Огляди Пристрої 10.04.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

 

3.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: SSD диск з можливістю заміни, непогана ергономіка, низька вартість, щедра цифрова комплектація у вигляді MS Office + Game Pass, деталізована інструкція для новачків.
Мінуси: матеріали корпусу, дешевий 6 бітний екран (особливо погані кути огляду), слабкий процесор, повільне заряджання, сильні конкуренти, легкий свист дроселів.

Повноцінний ноутбук з актуальною операційною системою, SSD диском, непоганою автономністю та ергономікою менш ніж за 300 доларів – хіба це можливо? Thomson Neo 14 доводить, що так. Звісно, модель має недоліки, але в неї знайдеться і багато приємних моментів. Чи вартує цей лептоп своїх 10 500 грн, які альтернативи можна придбати та чому він ідеально підходить як перший ноутбук для невимогливих користувачів? Все це та багато іншого в огляді нижче.

Технічні характеристики Thomson Neo 14

Технічні характеристики Thomson NEO 14
Екран 14″ HD+ TN
Процесор Intel Celeron N4020
Оперативна пам’ять 4 ГБ LPDDR4
Накопичувач 128 ГБ M2 SATA SSD
Відеокарта Intel UHD 600
Безпровідні інтерфейси Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2
Провідні інтерфейси 1x 3.5mm  Jack
1x Micro SD
1x USB 3.0
1x USB 2.0
1x USB 3.0 Type C
1x Mini HDMI
Розміри 332x229x19 мм
Вага 1,9 кг
Блок живлення 12 В 24 Вт
Акумулятор 30 Вт*год 7.4 В 4000 мАг

Простенькі параметри, які не викликають подиву після пункту «ціна». За свої гроші ноутбук пропонує далеко не найгіршу начинку. Точніше за ці гроші майже неможливо знайти взагалі будь-що, окрім того, що на б/в ринку. Звісно, є кілька гарних конкурентів, але про них трохи нижче.

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Відразу впадає в очі невеликий об’єм ОЗП, та це далеко не найбільша проблема ноутбука. З підсистемою пам’яті жодних проблем. Все зазвичай впирається в продуктивність процесора. З доступними 3.8 ГБ ОЗП цілком реально запускати кілька офісних програм, браузер з 10 вкладками, фоторедактори тощо. SSD диск активно допомагає, адже використовується файл підкачки. Лише деякі вкладки в браузері можуть перейти в сплячий режим і перезавантажитись через певний час.

Комплектація Thomson Neo 14

Ноутбук поставляється в невеличкій коробці. Комплектація скромна і включає сам комп’ютер, зарядний пристрій і документацію. Це той випадок, коли варто приділити увагу папірцям всередині коробки.

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Виробник поклав інструкцію, досить деталізовану і корисну. Вона знадобиться для тих, хто не має досвіду використання сучасних ноутбуків. Є велика частина населення, якій ця книжечка буде актуальною.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

Інструкція написана українською мовою і розповідає про основні елементи керування пристроєм, його порти, клавіатурні скорочення тощо. Thomson Neo 14 натякає на те, що його можуть подарувати літній людині або дитині, якій доведеться вивчати середовище Windows з нуля. За такий підхід ставимо товстий плюс.

Блок живлення 12 В, потужність 24 Вт. В реальних умовах вдавалось побачити й дещо більші значення. БЖ компактний, влізає в кишеню. Єдиний мінус лише в тому, що штекер не USB Type C. Більше нічого в комплектації немає, хоча не завадила б якась серветка – покриття ноутбука збирає відбитки.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Перед нами компактний 14 дюймовий ноутбук з класичним дизайном. До зовнішнього вигляду немає жодних претензій. Він не номінується на звання ергономічного і стильного, але все ж непоганий. Не товстий і не тонкий, не надто легкий, але все ще комфортний для перенесення, приємний візуально ноутбук за смішні гроші.

Важить пристрій майже 2 кг, що досить дивно. Незрозуміло звідки така маса, якщо корпус пластиковий, радіатор маленький, а об’єм батареї невеликий. Ноутбук покритий фарбою, яка збирає відбитки пальців, бруд, пил. Сам пристрій виглядає не дуже міцним, поводитись з ним краще акуратно.

Механізм відкриття відносно тугий, хоча рівняти його з MacBook безглуздо. Екран відкидається майже на 180 градусів. Тримати та носити за собою його досить зручно – 14 дюймові моделі, ймовірно, є золотою серединою.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

На бокових панелях розміщені провідні інтерфейси: два USB Type A (2.0 та 3.0), один USB Type C, роз’єм для карт пам’яті, 3.5 мм jack та mini HDMI. Для виводу зображення на телевізор доведеться використати кабель mini HDMI.

Безпровідні інтерфейси стандартні: Bluetooth 4.2 та Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n. Сигнал ловить непогано, навіть, від слабких роутерів. Зазвичай ноутбуки використовують металевий корпус як підсилювач для антени, та пластиковому Thomson Neo 14 нічого не заважає користуватись Wi-Fi через кілька стін і 20 метрів від роутера з 1 антеною.

Дисплей, вебкамера, звук

WEB-камера слабка: лише за ідеального освітлення можна проводити онлайн конференції. Штучне освітлення псує картинку, та важко критикувати камеру в такій дешевій моделі. Чимало ігрових ноутбуків за 1000-2000 доларів мають лише трохи кращі вебки. Камери вистачить для невимогливих користувачів і дзвінків родичам по Viber.

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Звук в міру гучний, як для невеликого лептопа. Потужності вистачить для перегляду фільмів чи прослуховування музики. Але він плоский, низькі частоти не відчутні, наче це флагман Android з двома динаміками. Мікрофон також з категорії «просто є». Записувати пісні ніхто не стане з такого девайса, а поспілкуватись з допомогою відеозв’язку вистачить.

Екран — слабка сторона ноутбука. І справа зовсім в роздільній здатності. За нормального використання (40-50 см від екрана) зернистість не буде впадати в очі. При перегляді відео тим паче проблем не виникає, недолік в іншому.

Проблемою є 6-бітна матриця і кути огляду. Горизонтально вони чудові та картинка майже не втрачає якості, відмінний результат. Але вертикально ситуація міняється кардинально. Достатньо неправильно виставити нахил дисплея і зображення вицвітає або темніє. Дивитись на екран потрібно лише під прямим кутом.

Цей дисплей точно є за що й похвалити. Перш за все, він матовий і під сонцем поводить себе чудово. Максимальний рівень яскравості досить високий, що дозволяє використовувати його в сонячні дні на вулиці. Також приємний мінімальний рівень підсвічування. Для нічного вебсерфінгу чудова опція.

Багато OLED екранів (дуже якісних і хороших) мають надто високий рівень мінімального підсвічування, що не дуже комфортно вночі, а тут навпаки приємно, хоч і якість екрана відносно низька. Також є опція використання режиму 40 Гц, який покращує автономність. Для перегляду фільмів те, що треба.

Є нюанси з точністю кольорів. Після 100% sRGB монітору зображення здається дуже холодним, що не випадково. Досвідчений фотограф відразу побачить проблеми, як і більшість вибагливих користувачів (які звикли до елітної техніки). Колориметр показав наступні результати:

Слабенькі показники, та очікувалось і гіршого. Нагадаємо, що багато ігрових моделей середнього класу далеко не втекли від 65-70% sRGB. Після калібрування зображення стало значно приємнішим і реалістичнішим. Звісно, не в кожного знайдеться вдома колориметр, вартість якого орієнтовно така ж, як вартість цього ноутбука. Було б дуже приємно, якби він з коробки йшов правильно відкаліброваним.

Клавіатура, тачпад

Проста клавіатура з великими клавішами, не тиха, не дуже шумна, відносно зручна. До неї легко звикнути, ергономіка справді непогана. Лівий Shift довгий, все розміщено на своїх місцях, як і має бути в класичній розкладці, жодних експериментів. Хіба що можна виділити клавіші Home/End збоку. Підсвічування клавіатури немає.

Цифрова панель перекочувала на тачпад. Вона активується подвійним натиском на відповідну область тачпаду. Схожим чином це реалізовано в ноутбуках Asus, але там присутнє підсвічування. В Thomson Neo 14 цифрова панель завжди буде присутня і видима, незалежно від того чи активована.

Тачпад середніх розмірів, підтримує жести. Після елітних ноутбуків здається не надто точним (переміщення курсора), але чутливість на тапи 100%, через що трапляються фантомні натиски. Наприклад, іноді при проведенні курсора бували натискання на програму, що неабияк дратує. Та це рідкісні моменти (залежні й від користувача).

Робоча продуктивність Thomson Neo 14

Thomson Neo 14 має процесор Intel Celeron N4020. Це лише 2 ядра і 2 потоки з низьким TDP 6 Вт. Важко очікувати чогось неймовірного від такого малюка. Перевіримо його в легких і важких бенчмарках.

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Перед тестуванням зауважимо, що різниці між режимом роботи від акумулятора і від БЖ майже немає. Точніше вона була, але часто мала розбіжності не на користь роботи від мережі.

Парадоксально, але деякі бенчмарки показували гірші показники, коли ноутбук був підключений до мережі. Усі параметри продуктивності в налаштуваннях Windows виставлені на максимум, але ніякого впливу не було.

Режим «економія» енергії також майже не несе впливу на роботу ноутбука. З таким процесором йому все одно на те, від чого живиться система. Це перша модель в тестах ITC, яка виявилась зовсім нечутливою до зміни типу живлення.

Geekbench 6 CPU

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Цей тест проходив дуже довго, близько 15 хвилин. Процесор показує слабенький результат.

Geekbench 6 Open CL

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Вбудована відеокарта неабияк допомагає процесору в будь-яких завданнях. З таким результатом не варто заїкатись про сучасні відеоігри. Добре, що малюється інтерфейс системи і відтворюється відео.

Cinebench R23

Speedometer 2.0

Google Octane 2.0

WebXPRT 4

В браузері ноутбук поводить себе двояко. Легкі сайти завантажуються швидко, скролінг плавний. Але достатньо зайти на погано оптимізований вебресурс і все стає на свої місця. Все впирається в можливості процесора, який завантажується на 100% майже весь час. Хоч саме відео на YouTube відтворюється стабільно (тест нижче), але навігація по сайту повільна, неприємна, завантаження довге. Adblock трохи допомагає, але не міняє ситуацію кардинально.

Crystal Disk Mark

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Встановлено звичайний SATA SSD формату M2. Швидкість в межах норми, значно краща, ніж  eMMC Flash накопичувачі, які все ще ставлять в ультрабюджетні ноутбуки.

Тест відео Youtube:

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Якість 1080p 60 FPS призводить до рідкісних пропусків кадрів, зазвичай на початку. Після буферизації все працює плавно. З 10 000 кадрів було втрачено лише 177 (з яких 120 в перші 10 секунд). Чудовий результат.

Міфи про те, що двоядерний Celeron не може відтворювати відео високої якості лише міфи, хоча навантаження на процесор значне. 1080p60 – максимум, на що він здатен.

Рендер відео:

Вбудований відеоредактор Windows дозволяє кодувати відео в якості 1080p з частотою 30 кадрів за секунду. Відеоролик довжиною 9 хвилин вдалось обробити за 9 хвилин 42 секунди. Відеоряд було розділено на дві частини, в одну з яких додали кінематографічний фільтр. Дуже гарний результат, все завдяки апаратному прискоренню Intel HD. Про відео 4K краще не заїкатись, цей ноутбук не для професійних контент-мейкерів.

Процесор зображень Adobe Photoshop:

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

37 фотографій у форматі JPEG 12 МП ноутбук обрізав до 1920x1080p за 90 секунд. Профіль якості виставлено на 8/10.

Обробка фотографій Adobe Lightroom:

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Експорт цих самих 37 фото в Лайтрумі зайняв 65 секунд. Було використано фільтр, який включав підвищення контрастності до всіх знімків. Дивовижно, але для обробки фото цілком достатньо й такого простенького заліза. Проблемою є екран, який не дозволить правильно працювати з кольорами на професійному рівні, та для домашнього використання годиться.

Ігрова продуктивність

Модель Thomson Neo 14 створена для чого завгодно, але точно не для ігор. Перевіримо кілька легких проєктів, щоб переконатись в цьому. Енергоспоживання процесора не перевищувало 6 Вт. Автономність під час відеоігор орієнтовно така ж, як при перегляді відео високої якості.

Lara Croft and The Guardian of Light

Навіть з такою старою грою він не впорався. Грати з 10-15 FPS неможливо, зниження налаштувань не допомагає – не вистачає процесорної продуктивності.

Expendabros

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

І тут не вистачає CPU. В легких сценах 40-45 FPS, під час вибухів та ефектів цей показник просідає до 20-30 FPS.

The Fertile Crescent

Стратегія 2022 року випуску в стилі Age of Empires працює більш-менш адекватно. Можна побавитись з відносним комфортом. Такій грі вистачає 30 FPS.

Steam Remote Project Cars

Якщо у власника є продуктивний комп’ютер, то вийде зіграти в будь-яку гру використовуючи локальну мережу і віддалений доступ. Ноутбук легко відтворює потокове відео з частотою 60 кадрів в секунду.

Steam Remote Call of Duty Warzone 2.0

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Неважливо яка гра, все працює орієнтовно однаково. Якість картинки не дуже висока після великого ігрового монітору, але грати все ще можна. Гравці на PS4 отримують не кращий користувацький досвід у Warzone 2.0 з просіданням частоти кадрів і гіршою графікою.

Ці ігри запустили для прикладу, адже ПК «AMD R7900+7900XTX» дозволить зіграти в будь-які сучасні забавки з ультра налаштуваннями, а для потокової передачі відео достатньо і Celeron N4020. Можна було б перевіряти більше забавок, але це був би тест стаціонарного ПК, а не Thomson Neo 14.

Автономність, енергоспоживання, нагрів

Від мережі ноутбук споживає менше ніж 30 Вт. Блок живлення в теорії видає 24 Вт, хоча насправді трохи більше. При цьому поповнюється акумулятор не дуже швидко. Потрібно 2.5-3 години для того, щоб зарядити батарею ємністю 30 Вт*год.

Максимальне енергоспоживання:

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Енергоспоживання під час заряджання (режим сну):

Огляд бюджетного ноутбука Thomson Neo 14: коли кожна гривня має значення

Автономність непогана, але не вражає. Не дарма редакція назвала моделі Prologix «чемпіонами з автономності». Prologix 710 з акумулятором 36 Вт*год показував на 50% кращі результати, як Thomson Neo 14. Цьому є кілька пояснень.

TDP процесорів Intel Pentium N5030 і Celeron N4020 є однаковим, але різниця в продуктивності шалена. Celeron майже всюди працює на межі своїх можливостей і завжди споживає допустимий максимум, а N5030 легко переварює YouTube та інші типові завдання. Саме тому перегляд відео з N4020 так просаджує акумулятор. Завантаження ЦП коливається від 50 до 100%, так само навантажується і вбудована відеокарта. З Thomson Neo 14 цілком реально досягнути 8-10 годин автономності, а Prologix показував 13-16 годин.

Автономність під час перегляду відео (яскравість 0%, 40 Гц, YouTube 1080p30) 10 годин.

Втрати за 120 хв 19%.

Автономність під час офісних завдань, текстові редактори і легкий серфінг, (яскравість 10%, 40 Гц) 12 годин.

Втрати за 120 хв 16%.

Ледве вдається отримати 10 годин автономності за умов максимальної економії. Режим 40 Гц трохи допомагає, але результати все ще гірші, ніж можна було очікувати. Звісно, б.в. ноутбуки класу «корч» за 5000-6000 грн в кращому випадку триматимуть 1-2 години в такому режимі. В режимі 100% яскравості та 60 Гц власник Thomson Neo 14 може розраховувати не менше як на 7 годин автономності при будь-яких сценаріях.

Thomson Neo 14 майже не нагрівається, тому не має системи активного охолодження. Свист дроселів можна почути лише якщо нахилитись до клавіатури. Корпус майже не нагрівається, навіть, після довготривалих стрес тестів. Хоча, для цього ноутбука перегляд відео високої якості, Cinebench R23 чи скролінг важкими сайтами – це один і той же стрес тест з 100% завантаженням процесора.

Нагрів корпуса:

Програмне забезпечення

Варто відзначити кілька приємних бонусів, які йдуть з ноутбуком. Якщо фізична комплектація скромна, то програмні подарунки не можуть не тішити. Власник Thomson Neo 14 отримує річну підписку на Office 365 і місяць XBOX Game Pass.

Також тут встановлена ліцензійна Windows 11. Багато дешевих ноутбуків поставляються без ОС, тому власнику доведеться самому розв’язувати цю проблему. А тут вже все є.

За замовчуванням в Thomson Neo 14 використовується Windows S Mode. Цей режим блокує використання сторонніх програм (не з магазину Microsoft Store). Його можна зняти, виконавши просту процедуру в цьому ж магазині.

Цей режим автоматично використовується в девайсах на базі ARM процесорів, адже там нічого «нормального» й так не встановити. А Thomson Neo 14 повноцінний, нехай і слабенький, комп’ютер, який підтримує всі класичні х86 програми. Використовувати S режим, чи ні – це уже рішення кожного, а те, що він за замовчуванням поставлений є більше перевагою, ніж недоліком.

Конкуренти

За таку вартість (10500 грн) важко знайти гідних конкурентів. Розглядати будемо лише з того, що можна офіційно купити в Україні без жодних двомісячних очікувань з Китаю і пошуку серед б/в товарів.

ASUS VIVOBOOK 14 X415 обійдеться в 12 900 грн. Характеристики в основному схожі, хоча екран IPS. Також вага на 400 грамів менша.

Vinga Spirit S141 ближчий за ціною  (від 9990 грн) до героя огляду. До переваг відносимо Full HD матрицю і вагу лише 1.36 кг.

Lenovo IdeaPad 1 15ADA7 повнорозмірний 15.6 дюймовий ноутбук на базі AMD Athlon і хорошою графікою Vega. За свої 11 850 грн прекрасний варіант.

Висновок:

Thomson Neo 14 – один із найдешевших ноутбуків на ринку України. Він пропонує цілком звичні характеристики в цьому ціновому діапазоні, хоча деякі конкуренти все ж виглядають кращими. Цей лептоп підійде в якості «печатної машинки» для невимогливих користувачів. Його вистачає для офісних завдань, редагування фото, перегляду фільмів, серфінгу в браузері, віддаленого геймінгу тощо.

Ця модель однозначно не влаштує професіоналів високого рівня чи просто вимогливих любителів комп’ютерної техніки. Завдяки низькому ціннику, адекватній автономності, непоганій ергономіці та приязності до новачків (детальна інструкція, ліцензійне ПЗ) Thomson Neo 14 отримує досить непогану оцінку. Більшість потенційних власників з легкістю пробачать йому численні недоліки, бо він справді відпрацьовує кожну гривню своєї ціни.

Висловлюємо подяку компанії ASBIS за наданий для огляду ноутбук Thomson Neo 14


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: