Дописи 07.02.2024 о 09:12 comment views icon

Топ-5 сучасних технологічних інновацій в екосистему блокчейну

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/photo_2024-02-07_10-12-13-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/photo_2024-02-07_10-12-13-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/photo_2024-02-07_10-12-13-150x150.jpg

Вадим Груша

CEO Trustee Plus

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

У 1982 американський криптограф Девід Чаум уперше описав протокол, подібний до блокчейну. У 1991 році Хабер і Сторнетт описали, а ще через кілька років запустили, ланцюжок блоків, захищений криптографічними методами захисту. Але для їхньої верифікації була потрібна людина – адміністратор, що перевіряє коректність. 

І нарешті, через 17 років, Сатоші Накамото представив блокчейн Bitcoin – технологію розподіленого зберігання даних, що повністю виключає людину з рівняння.

Усім привіт, мене звати Вадим Груша. У цій статті на основі свого особистого досвіду і досвіду своїх колег, я хотів би розповісти і пояснити, чим геніальна у своїй простоті технологія блокчейну та її екосистема. Чому Bitcoin важливий навіть сьогодні і які сучасні технологічні інновації змінять світ.

Блокчейн

Блокчейн – децентралізована мережа, чию роботу забезпечують пристрої (вузли мережі), розподілені по всьому світу. Вони підтверджують нові блоки інформації та забезпечують їхню незмінність. Уся інформація в блоках доступна до читання, але захищена від редагування за допомогою криптографічних методів шифрування.

У чому головні відмінності блокчейна

Переваги блокчейна перед застарілими технологіями:

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація
  • Децентралізація – блокчейн працює строго за алгоритмом і ніколи не відступає від його директив. Вузли підтверджують нові блоки тільки при досягненні консенсусу, а нові дані зберігаються відразу на всіх пристроях екосистеми;
  • Незалежність – децентралізація дозволяє блокчейну працювати незалежно від людей, організацій і навіть держав. Він дає звичайним людям 100% контроль над своїми активами – будь-які посередники у вигляді банків або компаній не потрібні;  
  • Відкритість – уся інформація в блокчейні, з самого першого блоку, відкрита кожному. Це забезпечує повну прозорість транзакцій, водночас зберігає конфіденційність особистих даних користувачів.

 

У сучасному світі, сповненому воєн і криз, криптовалюти стали тихою гаванню. Користувачі з усього світу використовують їх для збереження своїх коштів – через зберігання активів у стейблкоїнах, інвестиції, дохід від стейкінгу та багато іншого. 

Як блокчейн змінює світ

Попри те, що перший блокчейн було запущено 2009 року, його потенціал усе ще не розкрито, а його робота як основи для криптовалют лише верхівка айсберга. Сьогодні блокчейн використовують у багатьох сферах. Ось лише кілька прикладів:

 

  • Постачання вакцини від Covid19 – переміщення вакцин в умовах дефіциту і суворих правил зберігання потребувало термінових рішень. Для цього лікарні Англії почали використовувати блокчейн для відстеження поставок вакцин. При цьому датчики вимірювали температуру зберігання і в разі її зростання робили запис про браковану дозу. У період пандемії, блокчейн для поставок використовувала і IBM;
  • Комплекс рішень від VeChain – блокчейн-компанія, яка запустила вже масу проєктів на основі блокчейна. Наприклад, відстеження вуглецевих викидів – власники автомобілів BYD можуть отримувати знижку на послуги за низький рівень викидів. 2021 року VeChain запустив базу медичних аналізів E-HCert, контроль поставок предметів розкоші, техніки та продовольчих товарів;
  • Ведення земельного кадастру – багато країн у світі почали використовувати блокчейн для контролю земельних ділянок: ведення реєстру, боротьби з корупцією та шахрайством. Такі проєкти було запущено у Швеції, Гані, Грузії, Гондурасі. Схожий проєкт інтеграції блокчейну було розпочато і в Україні 2016 року.

Окремо про Bitcoin

Сьогодні часто можна почути, що Bitcoin застарів, як технологія, і на його зміну прийшли і нові більш ефективні алгоритми консенсусу, і нові протоколи. Але важливо не забувати, що Bitcoin – основа всієї екосистеми. Це перший в історії приклад цифрової приватної власності, який сформував це поняття з нуля.  

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

 

Усі криптовалютні принципи закладені саме ним і обов’язкові до ознайомлення всім майбутнім програмістам, криптографам і криптоентузіастам. Так, біткоїн не ідеальний платіжний засіб і не факт, що таким стане. Для споживача він незручний, волатильний і не дешевий у використанні. Але в історії він своє місце вже зайняв – як перша криптовалюта і перший блокчейн, здатний змінити світ.

Смарт-контракти

Смарт-контракт – це набір обіцянок і протоколів їх виконання в цифровому форматі. Це операція, умови якої будуть виконані незалежно від дій сторін договору або посередників. Концепція смарт-контрактів з’явилася ще 1994 року, а працюючий протокол розроблено 1997 року. Але повна реалізація ідеї стала можлива тільки з появою Bitcoin і запуску Ethereum у 2013 році.

Смарт-контракти стали серйозним драйвером зростання інтеграції блокчейна в життя. Сьогодні їх використовують у фінансових операціях, юридичних угодах, контролі поставок, страхуванні та багатьох інших сферах. Основна частка всіх контрактів виконується на Ethereum. У 2017, під час буму ICO, в Ethereum було запущено 700+ токенів і 1090 проектів. Сьогодні це число зросло в десятки разів.

Переваги смарт-контрактів

Смарт-контракти переймають усі переваги блокчейна і розвивають їх:

  • Безпека, незмінність даних, анонімність і прозорість дій;
  • Автоматизація, оптимізація процесів, що виключає людський фактор;
  • Негайне виконання умов згідно із заданими параметрами;
  • Переважання математичних алгоритмів над бюрократичними процесами;
  • Запобігання ризиків, зриву термінів, одностороннього розірвання угоди.

Як смарт-контракти змінюють світ

У 2017 році засновник Ethereum Віталік Бутерін заявив, що якщо «зараз, щоб продати будинок, потрібно кілька тижнів», то за допомогою блокчейна і смарт-контрактів «це може займати всього 3 хвилини». А журнал The Economist написав, що контракти здатні стати «найважливішим додатком технології блокчейн».

  • AXA, європейська страхова корпорація, використовує смарт-контракти вже з 2017 року. Технологія дає змогу компанії автоматично виплачувати компенсації пасажирам рейсів, що затрималися або скасовані, через додаток Fizzy;
  • Смарт-контракти дають можливість створення ринку активів без участі бірж. Прикладом таких проєктів є будь-які DEX-майданчики (Uniswap, Raudium), де користувачі торгують активами, а всі процеси налаштовані через контракти;
  • Ще один приклад використання контрактів – платформа Ujo Music, яка автоматизує продаж музики та спрощує процес виплат гонорарів і роялті;
  • Проєкт Plena зібрав $200 000 інвестицій за три години за допомогою SpartaDEX. Такий спосіб пошуку грошей використовують десятки проєктів щомісяця.

Держави також використовують смарт-контракти. Наприклад, для запуску платформи голосувань, ведення соцопитувань. На жаль, без ухвалення смарт-контрактів на державному рівні їхня ефективність значно нижча за те, що вони могли запропонувати.

NFT-токенізація

Bitcoin – це нова форма цифрової власності, а NFT – токен, що позначає право власності на унікальний об’єкт. Кожен NFT існує в єдиному екземплярі і має одного власника в один момент часу. Право володіння токеном забезпечено блокчейном і підтверджується записом у ланцюжку блоків.

Що може запропонувати NFT?

У 2021 і 2022 NFT підірвали криптовалютний ринок – обсяги торгів били рекорди, а найдорожчий токен продали за $69,3 млн, щоб через кілька років знецінитися на понад 90%. Але потенціал NFT набагато глибший, ніж просто спекуляції на ринку.

  • The South China Morning Post запустила базу даних для зберігання записів про історичні події та звітів про новини у вигляді NFT – Artifact. Тим самим запис у газеті виявляється навічно записаним у блокчейні, отримавши нову цінність;
  • У 2021 Meta оголосила про розробку метавсесвіту, важливою частиною якого мають стати криптовалюти та NFT. Ця новина спричинила зростання ринку метаверсів, у яких NFT взяли на себе роль цифрових речей: від одягу до земельних ділянок;
  • Також NFT стали важливою частиною ринку блокчейн-ігор у ролі ігрових предметів. По суті геймери вперше в історії стали справжніми власниками своїх предметів, які можна не тільки використовувати в грі, а й продати. За даними Fortune, ринок блокчейн-ігор зросте на 400% до 2030 року – до $615 млрд. 

NFT використовує і держава. Так, у листопаді 2023 Верховна Рада схвалила поправки до закону “Про поштовий зв’язок” для визначення статусу і випуску NFT-марки.

 Штучний інтелект

У 2022 словом року став AI – “штучний інтелект” – каталізатор нової технологічної революції. Його амбасадором стала OpenAI під керівництвом Сема Альтмана (автора ще одного гучного блокчейн-проєкту Worldcoin). 

Після успіху OpenAI і ChatGPT, багато великих корпорацій кинулися в перегони і почали розробку своїх нейромереж. І, звичайно ж, ця тема не пройшла повз криптовалютну спільноту – Coinbase додала функцію AI-генерації NFT, провайдер Unstoppable Domains додав інструмент для генерації AI-аватарів.

Як AI поєднується з блокчейном?

Наприкінці січня 2024 року засновник Ethereum Віталік Бутерін випустив статтю про перспективи поєднання технологій блокчейна і штучного інтелекту. Плюси на поверхні: децентралізація криптовалют врівноважує централізацію AI, AI непрозорий, а криптовалюти забезпечують прозорість, AI потрібні дані, а блокчейн гарний для їх зберігання. Але питання гостріше, ніж здається на перший погляд. 

Бутерін пропонує визначити взаємодію AI і блокчейна в рамках 4 ролей:

  • Як гравець у грі – AI бере участь у процесах, де джерелом стимулу є протокол із людським внеском. Приклади взаємодії: арбітражні та інші торгові боти, ринки прогнозів – «Якщо ви створите ринок на $50, люди не будуть зацікавлені робити ставки, але тисячі AI легко зберуться навколо питання і зроблять найкраще припущення, на яке вони здатні»;
  • Як інтерфейс – AI допомагає користувачам розібратися в криптовалютах, уникнути помилок і перевірити їхню поведінку на предмет шахрайства. Сьогодні є приклади цього – функція виявлення шахрайства в Metamask, функція симуляції наслідків транзакції в Rabby – але вони можуть стати ще кращими з AI;
  • Як правила гри – якщо DAO або смарт-контракт має ухвалити рішення, то AI може стати його частиною, щоб забезпечити дотримання правил як суддя. У цьому випадку AI не є частиною екосистеми, але може бути викликаний за сигналом;
  • Як мета гри – запуск блокчейнів і децентралізованих застосунків, мета яких полягає в розробці та підтримці нових AI. На сьогодні проєкт подібного роду розвиває команда протоколу NEAR.

Я не думаю, що в цьому криптовалютному циклі ми побачимо поєднання AI і блокчейна, але чекаю нових інструментів на стику цих інноваційних інструментів. З точки зору Бутеріна, ідеальним варіантом стане використання AI в ролі окремих механізмів, що дають змогу блокчейнам працювати ефективніше на мікрорівні.

Підбиваємо підсумки

Технології змінюють світ на наших очах. Ще 15 років тому ми не знали про блокчейн, а сьогодні за допомогою його і зручного сервісу ми можемо платити за товари криптою зі смартфона в будь-якій точці світу, незалежно від банків і держав управляти своїми коштами. Ще 5 років тому ми сміялися над спробами AI-мереж створити картинку, а сьогодні це сфера, яка найшвидше розвивається, з мільярдними доходами. 

При цьому технологія блокчейна не стоїть на місці, а щоразу пропонує нові рішення. Смарт-контракти, децентралізовані фінанси, NFT-токени, інтернет речей – з кожним роком список інноваційних рішень тільки доповнюється. І це не кажучи про те, що відбувається під капотом різних мереж – пошук розв’язання проблеми масштабованості, запуск технології доказів із нульовим розголошенням тощо.

 

Блокчейн не просто здатний змінити світ. Він стоїть в авангарді цих змін.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: