Новини Наука та космос 28.07.2023 о 16:35 comment views icon

Космічний синоптик для Європи — телескоп EST переходить у фазу будівництва

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Найбільший у Європі телескоп EST будуватиметься під керівництвом однойменного фонду, щойно створеного дослідницькими установами семи країн-учасниць (Чехії, Німеччини, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії та Великої Британії).

Окремо створять Європейський консорціум дослідницької інфраструктури (ERIC) – юридичну особу, яка наглядатиме за будівництвом та експлуатацією телескопа.

EST — це телескоп з великою апертурою з 4,2-метровим головним дзеркалом, розроблений для детального спостереження за магнітними полями Сонця. Він зокрема, зможе досліджувати магнітний і динамічний зв’язок сонячної атмосфери, одночасно фіксуючи взаємодію між різними атмосферними шарами світила. Телескоп також забезпечить одночасні спостереження на кількох довжинах хвиль — з вищою ефективністю, ніж в будь-якого на сьогодні існуючого сонячного телескопа.

Структура EST. Авторство: IDOM
Структура EST. Ілюстрація: IDOM

Очікується, що Європейський сонячний телескоп допоможе краще зрозуміти механізми сонячних спалахів і викидів корональної маси, які визначають так звану «‎космічну погоду» – те, що впливає на роботу супутників, електромережі та радіомовлення.

«EST буде найбільшим наземним сонячним телескопом, побудованим у Європі, і європейські партнери опиняться попереду в дослідженнях сонячної фізики», — сказав Робертус фон Фей-Зібенбурген, професор Університету Шеффілда, одного з закладів-учасників.

Нещодавно було завершене попереднє проєктування телескопа, фінансоване програмою Horizon 2020. Орієнтовано, на будівництво піде 6 років, а у 2028-2029 роках телескоп, розташований на острові Ла-Пальма в Іспанії, зможе розпочати роботу.

Джерело: The Next Web


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: