Новини Кіно 24.07.2023 о 15:58 comment views icon

«Найважливіший страйк в моєму житті‎». Джордж Р. Р. Мартін призупинив угоду з HBO та приєднався до протестів в Голлівуді

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Американський письменник-фантаст та автор циклу «Пісня льоду й полум’я» Джордж Р. Р. Мартін повідомив у блозі, що приєднався до страйків Гільдії письменників та профспілки акторів SAG-AFTRA, назвавши цей протест «‎найважливішим в його житті».

«Ніхто не може бути впевненим, куди ми підемо звідси, але я передчуваю, що страйк буде довгим і болісним. Він може стати таким, як сумнозвісний страйк 1985 року, хоча я сподіваюся, що ні», – додав Мартін.

Письменник розповів, щоб з 1 червня його загальна угода з HBO «‎була призупинена», додавши, що в першу чергу страйки стосуються молодих сценаристів чи акторів, які лише намагаються зробити собі кар’єру, а не досвідчених зірок чи шоураннерів Голлівуду.

Щодо другого сезону приквелу «‎Гри престолів» – «‎Дому дракона» – то всі сценарії, за словами Мартіна, були завершені до початку страйків.

«Шоу знімається переважно в Лондоні (і частково у Вельсі, Іспанії та інших місцях), тому процес триває. Актори – члени британської профспілки Equity, а не SAG-AFTRA, і хоча вони планують продемонструвати підтримку колегам, британське законодавство забороняє їм влаштовувати страйк співчуття. Якщо вони приєднаються до протестів, то не матимуть захисту від звільнення за порушення контракту або навіть від судового позову», – пояснив Джордж.

Мартін також сказав, що зустрічався з продюсерами п’єси «Залізний трон», зазначивши, що процес написання сценарію «‎йде добре» та натякнув, що шоу можуть перенести у Вест-Енд.

Письменник також додав, що майже щодня працює над багатостраждальними «Вітрами зими» – майбутньою шостою частиною епічної серії фентезі-романів «Пісня льоду й полум’я». (Альтернативну версію, до речі, вже зумів дописати ChatGPT).

«‎Писати, переписувати, редагувати та ще трохи писати. Стабільний прогрес. Не так швидко, як хотілося б мені й не так швидко, як хотілося б ВАМ… але все ж прогрес. Це береже мене від неприємностей», – сказав Мартін.

  • Страйки сценаристів в Голлівуді розпочалися ще на початку травня, а у липні до них приєдналася профспілка акторів SAG-AFTRA, яка представляє близько 160 000 акторів телебачення та кіно. Багато вимог стосуються вищої зарплатні, збільшення залишкових платежів (типу роялті) від потокових сервісів і перешкоди використання штучного інтелекту для збереження робочих місць в галузі.
  • Через протести багато виробництв було закрито, хоча деякі зйомки фільмів і серіалів, для яких були завершені сценарії, тривали. Подвійні протести (які востаннє в Голлівуді відбувалися ще у 1960-х роках, коли Рональд Рейган був президентом Гільдії кіноакторів) можуть призвести до припинення показу кіно та телешоу, в яких задіяні члени SAG-AFTRA, не лише в США, а й у всьому світі, а також відкласти вручення премії «Еммі» до пізньої осені або навіть наступного року.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: