Статті Озброєння 25.10.2023 о 10:00 comment views icon

Ракети ATACMS в Україні – неминуче знищення ворога на великій площі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Ракети ATACMS в Україні – неминуче знищення ворога на великій площі

Через дев’ятнадцять місяців повномасштабного вторгнення росії Україна все ж таки отримала ракети ATACMS (MGM-140). Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що перша партія невелика, але вона не остання – постачання ракет відбуватиметься регулярно. Нижче розберемося, які це ракети, які є їхні види та на що вони здатні у бою.

Касетна модифікація ATACMS, яку надали Україні, має не найбільший радіус дії та не здатна руйнувати мости, але завдає потужного удару по скупченнях техніки. Ракети запускають з установок M270 MLRS та M142 HIMARS, десятки яких є у розпорядженні ЗСУ, що забезпечують мобільність та неочікуваність їхнього застосування. Сам факт передачі має велике символічне значення, а ракети здатні суттєво допомогти на фронті.

Переваги ATACMS

  • Пуск з універсальної установки. M270 та M142 HIMARS – стандартні мобільні платформи для запуску не тільки ATACMS, але й інших, сучасних або майбутніх ракет.
  • Велика дальність та потужність ураження. Дальність наявних в України зразків у 165 км компенсується великою кількістю касетних снарядів у ракети. Дальність до 300 км для ракет, постачання яких не виключене у майбутньому, має ціною зменшення кількості зарядів. На цю ж відстань може доставлятися й потужний фугасний заряд.
  • Швидкість та можливість комбінувати різні заряди в бою. Наразі підтверджено лише один тип ракет на озброєнні ЗСУ, але надалі комбінування різних типів ураження у поєднанні з мобільністю дозволить ефективніше виконувати бойові завдання.
  • Компенсація нестачі авіації. ATACMS є непоганою заміною авіаційних ракет, вони запускаються без ризику ураження для літаків та дозволяють сконцентрувати авіацію там, де це необхідно.
  • Балістична траєкторія ураження. Ракета виходить на ціль зверху, її вкрай важко знешкодити.
  • Доведена висока ефективність. Удар по аеропорту окупантів в Бердянську – найкраща демонстрація можливостей цього виду озброєнь.

Модифікації ATACMS

Ракети у єдиному формфакторі істотно відрізняються за дальністю та типом ураження, вагою та потужністю бойової частини. Одні уражають техніку та особовий склад на великій площі, інші ефективні проти найдальших цілей та укріплених споруд.

ATACMS

M39 (Block I) – їх отримала Україна

Ракета з інерціальним наведенням. Касетний заряд складається з 950 елементів M74 (6 см у діаметрі, вагою 590 г), які уражають техніку або живу силу в діаметрі 206 м. Розмір кола ураження регулюється висотою розкриття, яка визначається затримкою електронного підривача. Кількість палива дозволяє ракеті уражати цілі на відстані до 165 км. Кількість вироблених ракет – не менше 1650 (вироблялися у 1990-ті роки). Згодом почалось виробництво моделі M39A1. Ракети, що залишилися, поступово модифікують до M57E1.

ATACMS

M39A1 (Block IA)

У зміненій версії до інерціальної системи додано супутникову навігацію. Касетний контейнер зменшений до 300 зарядів M74, завдяки чому дальність збільшилася до 300 км. Вироблялися з кінця 90-х у кількості щонайменше 610 штук. Також модернізуються до M57E1.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

ATACMS

M48 (Quick Reaction Unitary, QRU)

Це фугасна ракета з бойовим зарядом проникної дії масою 230 кг, яка доставляє його на відстань до 300 км. Унітарна боєголовка WDU-18/B – та ж сама, що застосовується у ракетах Harpoon. Також має інерціально-супутникову систему наведення.

ATACMS

M57 (TACMS 2000)

Ракета з такою ж фугасною бойовою частиною та наведенням за GPS. У середині нульових було виготовлено не менш як 513 таких ракет

M57E1 (Modification, MOD)

Актуальна модифікація M39 та M39A1 зі зміненим двигуном, оновленим програмним та апаратним забезпеченням, системами навігації та наведення, а також боєголовкою WAU-23/B замість зарядів M74. Цей варіант має датчик наближення для детонації у повітрі. ​​Виробництво почалося у 2017 році.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Precision Strike Missile (PrSM)

Ракети ATACMS в Україні – неминуче знищення ворога на великій площі

Найновіша розробка, заміна ATACMS, яка надійшла на озброєння США в цьому році. Ракета має вдосконалений двигун, який дозволяє летіти швидше й дальше, з дистанцією ураження 500 км. Ракета тонкіша, кількість зарядів у контейнері збільшено до двох з використанням тих самих пускових установок M270 та M142 HIMARS.

Ракети ATACMS в Україні – неминуче знищення ворога на великій площі

Початкова PrSM зможе вражати лише стаціонарні цілі на суші, але пізніші версії відстежуватимуть рухомі цілі на землі та на морі. У 2023 році ракета отримала покращену мультирежимну систему наведення, яка увійде до глобальної програми вдосконалення у 2025 році.

Касетні снаряди M74 та BAT

Уламково-фугасний касетний заряд М74 створений для ураження живої сили та техніки, у ракетах ATACMS він робить це на великому радіусі. Начинка зі спеціальних речовин додає снаряду запалювальної дії. Залежно від модифікації, ATACMS вміщує 950 або 275-300 таких зарядів. Вони призначені для ураження неброньованої техніки на відкритих просторах.

ATACMS

Сталевий корпус завширшки 6 см має закручені у спіраль ребра. До нього точково приварена металева підкладка з насічками для утворення уламків. Один снаряд здатний нанести ураження в радіусі до 15 м. При цьому не спрацьовують в середньому лише 2% зарядів ракети.

На термінальній стадії польоту ракета починає обертатися. Завдяки цьому, коли спрацьовує підривач M219A2 заряди розлітаються у всі боки. Сам снаряд M74 також обертається, його підривач зводиться у бойове положення після досягнення ним 2400 об/хв.

ATACMS

Розумний кумулятивний касетний снаряд BAT, навпаки, створений для ураження броньованої техніки. Після виходу з контейнера снаряд розправляє хвіст та крила з акустичними сенсорами на кінцях для виявлення техніки, що рухається. Після цього снаряд наводиться тепловим датчиком та вмикає реактивний двигун. Існує модифікація P3P BAT з РЛС для ураження систем ППО та іншої техніки.

ATACMS в Україні

Це був той випадок, коли про нову зброю України першими дізналися окупанти ціною власного життя та знищенної техніки. Ефективність ATACMS довели удари 17 жовтня по аеропортах російських окупантів у Бердянську та Луганську.

Тоді ЗСУ офіційно відзвітували про 6 знищених вертольотів, ЗМІ сказали про 9, а OSINT-ери нарахували майже два десятки – рідкісний випадок, коли їхня статистика більша за офіційну. Також повідомлялося про чисельні втрати особового складу росіян.

Звісно, ворог враховуватиме наявність нової зброї під час розміщення техніки та інших дій. Але після отримання авіації, та можливо, інших видів ракет ATACMS сховатися йому стає все важче.

Джерела: Wikipedia, Defense Express, УНІАН та інші


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: