Дописи 18.07.2024 о 09:45 comment views icon

Загострення довжиною в один рік… Або як я обирав основну платформу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/IMG_2378-150x150.webp *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/IMG_2378-150x150.webp *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/IMG_2378-150x150.webp

Єгор Ді

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Трохи більше року назад мені прийшла ідея замінити свій старенький macbook pro 13, кінця 12 року, на щось нове і більш сучасне. До речі, цей ноутбук був в моєму використанні найдовше і по шкалі задоволеності пристроєм сміливо можу поставити 10 із 10. 

Користувацький досвід або вибір ідеального пристрою для себе.

Під час вибору нового інструменту мені на очі потрапила стаття-експеримент, де планшет використовувався як основний пристрій. Такий формат доволі довго не розглядався мною через обмеження операційних систем. Але вивчивши тему, прийшов до висновку, що обмеження для мене взагалі не суттєві й такий формат дає зовсім новий користувацький досвід.

Тут ще й “підкатила” акція від одного з найбільших ритейлерів на базові айпеди 9-го покоління.

Shut up and take my money!

Планшетами до цього я майже не користувався. Були спроби роботи з Asus T100 і hp в форматі ноутбук-планшет, але не отримавши бажаного результату пристрої були продані.

Що змінилось з покупкою планшета? 

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Знову почав читати й отримувати задоволення від самого процесу. Також мене зацікавив малюнок, планшет просто ідеальний пристрій для цього. З текстом і гугл таблицями теж не виникло проблем в роботі. Задач з якими планшет не впорався – згадати не можу. 

iPpad 9th з легкістю закрив мої потреби, але виникли технічні нюанси. В першу чергу через дисплей який має повітряний прошарок. Ще один недолік, всього 3 гігабайти оперативної памʼяті, що додавало обмежень в procreate. Наступний момент це apple pencil першого покоління. Оригінальний стилус явно кращій китайських аналогів, але по зручності використання мені не зайшов. Саме ці два фактори підштовхнули мене на зміну пристрою. Якось так я намагаюсь пояснити причину продажу планшета і покупки ноутбука (насправді закінчився галоперидол).

Новим придбанням став ThinkPad T480 на процесорі Intel Core i7 з 32 гігабайтами оперативки та матрицею від LG. Для малювання було обрано графічний планшет Huion RTS-300. В рамках постійного пошуку пригод була замінена система охолодження і встановлено додатковий ssd, але питання апдейту краще залишити для окремої статті, тому що саме цей ноутбук максимально піддається кастомізації.

ThinkPad T480 + Huion RTS-300

В першу чергу мене дуже здивувало, що даний ноутбук практично не вивозив останній фотошоп, і тільки після встановлення попередньої версії пристрій більш-менш розкрився. 

Другим недоліком такого комплекту, була привʼязка до робочого місця. Не те щоб я був фанатом роботи сидячі на газоні, але планшет дозволяв мені працювати в тих умовах в яких я хотів або мусив знаходитись. А ноутбук, як не крути, вимагав класичного робочого простору.

Хоч графічний планшет і мав кращі характеристики у вигляді чутливості до сили натиску, але малювати було не так зручно. Ще одним мінусом для мене став фотошоп, інтерфейс якого явно перевантажений.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

На старт! увага! Олди зараз мають пояснити, що нічого кращого за Photoshop не існує.

Так, все можна налаштувати й підігнати під себе чим я вдало займався близько двох тижнів, замість малювання.

По автономності нічого поганого про ноутбук написати не можу, він вимагав блок живлення або зовнішній АКБ з потужністю мінімум 45 Вт і Power Delivery. А це вже додаткові вимоги в умовах постійних терористичних атак свинособачої держави, яка в цей момент підписана на мапі як росія.

Ідея недорогого планшета

Додатково вирішив докупити недорогий планшет. Ідея була в тому, щоб планшет закрив потребу в другому моніторі, а саме відтворений майстер класів з малювання. А ще з появою першого планшета я відчув новий подих в читанні й тепер мозок просто вимагав нових книжок.

Вивчивши ринок недорогих планшетів я довго вагався, але все ж замовив Xiaoxin pad 2022 з базовими 64 гігабайтами памʼяті. Після зміни прошивки на глобальний 13 андроїд – планшет розкрився повністю. За якихось 3999 гривень ми отримали:

  • відмінну автономність
  • непоганий дисплей
  • достойний звук

За декілька місяців використання ноутбука, бажання малювати скоротилось до мінімуму, я перестав кайфувати від самого процесу. Планшет і споживання контенту навпаки зайняли левову долю мого часу. 

Майже кінець історії або глава в якій мені в руки попадає iPad air 4 з Apple pencil другого покоління

Air 4 мені принесли у dfu режимі після невдалого оновлення і кривих рук. Після відновлення iPad мене дуже зацікавили можливості оригінального стилуса. Я був приємно здивований. За якихось пів години було прийнято нове рішення і вже до кінця робочого дня ноутбук з графічним планшетом перекочував до нового власника. А я домовився про зустріч з продавцем iPad air 4. До речі для покупки, як на мене, wi-fi версія має більшу привабливість.

Ви думали це вже кінець? А от і ні. Після покупки air 4 я став лялькою в руках долі й за якихось два дні змінив 4 на 5 покоління з мінімальною доплатою, але максимальним приростом в потужності. 

До планшета був докуплений оригінальний чохол, клавіатура Logitech K380, підставка і головне Apple pencil 2. Додатково для роботи був зібраний зовнішній накопичувач на основі Samsung M.2 NVMe SSD 256 гіг і кишені з алі.

Перший тиждень я навантажував планшет по максимуму. І що я хочу сказати, M1 процесор в планшеті – це  камінчик з класним потенціалом і запасом потужності не на один рік. Досі не можу уявити? чим навантажити планшет, щоб мені захотілось оновити його на щось потужніше.

З екраном air 5 набагато приємніше працювати ніж з девʼяткою чи графічним планшетом. До речі, навіть різниця в розмірі екранів між 10.2 і 10.9 виявляється досить помітна в роботі в кращу сторону. Але для себе визначив, що для малювання ідеальним розміром буде 12+ дюймів.

Apple Pencil – це взагалі окрема історія. Після отриманого досвіду, можу сміливо написати: «покупка стилусів від інших виробників для iPad – це найгірша ідея».

Ще, в порівнянні з ноутбуком, я отримав кращу автономність і простіший спосіб зарядки. Планшет заряджається в прямому сенсі від будь-якої зовнішньої батареї й в цілому тримає заряд 8-12 годин.

 Висновок

Моєю золотою серединою став сетап зібраний на основі iPad Air 5, зовнішньої клавіатури, підставки й головне стилуса. Наступна заміна пристрою буде тільки на pro серію з M4 і стилусом з новими можливостями, але навряд це відбудеться в найближчому майбутньому. Слава Україні! Донатьте на дрони й займайтесь тим, від чого отримуєте задоволення.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: