Новини Наука та космос 03.09.2022 о 10:19 comment views icon

Трансляція першого запуску SLS з місією NASA Artemis 1 до Місяця [Оновлено: запуск перенесли]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Увечері 3 вересня NASA та Boeing мають намір здійснити чергову (другу) спробу запуску надважкої РН Space Launch System (SLS) з місією Artemis 1 — космічний корабель Orion має здійснити безпілотний обліт Місяця та повернутися на Землю. Минулого разу (29 серпня) стартувати місії завадила проблема з витоком водню в одному з двигунів основного ступеня ракети та погода, яка почала стрімко погіршуватися (за сорок хвилин до відкриття вікна таймер зворотного відліку зупинили).

Оновлено [18:44]: NASA повідомило про перенесення запуску SLS через витік водню в заправному з’єднанні —  усунути несправність так і не вдалося. До етапу заправлення ICPS так і не дійшло. Найближче вікно для запуску відкриється вже в понеділок, 5 вересня. Поки неясно, чи встигнуть команди внести необхідні зміни, щоб все виправити. Існує велика ймовірність, що ракету доведеться повернути до цеху вертикальної збірки на доробку для усунення проблем. У такому разі запуск з’їде на другу половину вересня, або вже на жовтень. Пізніше сьогодні NASA проведе пресконференцію, де повідомить більше деталей.

Саме SLS у майбутньому має повернути американців на Місяць та допомогти людству дістатися Марсу орієнтовно у 2030-х роках. Сьогоднішня випробувальна місія Artemis 1 — передбачає виведення космічного корабля Orion без екіпажу на орбіту та його подальшу подорож навколо Місяця з поверненням на Землю. Ракета SLS з кораблем Orion стартуватимуть зі стартового комплексу LC-39B космічного центру імені Кеннеді, що на острові Меррітт у Флориді, звідки 53 роки тому стартував «Аполлон-10». І, звісно ж, планується пряма трансляція цієї історичної події

Спостерігаємо за першим запуском SLS наживо

Двогодинне стартове вікно відкриється о 21:17 за київським часом. Офіційний прогноз погоди для можливості наразі передбачає 60-відсоткову ймовірність сприятливих умов для запуску. Як і минулого разу, метеодані постійно оновлюватимуться, так що все ще може змінитися як на кращу, так і на гіршу сторону.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

NASA транслює подію наживо на офіційному сайтіканалі YouTube та застосунку NASA — стрім почнеться о 19:15 за київським часом. Як і минулого разу, можна поспостерігати за підготовчими етапами, зокрема заправкою основного та верхнього ступенів ракети кріогенними компонентами палива. Також плануються неофіційні трансляції від космічних ентузіастів — той же NASASpaceflight чи український Alpha Centauri (вікна трансляції на YouTube нижче). За оновленнями також можна стежити в соцмережах — в офіційних аккаунтах NASA SLS, ULA та Boeing в Twitter — 12 та 3.

Офіційна трансляція NASA

Неофіційна трансляція NASASpaceflight

Неофіційна трансляція Alpha Centauri

Artemis 1 — перший тестовий політ корабля «Оріон» (стара назва місії Orion EM-1) з використанням ракети SLS. Це демонстраційний політ із виходом на навколомісячну орбіту та поверненням на Землю для перевірки працездатності корабля, який проходитиме без екіпажу. За планом, корабель Orion має провести у космосі три тижні, включно з трьома днями на ретроградній місячній орбіті. Загальна тривалість місії — 42 дні. Вона завершиться приводненням корабля біля узбережжя Флориди. Якщо все піде за планом, то вже 11 жовтня Orion повернеться на Землю.

Онлайн курс UI/UX Design Pro від Ithillel.
Навчіться проєктувати інтерфейси з урахуванням поведінки користувачів, розв'язувати їх проблеми через Customer Journey Mapping, створювати дизайн-системи і проводити дослідження юзабіліті, включаючи проєктування мобільних додатків для Android та iOS і розробку UX/UI на основі даних!
Дізнатися більше

Докладніше про програму «Артеміда» та деталі першого польоту читайте у нашому попередньому матеріалі.

NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: