Статті Статті 22.09.2022 о 14:00 comment views icon

Високотехнологічний контрнаступ: як дрон-камікадзе Switchblade 600 допоможе українським воїнам

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Поки росія оголошує часткову мобілізацію, щоб відправити ще більше людей на концерт Кобзона, Україна отримує надсучасну зброю від західних партнерів. У рамках програми військової допомоги Україні USAI американський уряд уклав контракт з компанією AeroVironment. Це виробник одних з найвідоміших дронів Switchblade, які використовуються на озброєнні військ Великої Британії та США. А відтепер більше таких БПЛА будуть і в українських воїнів, що дозволить ефективно продовжувати контрнаступ і звільняти окуповані території. 

Призначення дронів Switchblade 600

Ударні БПЛА Switchblade 600 є збільшеною версією Switchblade 300, які вже використовуються українськими солдатами на фронті. Старша версія пропонує збільшену дальність польоту (40 км замість 10 км), автономність 40 хвилин (проти 10 хв у 300-х дронах) і прокачану бойову частину, яка здатна знищувати броньовану техніку та артилерійські установки. 

Switchblade 600

Боєголовка цього дрона рівноцінна протитанковому комплексу FGM-148 Javelin, але додатково дозволяє піхотинцю працювати з важкодоступними цілями. Дрони-камікадзе Switchblade представили в серпні 2011 року та одразу використались під час воєнних дій в Афганістані. Там вони продемонстрували свою ефективність саме у гірських умовах, адже допомагали знищувати ворога у засідках і працювати в складній географії місцевості. 

Характеристика 

Switchblade 600 Switchblade 300
Вага, кг 23 2.7
Автономність, хв 40 10
Дальність, км 40 10
Швидкість атаки, км/год 185 160
Ціль  важка бронетехніка, ракетні установки, артилерія особовий склад, легка бронетехніка

Таблиця 1. Порівняння дронів Switchblade 

Особливості конструкції Switchblade 600

Дрон Switchblade 600 є не просто безпілотником, адже належить до категорії баражуючих боєприпасів. Це такий собі гібрид дрона та боєголовки, дистанційно керована ракета, яка використовується і для розвідки, і для знищення ворожих цілей за межею видимості. Цей вид озброєння дозволяє не просто атакувати ціль, а протягом 20 хвилин знаходитися у повітрі біля неї, розвідуючи позицію ворога та виконуючи інші місії. Пристрій має захищений зв’язок за допомогою GPS модуля та доволі тихий електродвигун. Це ускладнює його виявлення ворогом і дозволяє наближуватися до позицій достатньо непомітно. 

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Switchblade 600 здатний витримати бойове навантаження вагою 14 кг, при власній вазі у 23 кг. Швидкість атаки апарата складає 185 км на годину, при тому для налаштування солдат має витратити всього 10 хвилин. Використовуючи пускову трубу військовий може переносити дрон і швидко розгорнути апарат для підсилення вогневої підтримки. При наявності навіть одного такого дрона, група військових здатна швидко ліквідувати ворожий танк чи велику групу живої сили, не потребуючи вогневої підтримки авіації. 

Дрон заведено називати камікадзе, адже при атакуванні знищується як ціль, так і сам дрон. А назва «Світчблейд» з англійської означає «розкладний ніж». Це точно описує момент запуску літального апарату. На моменті вильоту з пускової труби, дрон “розправляє” крила для продовження польоту, точно як швейцарський ніж. 

Switchblade 600

Переваги дрона Switchblade 600: 

  • оснащення кращими у своєму класі оптичними та інфрачервоними датчиками;
  • вдосконалене керування польотом, велика дальність (40 км) і автономність;
  • просте та швидке розгортання, можливість застосування з землі, моря та повітря;
  • можливість переривання місії та повторного запуску.

Чому нам так важливий цей тип озброєння?

Ще навесні представник Пентагону Джон Кірбі повідомляв про підготовку українських військових для застосування дронів-камікадзе Switchblade. Оскільки українська армія воює на своїй території, нам критично важлива не тільки ефективність, а й точність озброєння. Використання дронів дозволяє знищувати ворожі цілі, зменшуючи ризики для цивільного населення. Це допоможе уникнути втрат мирних мешканців, при наступі на великі міста, такі як Херсон. А при веденні бойових дій у міських умовах, дрон допоможе проводити аеророзвідку та знищувати цілі при мінімізації руйнувань інфраструктури.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Також використання дронів допомагає прицільно ліквідовувати старший офіцерський склад, вишукуючи полковників ворожої армії, знищуючи їх центри управління, органи окупаційної влади.

Досвід використання літальних апаратів підтверджує велику цінність їх передачі на озброєння ЗСУ. У конфлікті Вірменії та Азербайджану наявність у другої країни літальних апаратів вивело армію на абсолютно інший рівень. Турецькі Байрактари та ізраїльські розвідувальні дрони Hermes довели, що високотехнологічна зброя критично важлива у війні 21-го століття, адже саме безпілотники знищували більшу частину ворожої техніки.  

Switchblade 600 будуть ефективною відповіддю на використання росіянами іранських Shahed-136, які несуть загрозу для західного озброєння, наприклад установок HIMARS. Дрони-камікадзе можуть змінити баланс сил на нашу користь, дозволяючи отримати перевагу у повітрі.   

Відео застосування з оф. каналу AeroVironment Inc.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: