човен «Монтана» терпить катастрофу у Кайманському жолобі, ВМС США залучає до рятувальної операції співробітників підводної бурової платформи «Діп Кор». У супроводі військових вони мають дістатися до затонулого об’єкта з ядерними боєголовками на борту раніше радянських підводників. Але у нетрях Карибського моря загін стикається з таємничими створіннями, що випромінюють грайливе сяйво у пітьмі.

Джеймс Кемерон залишається вірним собі та вже не вперше транслює думку про те, що найбільшу загрозу для людства становить не якась фантастична небезпека, а цілком реальна — саме ж людство. Вже тут, на ранньому етапі кар’єри, режисер показує свою любов до води, синього кольору та «рідкого металу». Згадуємо і актуальну як ніколи сюжетну арку про божевільного з ядерною зброєю в руках.

«Левіафан» / Leviathan 

Дата випуску: 1989
Рейтинг IMDb: 5,8
Загроза: невідомий вірус

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Інша команда підводних працівників гірничодобувної станції якось натрапляє на затонуле російське судно «Левіафан». При цьому, згідно з офіційними даними, корабель досі знаходиться на бойовому чергуванні у Балтійському морі (адже «патєрь нєт»). Один з членів команди Сікспак вирішує прихопити з собою сейф, ще не здогадуючись, що так він проносить на станцію невідому заразу, котра перетворює людей на потворних монстрів.

Проблема стрічки Джорджа П. Косматоса у тому, що вона виглядає кричуще вторинно. Це  поєднання «Чужого» Рідлі Скотта з «Щось» Джона Карпентера. Та попри відсутність свіжих ідей і негативні відгуки критиків, цей науково-фантастичний горор виглядає достатньо міцним жанровим зразком, щоб зайняти своє законне місце у топі. Цікаво, що окрім «Безодні» та «Левіафану» того року вийшло ще чотири фільми на підводну тематику.

«Анаконда» / Anaconda

Дата випуску: 1997
Рейтинг IMDb: 4,9
Загроза: змія у водах Амазонки

Команда документалістів відправляється у захопливу подорож Амазонкою, щоб зняти фільм про давні індіанські племена. По дорозі кінороби зустрічають досвідченого змієлова, ще не підозрюючи, що це знайомство призведе до трагічних наслідків.

Так, «Анаконда» вважається провалом і несмаком, але вона непогано урізноманітнює жанр морських/річкових жахів, де суцільні акули, рідше — крокодили (про них поговоримо трохи пізніше).

Все-таки дивитися на те, як репер Айс К’юб, Джей Ло у майочці аля Лара Крофт та скажений Джон Войт намагаються дати раду здоровенній комп’ютерній рептилії — трохи збочене, але не найгірше задоволення. Принаймні проспати весь хронометраж, як от персонаж Еріка Штольца, бажання не виникне.

«Підйом з глибини» / Deep Rising

Дата випуску: 1998
Рейтинг IMDb: 6,1
Загроза: доісторичний морський черв’як

Десь на теренах Південнокитайського моря зловісна банда грабіжників відправляється на розкішний круїзний лайнер з метою пограбування. Але замість коштовностей чи хоча б хрустких банкнот невдачливі бандити натрапляють на спустошені, залиті кров’ю коридори та смертоносного хробака з палеозойської ери.

Цей фільм Стівена Соммерса — добротний динамічний горор-бойовик з хорошим акторським складом. Сюжет тут простий та вторинний, але йому до снаги захопити глядача та не відпускати до фінальних титрів. Не дивлячись на негативне сприйняття з боку критиків та провальні касові збори, «Підйом з глибини» з часом набув культовий статус серед шанувальників жанру.

Тут не можемо не згадати про нещодавню загибель Тріта Вільямса, котрий потрапив у смертельну ДТП 12 червня. Спочивай з миром, Тріте.

«Глибоке синє море» / Deep Blue Sea

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 5,9
Загроза: високоінтелектуальні акули

Симпатична вчена С’юзен Макалістер намагається знайти ліки проти хвороби Альцгеймера за допомогою збільшення мозку акул, який нібито має цілющі властивості. Але під час шторму у підводній лабораторії трапляється інцидент, через який генномодифіковані хижаки вибираються на волю та влаштовують полювання на своїх кривдників.

«Глибоке синє море» — ще один знаковий представник жанру родом з 90-х, який не був високо оцінений сучасниками. Втім, стрічці Ренні Гарліна вдалося зібрати непогану касу, а нині вона виглядає як захопливе guilty pleasure, де нам знову наголошують, що з природою краще не бавитись. Як бачимо, у кінці 90-х історії про небезпеку з води набувають великої популярності в індустрії.

«Лейк Плесід: Озеро страху» / Lake Placid

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 5,8
Загроза: велетенський крокодил

Якось на озері Лейк Плесід, розташованому в окрузі Арустук, штат Мен, місцевий шериф Генк Кео супроводжує офіцера служби рибальства та полювання під час занурення. От тільки дістати з води вдається лише половину підлеглого. На наступний день Генк розгортає розслідування інциденту та залучає низку експертів, котрі мають визначити, що за хижа тварюка оселилася у тутешніх водах.

«Лейк Плесід» примітний тим, що традиційний для жанру саспенс тут досить уміло чергують з комедійною, дещо іронічною складовою. Це дозволяє розрядити атмосферу та трохи урізноманітнити загальну простоту сюжету. При цьому творцям вдається залучити гарний акторський склад, а їхня рептилія виглядає значно реалістичніше, ніж той шмат гуми, котрий у вищезгаданому фільмі з Дженніфер Лопес називають анакондою.

Як і у випадку з «Щелепами» та «Анакондою», стрічка має низку продовжень. Та вони й тут більше паразитують на популярності оригіналу замість того, аби додати щось якісно нове до його міфології.

«Піранья 3D» / Piranha 3D

Дата випуску: 2010
Рейтинг IMDb: 5,5
Загроза: зграйки ненажерливих піраній

Щороку з початком канікул на озеро Вікторія, що в Аризоні, з’їжджаються тисячі старшокласників та студентів. Вони влаштовують круті вечірки з діджейською музикою і пивом прямо на воді, а ще ж про конкурс мокрих майок не треба забувати. Та цього року нестримні веселощі будуть зіпсовані через нашестя доісторичних піраній, охочих поласувати безтурботними школярами.

«Піранья 3D» відомого французького постановника Александра Ажа це рімейк культового однойменного фільму 1978 року. Він задумувався як безглузде, криваве, невибагливе та деякою мірою веселе божевілля категорії Б. Кормом для риб тут слугують як пересічні пенсіонери-рибалки, що опинились не в тому місці та не в той час, так і намаслені порнозірки, тіла яких добряче виблискують на приємному аризонському сонечку.

«Мілина» / The Shallows

Дата випуску: 2016
Рейтинг IMDb: 6,3
Загроза: ще одна кровожерлива акула

Молода серфінгистка Ненсі Адамс приїжджає на красивий мексиканський острів, щоб «зловити хвилю». Але її майже самотня пригода перетворюється на справжнє жахіття, коли дівчину атакує велика біла акула. Тепер єдиною надією на виживання стає маленький рифовий острівець, але хижа рибина, судячи з усього, серйозно налаштована отримати свій ситний обід сьогодні.

«Мілина» — черговий фільм про акулу, що не дає жанру чогось нового. Але, на відміну від багатьох жанрових побратимів, цей безсоромний sharksplotation виглядає якісно та пропонує динамічний бій суто віч-на-віч. Вийшов добре зафільмований та в міру напружений, винахідливий сурвайвл, у якому щиро переживаєш за героїню Блейк Лайвлі.

«Хижаки» / Crawl

Дата випуску: 2019
Рейтинг IMDb: 6,1
Загроза: компанія недружніх алігаторів

Юна плавчиня Хейлі Келлер нехтує попередженнями про ураган п’ятої категорії та відправляється на пошуки батька. Нарешті вони завершуються успіхом, але вихід з підвалу будинку стає неможливим через непроханих гостей — величезних алігаторів, котрі прийшли у містечко разом з водою. У героїв залишається мало часу на порятунок, адже вода стрімко прибуває і загрожує затопити приміщення дуже скоро.

«Хижаків» ставив вже згаданий раніше Александр Ажа, але цей фільм разюче відрізняється від «Піраній». У нього більше спільного з «Мілиною», бо стрічка також має хорошу динаміку та високий рівень напруги. Напевно, коли в жахастику на водну тематику нічого нового вже і не скажеш, а кожен наступний проєкт апріорі буде вторинним, міцний жанровий зразок має виглядати саме так.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: