Статті Наука та космос 29.08.2022 о 12:00 comment views icon

NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

29 серпня у другій половині дня (якщо не завадить погода та не виникне інших непередбачених технічних труднощів) відбудеться історична для американської та всієї світової космонавтики подія — NASA та Boeing вперше запускають надважку РН Space Launch System (SLS), яка розробляється з 2011 року та призначена для пілотованих запусків за межі навколоземної орбіти.

Оновлено [15:33]: NASA скасувало запуск після повного завантаження палива у баки через проблеми в одному з чотирьох основних двигунів RS-25 — кілька спроб інженерів усунути несправність, пов’язану з охолодженням двигуна №3, не мали успіху. Найближчі резервні дати для повторної спроби запуску — 2 та 5 вересня. Проте невідомо, чи встигне NASA за такий короткий час ідентифікувати проблеми та усунути їх.

Під час підготовки до запуску вилізло ще кілька проблем — зокрема, повідомлялося про витік водню у двигунах і тріщині в матеріалі системи теплового захисту, яка захищає основний ступінь ракету, але їх вдалося оперативно усунути.

Саме SLS у майбутньому має повернути американців на Місяць та допомогти людству дістатися Марсу. Сьогоднішня випробувальна місія Artemis 1 — передбачає виведення космічного корабля Orion без екіпажу на орбіту та його подальшу подорож навколо Місяця з поверненням на Землю. Ясна річ, запуск транслюватиметься наживо, тож всі охочі зможуть у реальному часі стежити за розвитком подій на стартового комплексу LC-39B космічного центру імені Кеннеді, що на острові Меррітт у Флориді, звідки 53 роки тому стартував «Аполлон-10».

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Спостерігаємо за першим запуском SLS наживо

Двогодинне стартове вікно відкриється о 15:33 за київським часом — NASA транслює подію наживо на офіційному сайті, каналі YouTube та застосунку NASA. Також є неофіційні трансляції від космічних ентузіастів — той же NASASpaceflight чи український Alpha Centauri. За оновленнями також можна стежити в соцмережах — в офіційних аккаунтах NASA SLS, ULA та Boeing в Twitter — 1, 2 та 3.

Офіційна трансляція NASA

Неофіційна трансляція NASASpaceflight

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Неофіційна трансляція Alpha Centauri

SLS — ще один проблемний довгобуд NASA, але також її перлина

SLS — надважка двоступенева ракета-носій, що розробляється космічним агентством NASA з 2011 року замість нереалізованої Ares V, скасованої разом із програмою Constellation. Вона призначена для виведення корисного навантаження та пілотованих експедицій за межі навколоземної орбіти.

У неї є два ступені та два бічні прискорювачі. Базова версія здатна доставляти на орбіту до 90 тонн вантажу, а в майбутньому вантажність планують двічі збільшити: спочатку до 105 тонн, а потім до 130. У першому ступені використовується чотири двигуни RS-25, розроблені для «Шаттлів», а бічні твердопаливні прискорювачі засновані на прискорювачах цих космопланів. Детальніше про технічні характеристики та конструкцію можна прочитати — в нашому окремому тексті.

SLS знадобилося дуже багато часу, щоб дістатися стартового столу. Дизайн ракети затвердили ще у 2014 році й спочатку перший тестовий запуск планували здійснити  ще у 2016 році, але терміни неодноразово змінювалися через неефективне управління, брак фінансування та численні технічні труднощі. Попри запозичення напрацювань з програми Space Shuttle, проєкт SLS виявився набагато дорожчим, ніж планувалося — розробка ракети коштувала американським платникам податків приголомшливих $11 мільярдів, а вартість одного запуску Orion на SLS складає, на хвилиночку, астрономічні $4,1 мільярда (для порівняння, SpaceX зі своїм Starship хоче вкластися у $2 млн). З них $2,2 млрд — сама ракета, ще $0,57 — необхідні наземні витрати, а решта — вартість американських та європейських компонентів корабля Orion.

Минулого тижня NASA викотило майже 100-метрову ракету до стартового майданчика 39B — щоб подолати відстань у 6,4 км від виробничого цеху до стартового столу знадобилося майже 10 годин. І ось зараз вона готується до свого першого польоту.

NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]
Схема виведення корабля Оріон у космос за допомогою ракети SLS.

Деталі місії Artemis 1

Artemis 1 — перший тестовий політ корабля «Оріон» (стара назва місії Orion EM-1) з використанням ракети SLS. Це демонстраційний політ із виходом на навколомісячну орбіту та поверненням на Землю для перевірки працездатності корабля, який проходитиме без екіпажу.

NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]
Схема польоту корабля «Оріон» до Місяця і повернення на Землю

Корабель Orion має провести у космосі три тижні, включно з трьома днями на ретроградній місячній орбіті. Загальна тривалість місії — 42 дні. Вона завершиться приводненням корабля біля узбережжя Флориди. Якщо все піде за планом, то вже 10 жовтня Orion повернеться на Землю.

Анімація першого польоту корабля Orion місії Artemis 1 без екіпажу

Окрім корабля Orion, РН під обтічником має масу допоміжних (вторинних) вантажів — загалом 10 мініатюрних супутників (кубсатів). Серед них — Lunar IceCube для пошуку водяного льоду та інших ресурсів на Місяці, Lunar Polar Hydrogen Mapper (LunarH-Map) для створення карти вмісту водню на південному полюсі Місяця, Lockheed Martin LunIR для створення карти поверхні рельєфу (це допоможе вибрати місця висадки для майбутніх пілотованих місій) та посадковий модуль MOTENASHI японського відомства JAXA масою всього 700 грамів, який вивчатиме випромінювання місячної поверхні та її механіку.

Що далі

Директиву, що ознаменувала повернення до програми з освоєння Місяця, підписав 11 грудня 2017 року Дональд Трамп, який на той момент був президентом США. З того часу NASA запустила безліч ініціатив, націлених на досягнення ключових цілей та реалізацію амбітної місячної програми під назвою «Артеміда». Ми уважно стежили за її розвитком із самого початку і намагалися висвітлювати всі найважливіші новини — всі тексти на цю тему за бажанням можна легко знайти на сайті за відповідним тегом.

SLS — важлива частина амбітної американської місячної програми «Артеміда» / Artemis з відновленням пілотованих місій, колонізацією супутника та видобутком корисних ресурсів. На сьогодні в «Артеміді» бере участь дев’ять країн, зокрема й Україна. Наступний запуск відбудеться не раніше травня 2024 року, і цього разу на борту Orion знаходитиметься екіпаж, який теж облетить Місяць і повернеться на Землю. Перша (з часів програми Apollo) висадка на Місяць, найімовірніше, зараз запланована на 2025 рік в межах місії Artemis 3 NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]NASA вперше запускає SLS — надважку ракету-носій за $11 млрд, яка розробляється з 2011 року для експедицій на Місяць та Марс [Оновлено: запуск скасували]Артеміда 3 — майбутня перша висадка на Місяць з часів Apollo та перша експедиція за участю астронавта-жінки. До Місяця на кораблі Orion повинні вирушити чотири астронавти, два з яких пересядуть на Starship і висадяться в районі південного полюса Місяця для виконання наукової програми, розрахованої на шість із гаком земних днів. Після виконання завдань вони повернуться на Orion та вирушать на Землю.. Проте існує велика ймовірність, що її знову перенесуть, оскільки наразі є немало технологічних складнощів та нестача фінансування.

Якщо сьогодні запуск зірветься через погоду чи з якоїсь технічної причини (прямо зараз відбувається заправка ракети і на початку з нею спостерігалися певні складнощі, подібні до тих, що під час генеральної репетиції, проте їх начебто усунули і заправка відбувається таким чином, щоб встигнути запустити ракету сьогодні), зарезервовано ще кілька дат — 2 та 5 вересня.

Цікаво, що паралельно з першим запуском SLS у штаті Флорида, SpaceX проводить на своєму космодромі в Техасі здійснює підготовку першого орбітального запуску іншої перспективної надважкої ракети — Starship. І все ще є великі шанси, що Starship здійснить перший орбітальний політ до кінця цього року. Але це вже зовсім інша історія.

Ну що, як гадаєте, полетить сьогодні SLS чи ні?


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: