Новини Технології 27.10.2023 о 11:47 comment views icon

Boston Dynamics навчила свого робота-собаку розмовляти за допомогою ChatGPT — він вже проводить екскурсії та декламує хайку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Boston Dynamics навчила свого робота-собаку розмовляти за допомогою ChatGPT — він вже проводить екскурсії та декламує хайку

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Ми бачили як чотириногий робот Spot бігав, стрибав і навіть танцював, але нині він навчився й розмовляти.

На відео, опублікованому Boston Dynamics, показано робота-собаку у циліндрі, з вусами та виряченими очима, який проводить екскурсію об’єктами компаніями, розмовляючи з британським акцентом.

«Почнемо нашу подорож?» — запитує Spot. «Зарядні станції, де роботи Spot відпочивають і підзаряджаються, — наша перша точка. Ходімо, панове».

Як показано в демонстрації, Spot здатний відповідати на запитання і навіть відкриває «рот», щоб здавалося, що він говорить насправді.

Аби навчити свого робота розмовам Boston Dynamics використала ChatGPT API від OpenAI поряд із деякими іншими великими мовними моделями із відкритим кодом. Далі в Spot додали динамік і зробили рот рухомим.

Метт Клінгенсміт, головний інженер програмного забезпечення в Boston Dynamics, каже, що команда надала Spot «дуже короткий сценарій» для кожного приміщення на підприємстві, який він поєднує із зображеннями, отриманими з камер на корпусі. За словами компанії, Spot використовує моделі Visual Question Answering, щоб фактично створювати описи до зображень і відповідати на запитання про них.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Spot пішов далі й на прохання співрозмовника видав дещо сумний хайку:

«Генератор тихо гуде в кімнаті, позбавленій радості. Так само як моя душа».

В Boston Dynamics кажуть, що виявили кілька сюрпризів, коли експериментували зі Spot як екскурсоводом. В одному з випадків робот відреагував на питання «‎хто твої батьки», попрямувавши до офісу, де представлені старіші моделі Spot.

Водночас без «‎галюцинацій» велика мовна модель не обійшлась — наприклад, вигадавши що робот Stretch створений для йоги (а не переміщення ящиків, як було задумано насправді).

«Ми раді досліджувати поєднання ШІ та робототехніки й надалі. Ці моделі можуть забезпечити культурний контекст, загальні знання та гнучкість, яка може бути корисною для багатьох завдань робототехніки — наприклад, можливість призначити завдання роботу, просто розмовляючи з ним, допоможе скоротити криву навчання для використання цих систем», — зазначає Клінгенсміт.

Попри те, що робособака досить мило виглядає на демонстрації, підсилення його вмінь дещо насторожує — особливо з огляду на те, що вони перебувають на службі у поліції. Водночас торік Boston Dynamics та ще 5 компаній обіцяли не використовувати своїх роботів як зброю.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: