Новини Україна 17.10.2022 о 13:01 comment views icon

Атака по центру Києва: із 28 дронів, які летіли на столицю, влучили тільки 5, всі інші знищила ППО ЗСУ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Вранці 17 жовтня російські терористи вкотре атакували енергетичну інфраструктуру України в трьох областях, зокрема зафіксовано 5 ударів дронами-камікадзе Shahed 136 / “Герань-2” у Києві. Загалом в бік Києва випустили 28 дронів, з них 23 вдалося знешкодити завдяки засобам ППО ЗСУ, повідомив мер міста Віталій Кличко на пресбрифінгу.

Оновлено [14:10]: Із 43 дронів-камікадзе, які летіли з півдня України з вечора 16 жовтня, 37 успішно знищила ППО України за допомогою авіації, зенітних ракетних комплексів та інших сил оборони, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат на брифінгу в медіацентрі «Україна». Щонайменше 86% — це знищені «шахеди».

Як вже відомо, в Києві пролунало загалом 5 вибухів, один з них — в житловому будинку в Шевченківському районі. В результаті ранішньої російської атаки на столицю під удар потрапили адмінбудівля та житловий будинок — росіяни частково зруйнували в Києві історичний будинок віком понад сто років. Будівля зведена в стилі історизм з елементами неоренесансу, хоча й не має охоронного статусу. Залишається сподіватися, що врешті будівлю буде відновлено.

Атака по центру Києва: із 28 дронів, які летіли на столицю, влучили тільки 5, всі інші знищила ППО ЗСУ
Історичний житловий будинок в Шевченківському районі, який зруйнували росіяни під час обстрілу 17 жовтня. Фото: Вікімедіа/Громадське

Наразі рятувальники продовжують гасіння конструкцій будівлі та роботи з розбору завалів. За останніми даними від ДСНС, унаслідок удару дроном по будинку в Києві загинули троє людей, попередньо, ще одна людина — під завалами, а 19 людей вдалося врятувати. Також з-під завалів будинку в Києві врятували кішку Філю (на титульному фото).

Зараз всі служби працюють над усуненням наслідків обстрілів та відновленням електропостачання в усіх областях, які зазнали руйнувань під час атаки 17 жовтня. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, кожен регіон має план антикризового реагування. Водночас в уряді закликають українців задля стабілізації енергосистеми так само згуртовано й свідомо підійти до заощадливого споживання електроенергії, особливо в пікові години.

Минулого тижня в Україну прибув перший німецький ЗРК IRIS-T SLM (до кінця року очікується ще два комплекси IRIS-T та ще два Німеччина планує передати на початку 2023 року), який вже використовується Збройними силами на півдні України. Водночас у дорозі знаходяться ЗРК NASAMS. Окрім того, нещодавня шоста зустріч у форматі «Рамштайн» принесла Україні немало хороших новин: Іспанія передасть чотири пускові установки систем протиповітряної оборони Hawk, США — Hawk і вдосконалені системи Hawkeye (точна кількість поки невідома), Франція — ЗРК Crotale, НАТО — сотні пристроїв для глушіння безпілотників, а Нідерланди — ракети для зміцнення протиповітряної та протиракетної оборони.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: