Огляди Кіно 17.09.2023 о 16:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Диявольська гра» / All Fun and Games

Микита Казимиров

Автор рецензій

Фільми жахів про одержимість примарами та духів минулого виходять настільки часто, що придумати щось нове в цьому напрямку майже неможливо. Тому режисери і сценаристи регулярно намагаються вивернути жанр у якомусь незвичному напрямі, наприклад, додавши моралі про сім’ю, як у «Спадковості» і «Бабадуку». Втім, часом кінороби випускають просто черговий фільм про одержимість. «Диявольська гра» — якраз такий приклад, із зовсім невеликими доповненнями. Розповідаємо в нашій рецензії, яким вийшло кіно.

непогана акторська гра; чітке дотримання заповітів жанру горор; не найгірші привиди в історії фільмів жахів

нудний і банальний сценарій; відсутність навіть натяків на спроби викликати страх; дивні режисерські рішення, що ніби приховують загальну посередню якість усього

4/10

«Диявольська гра» / All Fun and Games

Жанр горор
Режисер Ерен Селебоглу, Ері Коста
У ролях Ейса Баттерфілд, Наталія Даєр, Кіт Девід, Аннабет Гіш, Бенджамін Еван Ейнсуорт
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023

Події фільму розгортаються в місті Салем, яке відоме своїми переслідуваннями відьом. У сучасності це просто маленьке тихе містечко, але духи минулого нічого не забули. Тому коли маленький хлопчик знаходить у покинутій хатині ніж, зроблений з кістки, це не може віщувати нічого хорошого. Ніж стає способом впустити в цей світ духів, спраглих помститися живим. Єдина особливість — робити вони це будуть через дитячі ігри.

Якісь підозри про фільм у вас можуть виникнути при одному погляді на хронометраж. Горрор триває всього 77 хвилин, що вкрай скромний показник для повнометражного кіно за всіма мірками. Ніби автори не змогли знайти достатньо цікавого матеріалу для своєї історії, тому вичавлювали максимум з усього, що встигли зняти.

Приблизно так все і виявилося. Фільм навіть починається з експозиції та демонстрації кадрів, які вам знову покажуть у фіналі. Такий ось простий прийом, щоб трохи розтягнути хронометраж. Але він уже натякає на творчу бідність історії, адже пояснювати горори словами закадрового оповідача, навіть якщо він виявиться в підсумку учасником сюжету, — поганий тон.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!

Причому сама історія особливих пояснень не вимагає, але сценарій не полінувався все одно розжувати вам усе в деталях. Що геть убиває горор-складову, яка в основі жанру базується на спробах отримати відповіді, яких не існує. Адже ніщо не лякає так ефективно, як власна фантазія людини. Автори «Диявольської гри» ніби не знали цього основного закону жанру.

Чи варто взагалі тоді говорити, що фільм абсолютно не страшний? До того ж він немов і не намагається вас налякати. Духи тут наближені до людей, одним їхнім виглядом страх не викличеш. А вчинки одержимих, нехай і виглядають нелогічними, але все одно особливої неприязні не викликають. Можливо, якраз коштом нездатності фільму гідно занурити у свою історію.

Акторська гра тут на непоганому рівні. Підлітки в «Диявольській грі» займаються речами, які цілком властиві для їхнього віку. І на зіткнення з надприродним вони реагують цілком адекватно. Так, можна розкритикувати логіку їхніх вчинків у деяких моментах, але тут усе можна виправдати стресом під час критичних ситуацій, через який думати адекватно не дуже виходить.

Але дії персонажів все одно не складаються ні у що цікаве. Розв’язання всіх питань тут підкидає сама проблема, героям тільки й залишається, що скористатися ним. Особливої напруги під час перегляду не виникає, оскільки місцева загроза в жодному кадрі не виглядає по-справжньому страхітливою. І навіть ідея з дитячими іграми, навколо яких тут розгортаються вбивства, не доведена до гідної реалізації.

Адже цілком можна було змістити акценти з горор-елементів на ігри на виживання. Цей піджанр не настільки популярний, щоб вичерпати всі ідеї всередині себе. Тож для його новаторської подачі потрібна була всього лише крапля креативності.

Але в «Диявольській грі» не знайшлося і її. Не можна сказати, що це прямо жахливий фільм. Він не викликає відторгнення і загалом сприймається цілком адекватно. Можливо, якраз через короткий хронометраж. Але все в ньому настільки банально і безідейно, що ці 77 хвилин хочеться витратити на цікавіші заняття.

«Диявольська гра» цілком підійде для ненав’язливого перегляду фанатам фільмів жаху, які особливо не хочуть у поточний період часу думати та прагнуть просто відпочити за знайомим жанром. Але в іншому це максимально прохідний і прісний фільм, який навіть не намагається бути чимось більшим, ніж він вийшов насправді. Можливо, в цьому є свій шарм — і точно є своя чесність — але в кіно за таким іти зовсім не обов’язково.