Новини Україна 17.03.2023 о 12:22 comment views icon

Київстар встановив 20 тис. нових акумуляторів для енергонезалежності мобільної мережі та інвестував ₴400+ млн в інфраструктуру — а чи стало краще?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

«Київстар» повідомив, що за останні місяці інженери найбільшого в Україні оператора мобільного зв’язку встановили понад 20 тисяч додаткових акумуляторних батарей для підтримки роботи базових станцій під час блекаутів. В довготривалій перспективі це зробить мережу компанії надійнішою та стійкішою до наслідків російських ударів.

Так, енергосистема України залишається стабільною і великого дефіциту генерації не відчувається від початку лютого, хоч масований ракетний обстріл на початку березня спричинив нетривалі стабілізаційні вимкнення в Києві та ще низці інших міст, яких наразі вже немає. Проте відоме українське прислів’я «Готуй сани влітку, а воза зимою» чітко сигналізує значущість якісної й своєчасної підготовки у будь-якій справі.

Акумулятори слугують резервним джерелом живлення для базових станцій, забезпечуючи роботу обладнання для надання послуг зв`язку та 4G-інтернету в умовах відключення світла. Компанія встановлює нові літій-фосфатні акумулятори, які відрізняються підвищеною надійністю та ресурсом порівняно до інших типів літієвих акумуляторів (дещо важчі за літій-іонні при однаковій ємності, проте доступніші). Нові ДБЖ дозволять збільшити автономність роботи телеком обладнання без електроенергії до 4-6 годин.

За словами компанії, інвестиції в енергетичну незалежність мобільної мережі вже перевалили за 350 млн грн. Окремо «Київстар» зазначає 50 млн грн, які компанія інвестувала в джерела безперебійного живлення (ДБЖ) для роботи послуги «Домашнього Інтернету». Ініціатива стартувала в грудні 2022 року і впродовж зими 10+ тис. багатоквартирних будинків обладнали ДБЖ на випадок нових відключень світла.

Загалом у 2022 році компанія встановила 700 нових базових станцій — стільки ж, як і в мирному 2021 році, додатково технологічно оновила ще понад 7000 базових станцій, що дозволило збільшити швидкість мобільного інтернету і покращити якість зв`язку в регіонах з високим навантаженням трафіку, як от на Заході України, куди у 2022 році переїхало понад три мільйони абонентів. А капітальні витрати телеком-оператора на відбудову і розвиток телеком мережі у 2022 році досягли 5,9 млрд гривень, що на 7,4% більше, ніж за 2021 рік.

***

Ми своєю чергою нагадаємо, що з 1 грудня 2022 року «Київстар» почав підвищувати тарифи на мобільний зв’язок та Домашній інтернет в окремих планах плата зросла майже вдвічі — серед читачів ITC напевно є чимало абонентів «Київстар», і нам дуже хотілося б побачити у коментарях змістовні повідомлення  щодо якості зв’язку та інтернету від «Київстар».

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Нумо проведім голосування — чи помітили зміни у якості послуг зв’язку та інтернету «Київстар»

Що по мобільному та Домашньому інтернету від Київстар (стабільність та швидкість)?

Показати результати

Loading ... Loading ...

Ясна річ, що ситуація може сильно відрізнятися за регіонами, тож краще вказувати проблемні локації. І так, не забуваємо про культуру спілкування — майте повагу до себе та співрозмовників.

  • «Київстар» наразі має у своєму розпорядженні 1800 генераторів, які підтримують роботу ключових об’єктів телеком-мережі у разі зникнення електроенергії. З них 700 генераторів компанія орендує в українських бізнесменів та клієнтів. Під час відключень світла для підтримки роботи мережі «Київстар» використовує у середньому 12 000 літрів пального для роботи генераторів на добу (на піку під час масових відключень дизель-генератори споживали понад 50 000 літрів пального на добу).

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: