Новини Україна 22.03.2023 о 10:06 comment views icon

Попит на фриланс серед українців підскочив на 84% — дослідження Freelancehunt

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Freelancehunt поділилися свіжою статистикою, яка свідчить про зростання попиту на українських фрилансерів у перші місяці 2023 виріс на 84% проти минулого року, що є дуже хорошою тенденцію, зважаючи на непросту економічну ситуацію в країні на другому році повномасштабної війни.

Ринок фрилансу в Україні відроджується

У Freelancehunt фіксують стрімке зростання реєстрацій фрилансерів на платформі, а початок року відзначився новими піками, навіть вищими за зростання у перші місяці війни. За словами адміністрації сервісу, зовсім трохи лишилося до позначки у 20 000 зареєстрованих нових спеціалістів за місяць.

Серед ключових факторів, які впливають на розвиток ринку фрилансу в Україні та збільшення кількості спеціалістів, Freelancehunt вказують:

  • Більшість користувачів платформ розглядає фриланс як постійне та єдине місце роботи. У Європі та США цей показник сягає до 70%. В Україні у 2021 році, за даними платформи Freelancehunt, він становив 56%.
  • На фрилансі працюють кваліфіковані спеціалісти. Зазвичай це люди віком 24-45 років, з досвідом 2-5 років. 80% з них мають вищу освіту.
  • Це можливість для спеціалістів заробляти більше, ніж в офісі на постійній роботі.
  • Основний попит на послуги фрилансерів генерує малий бізнес. Так, у США 70% підприємців співпрацювали з віддаленими спеціалістами, 81% з них планують надалі наймати фрилансерів, а 83% — погоджуються, що фрилансери дуже допомогли розвитку бізнесу.
  • ІТ, дизайн, маркетинг — найпопулярніші категорії, на які є попит серед бізнесу. Саме ці напрямки динамічно розвиваються у світі технологій.

Що з того, що фриланс зростає?

Станом на березень в Україні офіційно зареєстровано 150 тисяч безробітних, причому 71% зареєстрованих це жінки. Останнє красномовно свідчить, наскільки далекою від реальності є офіційна картина, і це без урахування інших факторів, що занижують офіційну статистику як-от скорочення часу виплат та недосконалість законодавства. Навіть український IT-ринок, який стабільно тримався протягом 2022 року з початком 2023-го почало лихоманити через ризики мобілізації, відключення електроенергії, постійний психологічний тиск. Усе це зіграло свою роль під час прийняття західними замовниками рішення щодо подальшої співпраці з IT-компаніями в Україні. Власне, обсяг українського ІТ-експорту у січні впав майже на 30%, і пожвавлення очікується не раніше другої половини 2023 року. Тож зростання українського ринку фрилансу в цих умовах — хороша новина.

У Freelancehunt впевнені, що в найближчому майбутньому Україна має високі шанси стати лідером у Європі за кількістю фрилансерів, а доля самозайнятих серед працездатного населення може досягати 15-20%. Для порівняння, торік у США цей показник дорівнював 39%, тому українському ринку є куди зростати.

Адаптація до відключень та спад замовлень: що відбувається з ринком фрилансу в Україні?

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: