Новини Наука та космос 02.08.2023 о 12:28 comment views icon

У пік метеорного потоку Персеїди очікується до 100 «‎вогняних куль» на годину – як і коли їх можна побачити

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У пік метеорного потоку Персеїди очікується до 100 «‎вогняних куль» на годину – як і коли їх можна побачити

Метеорне шоу Персеїди – астрологічна подія, яку варто побачити кожному. Її пік у 2023 році припаде на 12-13 серпня і, в порівнянні з минулим роком для цього організовані дуже сприятливі умови, оскільки Місяць перебуватиме у кінці фази свого зростання.

Як виникають Персеїди

Персеїди — один із найпотужніших метеорних потоків, що виникає коли Земля проходить через шлейф комети Свіфта-Таттла, яка востаннє проходила близько до нашої планети у 1992 році. Скелясті уламки врізаються в нашу атмосферу зі швидкістю 50 км/c, що відображається на нічному небі вогняними смугами.

Метеори Персеїди рухаються стрімко й іноді надзвичайно яскрава «вогняна куля» може застати спостерігачів зненацька, часто розбиваючись і залишаючи за собою сяючу лінію. Може здатися, що метеори походять надзвичайно близько до нас, але вони знаходяться щонайменше за 150 кілометрів.

Метеор пролітає небом під час метеорного потоку Персеїди в Спрюс-Ноб, Західна Вірджинія. Фото: NASA/Білл Інгаллс
Метеор пролітає небом під час метеорного потоку Персеїди над горою Спрюс-Ноб, Західна Вірджинія. Фото: NASA/Білл Інгаллс

Час для спостереження

Метеорний потік Персеїди у 2023 році розпочався 17 липня і триватиме до 24 серпня. Пік припадає на 12-13 серпня, і можливо протримається до 14-го.

Для спостереження краще обрати передсвітанковий час.

Звідки й куди дивитись

Метеоритний потік можна добре побачити у Північній півкулі й аж до середніх південних широт. Краще для спостереження обрати темне місце, де не заважатимуть міські вогні й запастися терпінням.

Щоб побачити метеори, подивіться вгору та на північ. Ті, хто живе в південних широтах, можуть дивитися на північний схід, щоб побачити більше куль.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Як випливає з назви, радіант для Персеїд лежить у північній частині сузір’я Персея, поруч з Андромедою. Найяскравішою зорею Персея є жовтий надгігант Мірфак, з яким змінна синьо-біла зірка Алголь утворює лінію, що допомагає визначити, де знаходиться центр.

У пік метеорного потоку Персеїди очікується до 100 «‎вогняних куль» на годину – як і коли їх можна побачити

Для перегляду не потрібні телескопи чи біноклі, оскільки увесь секрет полювання за метеорами полягає в тому, щоб охопити якомога більше неба та дати очам приблизно 30 хвилин часу, щоб звикнути до темряви.

За даними NASA, під час цьогорічного піка потоку Персеїди можна побачити до 100 метеорів на годину.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: