Огляди Огляди 20.01.2023 о 14:00 comment views icon

Зарядна станція Anker 521 PowerHouse: короткий огляд, особливості роботи та досвід експлуатації

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Зарядну станцію Anker 521 PowerHouse мені привезли з Німеччини, але зараз її ціна всередині України така ж сама. Еквівалент €320 дозволяє говорити про пристрій як про доступну покупку. Головні характеристики станції: літій-залізо-фосфатний акумулятор (LiFePO4, LFP), кількість енергії, що запасається, 256 Вт·год потужність 200 Вт (пікова – 398 Вт).

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: літій-залізо-фосфатний акумулятор, компактність та порівняно невелика вага, зрозуміле та просте керування, можливість працювати з ноутбуком повний день.
Мінуси: незручна форма блоку живлення, він встане не у кожну розетку чи розгалужувач. Невелика потужність блока живлення, 60-65 Вт заряджають станцію за 4,1 год. Система охолодження: кулер міг би працювати довше на менших обертах, але тихіше. Немає режиму прямого живлення пристроїв від мережі, що є нормальним для станцій початкового класу.

Практичні можливості, які Anker 521 дає мені: 6-9 годин робочого дня (у різних конфігураціях під’єднаного обладнання), оптоволоконний інтернет та зручний доступ до нього за допомогою Wi-Fi-роутера. Фактично це можливість повноцінно та комфортно працювати протягом одного дня без електрики та майже непомітно переживати години без світла під час роботи електромережі за графіками. Пристрій закриває мінімальні потреби, і я ним задоволений – але про все по черзі.

Пакування та комплектація Anker 521 PowerHouse

Зарядна станція поставляється у коробці з товстого картону, переклеєній скотчем з фірмовим логотипом, всередині якої знаходиться сам пристрій. Не відкриваючи коробку, можна побачити на фото як виглядає станція та її інформаційний дисплей. Пакування містить багато корисної інформації.

На титульній стороні можна побачити, як виглядає станція та дисплей, що показує відсоток заряду, підключення пристроїв, режими роботи та індикацію про порушення температурного режиму. Він демонструє час роботи станції або її заряджання, що залишився, а також споживану потужність або ту, яка віддається.

На цій стороні вказаний запас енергії акумулятора, пікова потужність, тип вихідної розетки змінного струму (існує три варіанти, залежно від регіону). Тут можна дізнатися, що станція здатна зарядити MacBook Air 4 рази та заряджати 5 пристроїв одночасно.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

Зворотний бік коробки розповість про те, що для повного заряджання Anker 521 потрібно 4,1 год при використанні мережі змінного струму, стільки ж часу для заряджання від електромережі автомобіля або сонячної батареї, 4,3 год – від USB-C і 2,5 год, якщо заряджати станцію від мережі та USB-C одночасно (забігаючи наперед скажу, що цей час приблизно відповідає дійсності).

На цій же стороні вказано потужність, яку може забезпечити кожен із виходів: 200 Вт для розетки змінного струму, 120 Вт для автомобільного гнізда, 60 Вт для USB Type C та 18 Вт спільно для двох роз’ємів USB-A.

Бічні грані коробки продемонструють частину внутрішнього пристрою Anker 521, розкажуть про просунуті системи керування батареєю та розсіювання тепла, а також про те, скільки разів заряджатися або який час працювати від станції зможуть різні пристрої.

Anker 521

Комплектація небагата: крім самої зарядної станції, в коробці є блок живлення від мережі, шнур живлення від автомобіля та інструкція кількома мовами. Інструкція досить малоінформативна, але містить список характеристик станції.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

Комплектний блок живлення заряджає станцію з потужністю 60 Вт (за показаннями дисплея, на корпусі вказані 65 Вт), що досить мало для такого пристрою – хотілося б більше/швидше, тим більше такий режим є, але тільки за допомогою Type C.

БЖ підключається через особливий круглий вхід у тильній частині пристрою, до нього ж підключається живлення від авто або сонячний елемент. Його корпус/«вилка» – максимально незручної конструкції та під’єднається далеко не до кожного розгалужувача.

 

Станція важить 3,7 кг та дуже компактна: 216x214x144 мм. Вона ідеально вписалася на поличку у моєму столі, навіть з урахуванням ручки для перенесення зверху. Пристрій можна назвати портативним  – він не створює дискомфорту у сумці або в руках дорослого чоловіка

Особливості роботи Anker 521 PowerHouse

Інформаційний дисплей

Дисплей станції відображає необхідний та достатній мінімум інформації. Крім заряду батареї в графічному та відсотковому вигляді, він показує потужність, що віддається і споживається, приблизний час зарядки або розрядки, підключені входи й виходи. Тестів я не проводив, але суб’єктивно його інформації можна довіряти. Дисплей загоряється на кілька секунд після увімкнення спеціальною кнопкою або при підключенні/вимкненні пристроїв до роз’ємів.

Індикатор потужності, що споживається пристроями – гарна іграшка. З його допомогою можна дізнатися фактичне споживання підключених електроприладів, коливання споживання в різних режимах (наприклад, коли ви відкрили екран ноутбука або запускаєте на ньому ресурсомісткі програми/ігри) та підтвердити той очевидний факт, що реальне споживання набагато нижче від вказаного в інструкції, на корпусі або блоці живлення.

Роз’єми живлення пристроїв

Під дисплеєм розташовані роз’єми 1хUSB-C (IQ3, PD 3.0) та 2хUSB-A (IQ). Type С працює в обидві сторони – заряджає станцію або підключений пристрій від неї. По сторонах від дисплея розташовані автомобільний вихід та розетка. Кожен із цих двох виходів вмикається та вимикається кнопкою поруч – без натискання працювати не буде. При включенні порожньої розетки з’являється індикатор споживання додаткових 2 Вт на потреби перетворення струму.

Поруч із розеткою розташований перемикач режиму економії – за задумом, режим вимикає живлення пристрою коли він заряджений. Я пробував підключати до розетки роутер та оптоволокно без інших пристроїв – увімкнений режим економії вважав, що мій роутер «вже заряджений» та вимикав його раптово. Кращим буде не використовувати режим, якщо станція працює для живлення пристроїв, а не для заряджання.

Ліхтарик

Під роз’ємами розташований світлодіодний ліхтарик у вигляді білої смуги. Він світить жовтим та споживає 2 Вт. Якщо вірити індикації на дисплеї, може працювати понад 70 годин. Суб’єктивно, його світло є слабшим за одну запалену свічку – але це краще, ніж нічого. Одного разу я забув зарядити свій автономний ліхтар і ця штука врятувала до увімкнення електрики.

Anker 521

Вентилятор охолодження

Почавши використовувати станцію, ви через деякий час дізнаєтеся, що в Anker 521 є активне охолодження. Шум істотно гучніший за мій малопотужний ноутбук (точне значення ніде не вказане). Спочатку його не чути, але якщо станція працює довго або віддає/отримує велику потужність, кулер включається на кілька секунд, залежно від нагрівання. Може включатись раз на кілька хвилин – але ніколи надовго.

Спільна зарядка станції від мережі та USB Type C

Щоб зарядити Anker 521 повністю лише від мережі, вам не вистачить 3 години – в моєму випадку це мінімальний проміжок між вимкненнями світла за графіком. На допомогу приходить додаткове живлення USB-C від сторонньої зарядки, що видає 60 Вт і більше. Станція не заряджатиметься всіма 120 Вт – на екрані відображається споживання 111-114 Вт. Після досягнення 85% заряду USB-C відключиться – вище лише від мережі.

Заражати Anker 521 можна і просто від USB-C, причому потужністю менше ніж 60 Вт. Мені вдалося подати на неї 6 Вт, але час зарядки у такому разі, зрозуміло, збільшується вдесятеро (~40 год).

Немає прямого живлення пристроїв від мережі

Оскільки БЖ станції зовнішній та малопотужний, неважко зрозуміти, що вона не вміє «прокидати» електромережу – підключені пристрої працюють від батареї, навіть коли вона заряджається від мережі. В інструкції вказано, що можна використовувати режим одночасного заряджання та розряджання, але, напевно, він не сприяє продовженню «життя» станції.

Звичайно, таке може стати у пригоді комусь у специфічних сценаріях використання. Необхідно вручну діставати вилку розгалужувача зі станції, коли дають світло. А ось БЖ можна залишати завжди підключеним – заряджання припиняється, коли станція досягає 100% і не використовується.

Досвід експлуатації Anker 521 PowerHouse

Я провів з цією зарядною станцією місяць і задоволений результатом. Вона допомогла мені працювати виключно вдома, без походів в інші місця мокрою та неприємною одеською осінню/зимою. Однак, оскільки запас енергії Anker 521 невеликий, його доводиться заощаджувати. Практично станція використовувалася тільки для роботи, на інші потреби її не вистачає – хіба що підзарядити телефон, якщо не зробив цього коли була електрика.

Як і що підключалося

Мій джентльменський набір для роботи складається з ноутбука, монітора, оптоволоконного інтернету та роутера. Якщо вірити показанням станції, вони споживають таку потужність:

  • Ноутбук Lenovo ThinkPad T450s (з екраном) – попри БЖ зі “страшними” цифрами 65 Вт, він споживає приблизно 26 Вт, зі стрибками до 33 Вт під навантаженням
  • Монітор LG IPS Full HD 24” – приблизно 11-15 Вт, не дотягуючи до вказаних на ньому 20 Вт
  • Роутер + живлення оптоволокна – 6 Вт (який з пристроїв скільки споживає сказати важко, значення змінюється від навантаження, але загальне зазвичай таке).
  • Не забуваймо про 2 Вт станції на власні потреби.

Цей комплект, тільки з закритим екраном ноутбука працює від Anker 521 приблизно 6 годин, споживаючи в сумі 34 Вт, зі стрибками до 41-43 Вт (що вдалося побачити).

Anker 521

Як можна заощадити ще?

  • Вимкнути роутер, та під’єднати виту пару з перехідника безпосередньо – мінус ~3-4 Вт
  • Зовсім без стаціонарного інтернету – мінус 6 Вт (у мене стабільно працює 4G lifecell, роздаю Wi-Fi зі смартфона)
  • Вимикати монітор недоцільно – він споживає практично стільки ж, скільки й екран ноутбука, але забезпечує незрівнянно більший комфорт.

Подібними хитрощами можна досягти ще приблизно години автономії. Також можна відключити ноутбук від живлення, змусивши працювати від власної батареї, коли заряд станції добігає кінця – це дасть приблизно 1,5 години у моєму випадку. Крім того, ноутбук може працювати повністю автономно приблизно 3 години.

Важливо: намагайтеся заряджати ноутбук від мережі коли є електрика. Ноутбук, підключений до цього або будь-якого іншого пристрою з не до кінця зарядженим власним акумулятором, подвоює споживання на час до повного заряджання.

Зарядна станція Anker 521 PowerHouse: короткий огляд, особливості роботи та досвід експлуатації

Таким чином, максимальний час роботи мого комплекту пристроїв сягає 9 годин. Цього вистачає на день у разі аварійного блекауту. Далі можна піти до «Пункту незламності», де за дві-три години зарядиться сама станція та усі інші гаджети. Для роботи в умовах графіків (максимально 6 год без електрики) станції вистачає якраз.

Висновок:

Загалом враження від зарядної станції Anker 521 позитивне. Вона працює надійно, повністю справляється з поставленим завданням – забезпечувати один робочий день. Однак власнику потужнішого ноутбука та/або більш «ненажерливого» монітора з нею пощастить менше.

Anker 521 – мінімальний економ-варіант. Бажаючим комфортніше провести час та підключати більше електроприладів можна порекомендувати зарядні станції із запасом енергії від 500 Вт·год.

Така станція зможе живити додаткову оргтехніку, світильники, що працюють від мережі, паралельно заряджати кілька гаджетів, дасть змогу подивитися телевізор або під'єднати зовнішню акустику. Зрозуміло, все це за вищою ціною, прямо пропорційною до енергії, що запасається, та потужності.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: