Новини Новини 01.04.2022 о 16:13 comment views icon

На Закарпатті хочуть створити національний ІТ-кластер та обіцяють айтівцям «‎імунітет» від мобілізації

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

На Закарпатті хочуть створити якийсь «національний ІТ-кластер» та обіцяють бізнесу низку переваг, зокрема для айтівців гарантують звільнення від військової служби на час воєнного стану «для захисту економіки України». Перші деталі щодо проєкту розповів голова обласної військової адміністрації Закарпаття Віктор Микита на зустрічі з представниками ІТ-сфери, які вже здійснили релокацію свого бізнесу в регіон.

З початку війни до Закарпаття вже переїхали близько 35 тисяч фахівців ІТ-сфери, що відкриває нові можливості для регіону — за словами очільника ОВА, він стає національним хабом для всього українського бізнесу.

«Бізнес, який переміститься та працюватиме у Закарпатті, буде захищений. Зокрема, ми створюємо в області національний ІТ-кластер та звільняємо від військової служби усіх айтівців для захисту економіки України»

Віктор Микита

голова обласної військової адміністрації Закарпаття

Чиновник зазначив, що ОВА забронює фахівців ІТ-сфери від призову, виділить локації для роботи, якісний інтернет та надаватиме допомогу і супровід діяльності у податковій сфері.

«Запрошую усіх ІТ-спеціалістів України до Закарпаття. Що ми пропонуємо: ми бронюємо айті-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан, надаємо локації для роботи, перероблені офісні площі та коворкінги, забезпечуємо їх охорону, надаємо якісний сучасний інтернет (волокно, супутник), допомагаємо у супроводі економічної, податкової та господарської діяльності».

Віктор Микита назвав дві основні умови для отримання статуту резиденту «національного ІТ-кластера»:

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше
  • ІТ-бізнес реєструється як підприємство, котре має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область в Мінекономіки.
  • Обов’язкова реєстрація суб’єкта господарської діяльності на території області як реінтегроване підприємство з іншого регіону.

Після цього ОВА спільно з Мінекономіки забезпечує формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан», підкреслив голова ОВА.

Ніяких подробиць щодо термінів запуску та механізму роботи цього спецрежиму для IT поки що немає.

А що так можна було?

Варто дочекатися оцінок кваліфікованих юристів, але наразі ідея голови Закарпатської ОВА виглядає, м’яко кажучи, дуже сумнівно — як спроба хайпанути на гучній темі. По-перше, вже є «Дія.City» (станом на 31 березня резидентами цього спецрежиму стали вже понад 150 міжнародних та українських компаній) — днями уряд спростив умови для ІТ-компаній на період воєнного стану. По-друге, і це очевидно, що без внесення необхідних змін у законодавство неможливо надати ІТ-спеціалістам «‎імунітет» від мобілізації. На початку березня Міністерство цифрової трансформації пропонувало не мобілізувати ІТ-спеціалістів до лав ЗСУ, оскільки вони захищають країну у кіберпросторі та суттєво підтримують економіку. Ініціатива щодо звільнення ІТ-спеціалістів від мобілізації — це поки лише ідея. Відповідний законопроєкт не зареєстровано в парламенті, й конкретних термінів прийняття чи реалізації потенційних змін поки немає.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: