Інтерв'ю Крипто 19.05.2022 о 08:00 comment views icon

Падіння біткоїна й обвал токену LUNA негативно позначаться на алгоритмічних стейблкоїнах

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg

Элина Сулима

Автор інтерв'ю, статей та інших лонгрідів

Останні півроку курс біткоїна й ефіріуму стрімко падає (42,57% та 53,5% відповідно). Минулого тижня обвалився токен LUNA (TerraUSD), а днями втратив прив’язку до долара алгоритмічний стейблкоїн DEI (Deus Finance DAO). Подібні коливання не тільки негативно позначилися на їхніх утримувачах, а й обвалили акції компаній, діяльність яких була пов’язана із цифровою валютою (Riot Blockchain та Coinbase).

Про те, що відбувається на криптовалютному ринку та як за криптовалюту купують гуманітарну допомогу для української армії, розповів засновник української біткоїн-біржі Kuna Михайло Чобанян.

Падіння біткоїна й обвал токену LUNA негативно позначаться на алгоритмічних стейблкоїнах

Після початку війни ми втратили 50% доходу

Після російського вторгнення в Україну ми відключили рубль і, звичайно ж, одразу втратили приблизно 30–50% доходу. Торгівля також впала. Зрозуміло, що такий крок негативно вплинув на нашу платформу. От і виходить, що хтось заробляє, а хтось втрачає.

Щодо наших клієнтів, то ми бачили якийсь сплеск першого тижня. Однак потім усе повернулося на довоєнний рівень, у тому числі й приріст.

Ми взяли до уваги всі «за» та «проти» і вирішили створити криптобанк. Ми вже розпочали його розробку. Це буде цифровий банк, який підтримуватиме Web 3.0.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Війна ніяк не вплинула на криптовалюту

Якщо говорити загалом, то війна ніяк не вплинула на коливання курсу криптовалюти. Так, було якесь коливання біткоїна в районі $37–47 тис. Тобто протягом двох місяців після початку війни його вартість постійно то знижувалася, то підіймалася з невеликим розривом у $10 тис. Ми не бачили, щоб був якийсь суттєвий вплив війни на ринок криптовалют.

Що стосується недавнього падіння біткоїна та ефіріума, то якась кореляція є. Але вони насправді почали падати ще до того, як почалися проблеми з LUNA/USD. Це частково пов’язано із сезонністю, зовнішньоекономічними причинами та кореляцією криптоактивів з фондовими ринками. Тому сказати, що це могло спровокувати їх падіння, не можна. Але ці фактори однозначно негативно вплинули на них.

Я більше схиляюся до того, що жорстка монетарна політика Федеральної резервної системи (ФРС) США вплинула найбільше. Оскільки в біткоїн та ефіріум дуже багато вклали різноманітні інвестиційні фонди (так звані інституціонали). Усі вони орієнтуються на облікову ставку ФРС (яку вона підняла на 50 базових пунктів). Це дуже вагомий показник для прийняття рішень, що може призвести до відтоку капіталу з ризикованих активів. Тому саме ФРС більше вплинула на падіння біткоїна та ефіріума, ніж, скажімо, LUNA/USD та все інше.

Щодо різних прогнозів про подальше падіння біткоїна, то це особиста думка кожного експерта. Хтось вам скаже, що завтра біткоїн коштуватиме $200 тис., а хтось – що він післязавтра взагалі знеціниться.

Падіння біткоїна й обвал токену LUNA негативно позначаться на алгоритмічних стейблкоїнах

Не всі стейблкоїни зможуть вижити

Після падіння біткоїна та обвалу токену LUNA дійсно створюється додатковий тиск на стейблкоїни. Особливо це зачепить алгоритмічні стейблкоїни, які працювали за схемою LUNA (за спеціальним комп’ютерним алгоритмом). Наприклад, днями обвалився ще один стейблкоїн – DEI (Deus Finance DAO). Він знецінився наполовину, що спровокувало падіння крипти, до якої він був прив’язаний.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Минулого тижня був жахливий тиск на USDT (токен Tether), довкола якого і так вже утворилося багато чуток. Подивимося, хто зі стейблкоїнів виживе після такого «криптовалютного шторму».

На допомогу армії нам в основному перераховують біткоїни, ефіріуми та USDT.

Я від початку розумів, що наша армія, м’яко кажучи, недофінансована. Адже більшість допомоги розікрали. Щоб бійці не були голі та босі, їм треба допомагати. Саме тому ми вирішили створити волонтерський криптофонд для допомоги нашим захисникам.

Спочатку ми на базі Kuna створили волонтерський криптофонд (сервіс MyKuna). Потім зателефонував голова Мінцифри Михайло Федоров і запропонував створити аналогічний проєкт, тільки на державному рівні. Власне, ми це й зробили.

На цей момент криптофонд AidForUkraine працює на базі Kuna разом із трьома міністерствами. Усі запити верифікуються також на рівні міністерств. У нас уже налагоджені логістика, ціноутворення та конвертація крипти в долар (якщо це необхідно) або оплата криптою безпосередньо. Тобто як мінімум чотири різні особи дивляться на той самий запит і ціну на нього. Тому варіантів для банальної крадіжки грошей залишається дедалі менше.

Більшу частину крипти, яку нам вдалося зібрати, нам перераховують у біткоїні, ефіріумі та USDT. Нам вдалося зібрати у всьому світі приблизно $70 млн (це в еквіваленті криптовалюти). Ці засоби використовують, щоб купувати бронежилети, каски, тепловізори, прилади нічного бачення, сухпайки, медикаменти й аптечки.

Поки Маріуполь не захопила російська армія і він не був зруйнований, ми допомагали людям криптовалютою. Вони могли її поміняти та купити продукти або товари першої необхідності.

Для того щоб купити амуніцію для армії, необхідно спочатку звантажити криптогаманець Trustee або AMLSafe. Найкраще це робити на телефоні, яким ви мало користуєтеся або на новому (тільки не китайському, а Samsung, iPhone, iPad, LG, Sony тощо). Потім ви купуєте криптовалюту в онлайн-обмінниках, на криптобіржах, P2P-платформах або в терміналах. А далі з допомогою крипти купуєте (через посередника) будь-який товар для армії. Така операція триватиме приблизно 15–30 хвилин. До речі, будь-який «бруд» (даркнет, викупи, злами) заблокують на будь-якій централізованій біржі, у тому числі на Kuna.

Падіння біткоїна й обвал токену LUNA негативно позначаться на алгоритмічних стейблкоїнах

Торгівля криптою завжди була актуальною

Торгівля криптовалютою завжди була актуальною, і тут питання навіть не в торгівлі, а у криптовалютних заощадженнях. Вони не регулюються національними банками і не піддаються обмеженням. Якщо ви, звичайно, зберігаєте їх на своїх приватних гаманцях. Це ще одна можливість хеджуватися абсолютно від усього. Ви ні від кого не залежите. Це якраз мій випадок. Хоч би куди я поїхав, усі гроші завжди зі мною. Навіть якщо Нацбанк чи хтось інший запроваджує якісь обмеження, мені «глибоко фіолетово». Головне – це свобода. Про неї мріють не лише українці, а й усі інші люди.

Я не даю поради з інвестиційних питань

Я не даю поради про інвестування будь-куди. Я вважаю, що найкраще інвестувати у свої знання чи навички. Тому «прокачувати» потрібно як софтскіли, так і хардскіли. Це дасть набагато більший ефект, ніж купівля будь-якої криптовалюти або інвестиції в будь-які акції або нерухомість. Потрібно вчитися, пізнавати щось нове та набувати нових навичок. А краще займіться вивченням англійської мови. Якщо ви нею не володієте, то я не знаю, як ви досі вижили.

Волонтери з допомогою крипти купують бронежилети

Зараз ви не можете купити безготівковий долар, бо з 24 лютого Нацбанк заборонив такі операції. Усі волонтери зараз в Україні збирають гроші для того, щоб купити бронежилети чи інші необхідні речі. Щоби це все купити в Європі, потрібна валюта, оскільки гривню ніхто не приймає. До того ж вам знадобиться безготівкова валюта, бо ніхто не прийматиме готівку у валізах. А ви її купити не можете, бо всю купив Нацбанк. Тому волонтери для закупівлі будь-якого товару використовують криптовалюту. Вони її купують за безготівкову гривню через банківські картки. Тобто, по суті, вони за товар розраховуються криптою.

Санкції

Якщо говорити про оточення путіна й олігархів, то вони всі перебувають у санкційних списках США та ЄС. Вони не мають можливості виводити свій капітал з допомогою криптовалюти. Вони все одно ці гроші ніде використати не можуть. Ви ж бачите, як у них у всьому світі забирають вілли, яхти, нерухомість тощо. У цьому випадку для них криптовалюта – це просто цифри у телефоні або девайсі, які вони не зможуть використати.

Єдині країни, де вони можуть їх витратити – це росія, Китай, Північна Корея та Іран. Ну, ще в них залишається Дубай, але я думаю, що це питання часу.

Щодо простих громадян росії, то на всіх санкції не накладуть. Наприклад, росіяни, які займаються криптовалютою, більш освічені. Вони багато подорожують світом і чітко бачать, що таке режим путіна, а що таке цивілізований світ. Вони, зазвичай, не підтримують політику путіна.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: