Статті Кіно 21.02.2023 о 10:00 comment views icon

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

Нещодавно ми писали, що Брюсу Віллісу діагностували лобово-скроневу деменцію. Через хворобу актор змушений був піти з кіно, і це стало не тільки великою втратою для кінематографа, але й завершенням цілої епохи. У цій статті ми вирішили пригадати деякі важливі ролі в кар’єрі Брюса та розповісти, за що його люблять мільйони глядачів по всьому світу.

За комедійний талант

Перші помітні успіхи у кінематографі актор Брюс Вілліс досяг саме як комедійний виконавець. Його талант гарно проявився у детективному серіалі «Агентство “Місячне сяйво”», де Брюс виконав роль жартівника Девіда Едісона та отримав за неї нагороди «Еммі» та «Золотий глобус».

Що там і казати, якщо навіть герой бойовика Джон Макклейн у виконанні Вілліса дозволяє собі жартики у найбільш скрутний момент, завдяки чому стає ще ближчим до глядача. Та й над собою Міцний горішок не цурається посміятися. Чого вартує тільки участь у шоу Зака Галіфіанакіса «Між двома папоротями» або у «Прожарюванні» від американського телеканалу Comedy Central.

Рейтингові комедії:

  • «Смерть їй личить» (1992);
  • «Дев’ять ярдів» (усього 2 частини, 1999, 2004);
  • «Бандити» (2001);
  • «РЕД» (усього 2 частини, 2010, 2013).

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

За Джона Макклейна і його фірмове Yippee Ki-Yay

Звичайно, роль у нині вже культовому «Міцному горішку» принесла Віллісу всесвітнє визнання і дорогу на Олімп слави. Те, яким вийшов герой бойовика у виконанні харизматичного актора не йшло ні у яке порівняння зі звичними образами від Шварценеггера чи Сталлоне.

Віллісівський Джон Макклейн це в першу чергу людина, якій може бути страшно, сумно і боляче. Такий вразливий, людяний, але разом з тим і сильний персонаж отримав щирий глядацький відгук, а сама стрічка стала безсмертною класикою жанру. Тож зараз вже стає трохи ніяково від того, що перед прем’єрою студія вирішила прибрати з постерів тоді ще простого коміка Вілліса та зробити центральною фігурою хмарочос.

Рейтингові бойовики:

  • «Міцний горішок» (усього 5 частин, 1988 — 2013);
  • «Останній бойскаут» (1991);
  • «16 кварталів» (2006);
  • «Нестримні 2» (2012).

За різноплановість ролей

Після успіху серіалу «Агентство “Місячне сяйво”» та бойовика «Міцний горішок» новоспечена суперзірка вже самостійно могла обирати собі ролі. І тут Брюс Вілліс може викликати тільки захоплення, бо він зовсім не хотів лишатися в одному й тому самому образі кумедного та дотепного веселуна, який може і пику натовкти. За свою багатющу фільмографію Брюс зіграв цілу купу непритаманних крутому хлопцю ролей, що відкривають талант актора з нових сторін. 

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Серед них особливо хочеться виділити вусаня-алкоголіка Ернеста Менвіла зі «Смерть їй личить», капітана Шарпа з «Королівства повного місяця» та Шакала з однойменного трилера, в якому Брюс взагалі виконав партію поганця. А ще ж були Двейн Гувер зі «Сніданку чемпіонів», Малкольм Кроу з «Шостого відчуття», Девід Данн з «Невразливого» тощо. І це вже не кажучи про великоднього кролика з «Норта» та роль в нуарному еротичному трилері «Колір ночі».

За порятунок світу

Коли мова йде про рятування нашої багатостраждальної планети у кіно, Брюс Вілліс виявляється чи не першим, хто спадає на думку. Робити це наш герой воліє у фантастичних стрічках, котрі вже отримали статус культових. В антиутопії «12 мавп» Террі Гілліама персонаж Брюса намагався запобігти апокаліпсису вже постфактум, відправившись у минуле. За цю роль він отримав номінацію на премію «Сатурн».

У фантастичних блокбастерах «П’ятий елемент» та «Армагеддон», які вийшли ледь не один за одним, актор виступив як незламний і безстрашний рятівник людства. Треба сказати, що цей образ йому дуже личить.

Рейтингові фантастичні фільми:

  • «12 мавп» (1995);
  • «П’ятий елемент» (1997);
  • «Армагеддон» (1998);
  • «Петля часу» (2012).

За фірмовий погляд

Ні для кого не секрет, що герой цієї статті являється не тільки талановитим та досить різноплановим актором, але й дуже привабливим чоловіком. Навіть облисіння не змогло позбавити його неймовірної чарівності. Брюсу приписували романи з багатьма різними красунями, але лише дві жінки мали справжнє значення в його житті.

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

Спочатку перед фірмовим віллісівським поглядом з примруженням не встояла голлівудська красуня Демі Мур, а потім і британська фотомодель Емма Гемінґ. З першою Міцний горішок був одружений з 1987 по 2000 роки та дотепер підтримує теплі товариські відносини. З другою він побрався у 2009-му і цей шлюб триває по сьогоднішній день.

Втішно те, що актор має велику дружню родину і зустрічає старість у колі найближчих людей, які зможуть добре подбати про нього.

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

За музику

Талановита людина — талановита в усьому. За запаморочливою кар’єрою у кіно якось загубилися музичні таланти Брюса. Далеко не всі знають, що він добре співає та колись записав навіть дві платівки. На музичній сцені Вілліс почувається дуже впевнено, воліє виконувати пісні у жанрі блюз та постає перед глядачем не у звичному амплуа героя бойовиків, а як гарний виконавець. Відео нижче це підтверджують:

Музичні альбоми:

  • The Return of Bruno (1987);
  • If I Don’t Kill You, It Just Makes You Stronger (1989).

За рекламу

Брюс Вілліс настільки крутий, що ми його любимо навіть за рекламні ролики. А в них він знімався багатенько разів. Міцний горішок рекламував алкогольний напій Seagram’s разом із Шерон Стоун, кредитну карту Visa, британський інтернет-провайдер Sky Broadband, польський горілчаний бренд Sobieski, японський кей-кар Daihatsu Mira, енергетик Hell Energy однойменного угорського бренду тощо.

Серед багатьох роликів особливо запам’ятовується реклама автомобільних акумуляторів DieHard 2020 року. Це дотепне відео з алюзіями на «Міцний горішок» виглядає наче трейлер чергової частини легендарного бойовика:

За допомогу іншим  

Брюс хороший хлопець не тільки на екрані. Відомо, що за роки своєї роботи актор не забував робити добро та активно займався благодійною діяльністю. Саме за це його теж варто любити й поважати. Але мусимо розповісти про ще один момент, пов’язаний з Брюсом: він може надихати на створення контенту. Деякі персонажі та бренди використали його образ задля власної розкрутки, хоча зірка не має з ними нічого спільного.

Наприклад, популярний інстаблогер Пабло Перілло вже зумів набрати мільйон підписників в Instagram та майже чотири з половиною у TikTok. Особливість контенту Перілло полягає у його феноменальній схожості з реальним Брюсом Віллісом. На деяких світлинах цього хлопця просто неможливо відрізнити від Міцного горішка.

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

Крім того, якщо пам’ятаєте, колись давно Потап та Настя Каменських присвятили цілу пісню Джону Макклейну. У 2021 році російський оператор зв’язку Мегафон представив перший рекламний ролик з псевдобрюсом, адже самого актора на знімальному майданчику не було. Росіяни просто наліпили на лисого мужика обличчя Вілліса за допомогою технології діпфейк. Це відбулось зі згоди актора за кругленьку сумму ще до повномасштабного вторгнення. З поваги до читачів ми не будемо давати посилання на це безглузде відео.

За відданість справі свого життя

Остання частина «Міцного горішка» з підзаголовком «Гарний день, аби померти», датована 2013 роком, отримала нищівну критику від оглядачів та шанувальників франшизи. Саме цей період можна назвати точкою неповернення для Брюса: він став все рідше зніматися у висококласних стрічках та все частіше брав участь у дешевих проєктах низької якості.

Вони не вимагали від актора якихось особливих зусиль і часу, але гарантували щедрий гонорар. Для багатьох глядачів такий вибір ролей був дивним, а преса наголошувала на тому, що втомлений і не мотивований Вілліс вирішив просто заробляти легкі гроші. Часом він все-таки з’являвся у доволі гучних прем’єрах («Місто гріхів 2», «Сирота Бруклін», «Скло»), але то були появи короткочасні та спорадичні.

У 2021 році багатостраждальна зірка отримала номінацію на окрему категорію антипремії «Золота малина», котра називалася «найгірша гра Брюса Вілліса у фільмах 2021 року». Там були представлені вісім стрічок. Тоді ще ніхто не знав, що актор хворий і не може грати повноцінні ролі. Звичайно, коли це стало відомо, організатори скасували свій сумнівний приз. Хай там як, улюбленець мільйонів намагався знаходитись на знімальному майданчику так довго, наскільки це можливо.

За що ми любимо Брюса Вілліса: біографія та фільмографія популярної голлівудської зірки

За спадщину

За свою довготривалу, майже 40-річну кар’єру Брюс Вілліс знявся у величезній кількості прекрасних стрічок і серіалів, озвучував чудові мультфільми, знімався у рекламі, видав два музичні альбоми та всі ці роки тішив глядачів активною діяльністю. Він працював з крутими режисерами: Джоном Мактірнаном, Брайаном де Пальмою, Квентіном Тарантіно, Террі Гілліамом, Робертом Земекісом, Люком Бессоном, Майклом Беем, Весом Андерсоном та багатьма іншими. Дивовижна кар’єра.

Але дізнаймося, чи не є часом Брюс Таносом? А заразом і ще кілька цікавих фактів з його життя:

У квітні планується до виходу бойовик «Кілер», і це буде остання роль актора у кіно. Тож ще матимемо одну нагоду побачити свого улюбленця у новому фільмі. Зараз же хочеться безмежно подякувати Брюсу за його титанічну роботу та побажати сил протистояти підступній хворобі. Дякуємо тобі за все, легендо.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: