Дописи 13.06.2024 о 17:00 comment views icon

Чим цікавий адаптер micro HDMI – LAN (RJ45) в ASUS ExpertBook B9?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/asus-business-logo_375x375-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/asus-business-logo_375x375-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/asus-business-logo_375x375-150x150.jpg

ASUS Business

Корпоративні ноутбуки. Рішення для компаній, SMB, освіти.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

ExpertBook B9 OLED з процесором Intel® Core™ i7-1355U
ExpertBook B9 OLED з процесором Intel® Core™ i7-1355U

Гібридна та віддалена робота набувають дедалі більшого поширення, а отже й питання безпеки та захисту стають не менш актуальними, аніж аспекти продуктивності чи комунікаційні можливості. Саме тому бізнес-лінійка ноутбуків ASUS ExpertBook характеризується розмаїттям безпекових інструментів, як-от модуль TPM 2.0, сканер відбитків, ІЧ-камера Windows Hello. Однак є й комплексні нестандартні рішення. Наприклад, у випадку флагмана лінійки ASUS ExpertBook B9 OLED з процесором Intel® Core™ i7-1355U, його мала товщина корпусу лише 15,78 мм виключила можливість обладнати його портом LAN. Здавалось би, до чого зараз дротові з’єднання, коли навіть холодильники мають wireless. Але в корпоративному світі свої правила, зокрема, фільтрація та розмежування доступу за МАС-адресою пристроїв. У такому випадку численні адаптери USB-RJ45 будуть неефективні, оскільки використовують власні МАС.

Саме тому ExpertBook B9 постачається зі спеціальним адаптером LAN, що приєднується у роз’єм micro HDMI. Адаптер, за великим рахунком, це перехідник, з роз’єму micro HDMI в ноутбуку, а вже власне сам ноутбук і має окремий мережевий чип із фіксованою МАС-адресою, що дозволяє працювати в корпоративних мережах за допомогою дротового з’єднання. Умовно кажучи, необхідно була реалізація мережевої картки безпосередньо на пристрої, і потрібно було реалізувати вихід в тонкому корпусі, тому і був використаний стандартизований роз’єм micro HDMI, який мало хто де використовує, для підключення кабелю. 

LAN-microHDMI адаптер від ASUS
LAN-microHDMI адаптер від ASUS

Чому не взяти звичайний USB-RJ45? MAC-адресу в цьому випадку реалізовано в самому перехіднику USB-RJ45, він може загубитися чи раптом потрапити не в ті руки, і все, MAC-адреса буде втрачена або опиниться в когось іншого. 

ExpertBook B9 підтримує функціональні можливості Wake-on-LAN, для цього слід активувати окремий пункт у BIOS та налаштувати відповідне програмне забезпечення. Таким чином ІТ-фахівці матимуть змогу віддалено вмикати пристрій, скажімо, для встановлення оновлень вручну, або ж діагностики. Дана можливість вельми корисна у випадках, коли парк пристроїв компанії не використовує можливості технології Intel vPro.

Таким чином, специфічне, на перший погляд, рішення забезпечує користувачів та ІТ-фахівців потужним знаряддям, що сприяє посиленню безпеки та керованості в межах парку пристроїв. Тобто, усі ноутбуки лінійки ExpertBook мають «мережеву картку» реалізовану, звісно, через мережевий контролер з постійною MAC-адресою, а там де фізично розмістити RJ45 немає можливості, то маємо реалізацію через такий перехідник HDMI – LAN (RJ45). Це доступно як у моделях ExpertBook B9, так і в лінійці B5 (наприклад, B5302), де корпус ноутбука надзвичайно тонкий.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: