Новини Наука та космос 28.04.2022 о 15:31 comment views icon

На метеоритах виявлено всі п’ять головних органічних складових ДНК та РНК

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Виникнення життя є однією із найбільших загадок науки. З’являється все більше свідчень того, що основні «будівельні матеріали» могли бути доставлені на нашу планету з космосу. Нове дослідження надало ще більше підтверджень цієї теорії, оскільки вчені ідентифікували в метеоритах дві останні органічні молекули, з яких складаються ДНК. Раніше вони не були виявлені за межами Землі.

ДНК та РНК складаються з п’яти органічних молекул: аденіну, цитозину, гуаніну, тиміну та урацилу. У РНК замість тиміну — урацил. Аденін, гуанін та урацил вже були виявлені у фрагментах метеоритів. Але нещодавно на них вдалося знайти цитозин та тимін. Про це повідомило NASA.

Ці два азотисті складники були виявлено раніше, оскільки їх структура більш тендітна. Зазвичай, коли вчені хочуть досліджувати сполуки у зразку метеориту, вони поміщають його частки в гарячу мурашину кислоту, а потім аналізують молекули в отриманому розчині. Але цей процес може зруйнувати деякі з’єднання. Тому в новому дослідженні застосували більш делікатний процес, поряд з більш чутливими аналітичними інструментами. Це дозволило виділити цитозин і тимин. Робота вчених опублікована у журналі Nature Communications.

«Тепер у нас є докази того, що повний набір азотистих основ, необхідних для життя, був на Землі, коли зародилося життя», — сказав Денні Главін, співавтор дослідження.

Повний набір з п’яти азотистих основ доповнює список сполук, виявлених у метеоритах та кометах, які мають вирішальне значення для виникнення життя. Сюди входять амінокислоти та їх молекули-попередники, цукри, органічні сполуки, молекули зі специфічними для життя структурами і навіть нові білки.

Новий «холодніший» і більш делікатний метод екстракції можна використовувати для підвищення точності майбутніх аналізів позаземних зразків, у тому числі зібраних такими зондами, як «Хаябус-2» та OSIRIS-REx. Місія останнього, до речі, нещодавно була продовжена задля вивчення астероїда Апофіс.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: