Новини Наука та космос 27.09.2022 о 14:02 comment views icon

Марсохід Perseverance зняв сонячне гало — небачене раніше на планеті оптичне явище спостерігалося протягом 3,3 години

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Сонячне гало неодноразово фіксували у небі над Землею, проте на Марсі зняли вперше.

Гало – це група оптичних атмосферних явищ, що характеризується виникненням вторинного світіння навколо джерела світла. Найчастіше воно з’являється у формі кільця, дуги, світлового стовпа або алмазного пилу навколо Сонця чи Місяця. З нашої планети його можна помітити досить часто, а от зафіксоване явище на Марсі – унікальне.

Гало радіусом 22° було помічено 15 грудня 2021 року, на 292-й сол (сонячна доба на Марсі) місії Perseverance на червоній планеті. 4 камери марсохода на шести довжинах хвиль спостерігали ореол протягом 3,3 години.

Явище зафіксовано в період надзвичайно хмарної погоди на планеті в тому місці, де був марсохід – кратер Єзеро.


Зовнішній вигляд і розмір гало вказували на те, що хмари, утворені в цей період, складаються з шестикутних кристалів льоду і мають значно більші розміри, ніж більшість таких хмар на Марсі, що й дозволило сформувати сонячний ореол.

Galo

Планетолог Марк Леммон у перші секунди вважав зображення «хибною тривогою», проте пізніше вчені підтвердили, що саме вода, а не пил призвела до утворення кільця на знімках.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

«У нас є багато фотографій, які показують, які явища створює пил в небі, і ми точно знаємо, що з цього ніколи не вийде такий ореол», – сказав Леммон.

Марсохід Perseverance приземлився на Марс у лютому 2021 року. Його головна місія – пошук ознак стародавнього мікробного життя на планеті. Perseverance досліджує геологію та клімат планети, а також прокладе шлях до вивчення Червоної планети людиною і стане першою місією зі збирання та зберігання марсіанських порід та реголіту (розбитого каміння та пилу).

Раніше телескоп Джеймса Вебба вперше зняв Марс — нові дані проливають світло на особливості атмосфери планети та допоможуть уточнити її хімсклад.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Джерело: Wionews, Geophysical Research Letters


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: