Новини Новини 22.04.2022 о 08:47 comment views icon

Марсохід Perseverance зняв затемнення на Марсі: на 40 секунд Сонце закрив супутник планети Фобос

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяня Нечет

Автор новин

Марсохід NASA Perseverance зняв на відео рідкісні кадри, як супутник Марса Фобос перетнув видиму поверхню Сонця. Ці спостереження можуть допомогти вченим краще зрозуміти орбіту місяця і те, як його гравітація впливає на марсіанську поверхню, формуючи кору та мантію Червоної планети.

Сонячне затемнення, зняте камерою Perseverance Mastcam-Z 2 квітня, на 397-й марсіанський день або сол, тривало трохи більше 40 секунд, що набагато коротше, ніж звичайне сонячне затемнення за участю земного Місяця. При цьому Фобос приблизно в 157 разів менший за супутник Землі. Інший місяць Марса, Деймос, ще менший.

У 2004 році марсоходи-близнюки NASA Spirit та Opportunity зробили перші покадрові фотографії Фобоса під час сонячного затемнення. Потім Curiosity зробив відеоролики, зняті системою камер Mastcam.

Однак Perseverance, який прибув на Марс у лютому 2021 року, зробив найякісніше відео сонячного затемнення Фобоса — і з найвищою частотою кадрів за всю історію. Це стало можливим завдяки системі камер Mastcam-Z нового покоління, яка є покращеною версією Mastcam, встановленої на Curiosity.

Цю версію сонячного затемнення на Марсі у виконанні Фобоса відрізняють і кольори. Mastcam-Z має сонячний фільтр, який діє як сонцезахисні окуляри, зменшуючи інтенсивність світла. Завдяки цьому можна роздивитись деталі контурів Фобоса, такі як гребені та нерівності.

Коли Фобос обертається навколо Червоної планети, його гравітація має невеликий припливний вплив на внутрішню частину Марса, деформуючи гірські породи в корі і мантії планети. Геофізики можуть використовувати дані про ці зміни, щоб краще зрозуміти, наскільки податлива внутрішня частина Марса, і дізнатися більше про склад кори та мантії.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Дослідники вже знають, що Фобос наближається до марсіанської поверхні і йому судилося врізатися в планету через десятки мільйонів років.

Ключовим завданням місії Perseverance на Марсі є астробіологія, у тому числі пошук ознак стародавнього мікробного життя. Марсохід дослідить геологію та клімат планети, прокладе шлях до вивчення Червоної планети людиною і стане першою місією зі збирання та зберігання марсіанських порід та реголіту (розбитого каміння та пилу).

У рамках наступної місії NASA у співпраці з ESA (Європейське космічне агентство), у 2026 році на Марс відправлять космічний корабель, щоб зібрати запечатані зразки з поверхні та повернути їх на Землю для поглибленого аналізу.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: