Новини Наука та космос 29.10.2022 о 09:24 comment views icon

Станція NASA InSight допомогла виявити падіння метеориту на Марс

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Модуль NASA InSight зробив ще одне відкриття на Червоній планеті. Дослідники з’ясували, що марсотрус, виявлений модулем у районі марсіанської рівнини Амазонки 24 грудня 2021 року, насправді був зіткненням із метеоритом. Вперше місія стала свідком утворення кратера на планеті. Вчені дізналися про це, коли переглянули фотографії до та після, зроблені орбітальним модулем Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Він зафіксував появу на поверхні Марсу 150-метрової вирви.

Передбачається, що метеорит мав довжину від 5 до 12 метрів. Якби він упав на Землю, то згорів би в атмосфері. Але він зміг пройти крізь розріджену атмосферу Марса та досягти поверхні. Удар був настільки сильним, що у результаті утворився кратер завглибшки близько 21 метра, а уламки розлетілися на 37 км. Завдяки цьому зіткненню вдалося виявити лід, що залягає під поверхнею, який досі не знаходили так близько до марсіанського екватора. Звукова адаптація даних Insight показує, наскільки «гучною» була подія, порівняно зі звичайною активністю Марса.

Потрібен був деякий час, щоб підтвердити подію. Для виявлення кратера команда Malin Space Science Systems використала дві камери MRO: чорно-білу Context Camera та кольорову Mars Color Imager.

Група дослідників окремо від цієї події припустила, що 20 з приблизно 1300 виявлених InSight марсотрусів можуть бути ознаками руху магми. Спектральна сигнатура марсотрусів натякає на порівняно м’яку кору в області Cerberus Fossae Марса. У поєднанні з темним пилом це свідчить, що вулканічна активність могла відбуватися на планеті протягом останніх 50 тис. років.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Останні відкриття допоможуть допомогти науковій спільноті зрозуміти геологічну хронологію Марса, визначивши швидкість появи кратерів на планеті. Відкриття також можуть виявитися важливими для колоністів та дослідників Марса, яким може знадобитися підземний лід для організації харчування та виготовлення ракетного палива.

Ця новина має і зворотний бік. Раніше NASA попереджало, що InSight не зможе довго функціонувати. Оновлений прогноз стверджує, що модуль відключиться за 6 шість тижнів, оскільки скупчення пилу обмежує ефективність його сонячних панелей.

Станція NASA InSight зафіксувала рекордно потужний «марсотрус» — магнітудою 5

Джерело: Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: