Новини Кіно 13.07.2023 о 17:51 comment views icon

Страйки в Голлівуді: актори готові приєднатися до протестів сценаристів – вперше за останні 60 років

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Профспілка SAG-AFTRA, яка представляє близько 160 000 акторів телебачення та кіно, оголосила, що переговори з голлівудськими студіями щодо нового контракту зазнали краху і рекомендувала акторам приєднатися до страйків сценаристів, що розпочались понад 70 днів тому.

Дія попереднього трирічного контракту профспілки зі студіями завершилась ще 30 червня, однак його подовжили до 12 липня, щоб завершити переговори.

«Компанії відмовилися серйозно займатися деякими темами. Поки вони добросовісно не ведуть переговори, ми не зможемо досягти угоди», – заявила президент SAG-AFTRA Френ Дрешер, назвавши відповіді студій за столом переговорів «образливими та неповажними».

Багато вимог акторів збігаються з вимогами сценаристів, включно з вищою зарплатою, збільшенням залишкових платежів (типу роялті) від потокових сервісів і агресивних перешкод щодо використання штучного інтелекту для збереження робочих місць в галузі.

«Ми глибоко розчаровані тим, що SAG-AFTRA вирішила вийти з переговорів. Це вибір профспілки, а не наш», – йдеться в заяві Альянсу кіно- та телевізійних продюсерів, який веде угоди від імені голлівудських компаній.

Востаннє подвійні страйки в Голлівуді відбувалися ще у 1960-х роках, коли Рональд Рейган був президентом Гільдії кіноакторів

Страйки в Голлівуді: актори готові приєднатися до протестів сценаристів – вперше за останні 60 років
Мітинг Гільдії письменників Америки 21 червня 2023 р. Фото: Reuters

Наприкінці червня понад 1000 акторів, у тому числі Меріл Стріп, Джон Леґвізамо, Дженніфер Лоуренс, Констанс Ву та Бен Стіллер, підписали листа до керівництва Гільдії акторів, у якому прямо заявили, що «готові до страйку»:

«Це безпрецедентна точка перелому в нашій галузі, і того, що можна було б вважати хорошою угодою в інші роки, просто недостатньо. Ми вважаємо, що наша заробітна плата, наше ремесло, наша творча свобода та сила нашого союзу були підірвані за останнє десятиліття. Нам потрібно змінити ці траєкторії».

Після того, як сценаристи оголосили страйк, багато виробництв було закрито, хоча деякі зйомки фільмів і серіалів, для яких були завершені сценарії, тривали. Подвійні протести можуть призвести до припинення показу кіно та телешоу, в яких задіяні члени SAG-AFTRA, не лише в США, а й у всьому світі.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Очікується, що страйки також матимуть негайний вплив на рекламу найкращих фільмів літа; вечірню прем’єру фільму «Оппенгеймер» у четвер у Лондоні перенесли на годину, щоб акторський склад міг бути присутнім до початку ймовірних протестів. Світові прем’єри решти великих комерційних фільмів, зокрема «Барбі» та «Місія неможлива», здебільшого вже відбулися, але їхнім зіркам буде заборонено брати участь у подальших рекламних заходах.

Страйки також можуть відкласти вручення премії «Еммі» до пізньої осені або навіть наступного року, повідомляють галузеві видання.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: