Новини WTF 23.05.2023 о 10:34 comment views icon

Фейкове фото вибуху у Пентагоні, яке створив ШІ, ненадовго знизило індекс S&P 500 на 0,3% ($500 млрд)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Фальшива фотографія вибуху в штаб-квартирі Міністерства оборони США (Пентагон), створена ШІ, обвалила вартість 500 найбільших американських компаній на $500 млрд – індекс S&P 500 втратив 30 пунктів за кілька хвилин. Індекс відскочив назад, коли стало зрозуміло, що фото підроблене.

На зображенні, що вперше з’явилося у Facebook, видно великий стовп диму біля Міністерства оборони США. Пост облікового запису Facebook, який першим опублікував фото, пов’язаного з конспірологічною групою QAnon, був заблокований соціальною мережею. У Facebook заявили, що зображення було «перевірено незалежними фактами». Фото швидко поширилося у Twitter, не без допомоги облікового запису російських пропагандистів RT.

Фейковый взрыв в Пентогоне фейковий вибух у Пентагоні

Черговий офіцер Пентагону повідомив, що у понеділок вранці інформація про інциденти не надходила. Поліційне управління Арлінгтона написало у Twitter: «Жодних вибухів чи інцидентів не відбувається на території Пентагону чи поруч із нею, і немає безпосередньої небезпеки чи небезпеки для населення».

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Ще до офіційного спростування уважні користувачі соцмереж вказали, що фото схоже на згенероване ШІ. Нік Уотерс, дослідник з групи Bellingcat, каже, що шок від чуток про вибух біля Пентагону спонукав його вивчити фотографію.

«Погляньте на фасад будівлі та на те, як паркан зливається з бар’єрами від натовпу. Також немає жодних інших зображень, відео чи людей, котрі публікують свідчення з перших рук».

Коли факт підробки став відомим, користувачі Twitter почали видаляти твіти та публікувати спростування. RT і ZeroHedge видалили твіти із зображенням, а ZeroHedge заявив, що фотографію визнано фейковою. Платний обліковий запис під назвою Bloomberg Feed, на якому також було розміщено фотографію, було заблоковано.

  • Представник Bloomberg News заявив, що користувачі Bloomberg Feed та Walter Bloomberg, які публікували фото, не пов’язані з Bloomberg News.

Проходження – свідчення того, як ШІ може впливати на світові події. Також, враховуючи джерело фальшивого фото та багатьох з тих, хто його розповсюджував, подію можна вважати прикладом створення пропаганди за допомогою ШІ.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Bard та ChatGPT можуть стати інструментом поширення теорій змови та фейків «у масштабах, яких навіть росіяни не сягали» – група NewsGuard

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: