Огляди Кіно 25.12.2022 о 10:30 comment views icon

Рецензія на фільм «Ножі наголо: Скляна цибуля» / Glass Onion: A Knives Out Mystery

23 грудня на Netflix вийшла ще одна очікувана та гучна прем’єра року — сиквел надуспішного детектива «Ножі наголо» 2019 року. Очевидно, що після його успіху питання стосовно того, чи продовженню бути, вже не стояло. Але тут в ситуацію втрутився стримінговий гігант та викупив права на наступні дві частини за непристойно великі гроші — і явно не прогадав. У цій рецензії розповідаємо, чому сиквел це все ще чудова ескапістська розвага, але трішки гірший за оригінал детектив.

4
Плюси: хороша інтрига, цікавий розвиток сюжету, чудовий акторський склад, дотепна комедійна складова, розкішні декорації, покликані підкреслити деякі риси персонажів, легка невимушена атмосфера
Мінуси: менш витончені твісти в порівнянні з оригіналом, а любителів шокуючих і неочікуваних розв'язок в детективах тутешній фінал розчарує

«Ножі наголо: Скляна цибуля» / Glass Onion: A Knives Out Mystery

Жанр комедійний детектив
Режисер Раян Джонсон
У ролях Деніел Крейґ, Едварт Нортон, Дейв Батіста, Кейт Гадсон, Кетрін Ган, Джанелл Моне
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2022

Після того, як найкрутіший детектив у світі Бенуа Бланк виселив з розкішної хати привілейованих білих американців та заселив туди латиноамериканку зі слабким шлунком, стався клятий ковід. Тепер герой, як торішній Нео з «Матриці», нудиться у ванні з качечкою та сумує за чудовими часами, коли вбивства розкривалися, жага до життя відчувалася, а фільми про Джеймса Бонда виходили за графіком.

Втім, Бенуа розуміє, що не час помирати, принаймні морально, коли отримує дивну посилку від мільярдера Майлза Брона. Така сама надійшла ще п’ятьом адресатам — ліпшим друзям багатія. А це: губернаторка Коннектикута Клер Дебелла, науковець Ліонель Туссен, стример Дюк Коді та колишня супермодель Берді Джей. П’ятою виявилася колишня бізнес-партнерка Брона Енді Бренд, яка з усіма вищезгаданими особами сильно посварилася.

Загадкова посилка становила цікаву головоломку, таку собі шкатулку Лемаршана без гачків та ризику зустрітися з сенобітами. Всередині неї знаходилося запрошення на приватний грецький острів. Там організатор зустрічі вирішив не тільки розважити своїх гостей плаванням в басейні та елітним алкоголем, а й влаштувати інсценування власного вбивства, так, для розваги. Втім, коли відбувається справжній злочин, ось тут в справу і вступає Бенуа Бланк. Тож запасімося попкорном.

Режисер і сценарист Раян Джонсон — великий молодчина. За останні десять років йому вдалося створити хоч і не багато стрічок, зате усі вони мали той чи інший успіх. Колись він вдало загримував Джозефа Гордона-Левітта під Брюса Вілліса й помістив їх у різні часові відрізки. А ще через п’ять років видав «Останніх джедаїв», які круто виступили в прокаті, але мали багато нарікань від шанувальників «Зоряних війн».

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

«Ножі наголо» 2019 року виявилися ковтком свіжого повітря і для кар’єри Джонсона, і для глядачів, і для запиленого жанру детектив в цілому. Поки Кеннет Брана багатозначно милувався пишними вусами свого Еркюля Пуаро в кадрі, Джонсон використав жанр як благодатний майданчик для соціальної та політичної сатири. Між тим, він і не забув про суто жанрову складову — захопливу інтригу.

Так було три роки тому, так відбувається і зараз. Приємною рисою кінематографа Джонсона стає те, що йому набагато цікавіше не дивувати твістами типу «вбивця — садівник», а саме із боєм продиратися до викриття злочинця. Тобто основним у «Скляній цибулі» стає не «що» або «хто», а «як».

І такий підхід виглядає вдалим завдяки привабливим сюжетним твістам, досить тривалим флешбекам, демонстрації подій з різних ракурсів та загальній багатошаровості оповіді. Це дійсно нагадує ту саму скляну цибулю, яку становить маєток Майлза Брона. Все наче прозоро й зрозуміло, але, щоб довести істину, треба шар за шаром зчищати зайве, те, що заважає дістатися цілі.

Разом з тим Джонсон знову дозволяє собі чимало іронузувати, особливо гарно веселить тут Кейт Гадсон, котра грає тупеньку гламурну топ-модель. Але якщо перший фільм критикував трампівську політику, і тоді це було ще актуально, то зараз тут сміються над тим, що вже трохи застаріло. Наприклад — над ковідом. Хоча останній займає небагато уваги.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Отримати знижку на курс

А от кому геть добряче дістається, то це Ілону Маску. Не сказати, що джонсонівська сатира нищівна й гостра, як лезо ножа, але вона дає чітко усвідомити, що про сучасного «генія-мільярдера-філантропа» думає автор. А на додаток і про тих всіх інфлюенсерів, політиків і інших високостатусних дармоїдів, які розкошують в достатку, але нічого з себе не представляють.

«Скляна цибуля» дарує майже все те, що й стрічка трирічної давнини: тут вам і захоплива інтрига, і потужний акторський склад, і цікава сатира, і кілька приємних камео. А ще різні культурні відсилання — від «Мони Лізи» в кадрі до пісні The Beatles в назві. Стрічка надає перевагу процесу, а не результату, хоча моментами виглядає менш витончено, ніж перша частина. А тепер головне питання. Ілоне, чи варто очікувати видалення профілю @rianjohnson в Twitter найближчим часом?

«Скляну цибулю» варто сприймати як гідну і вкрай приємну розвагу біля екрану і не більше того. А ще обласканий сонечком грецький острівок викликає нестримне бажання поїхати на відпочинок. В український Крим, наприклад