Новини Україна 31.07.2023 о 17:32 comment views icon

Допоміг ChatGPT: в Україні запустили сканер, який визначає товари компаній, що досі працюють в рф

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Допоміг ChatGPT: в Україні запустили сканер, який визначає товари компаній, що досі працюють в рф

KSE Institute, аналітики Київської школи економіки, презентували сканер штрихкодів, який допоможе визначити чи належить товар компаніям, які досі не залишили ринок рф.

Повідомляється, що інструмент створений за допомогою ШІ-чатбота ChatGPT і має у базі понад 7500 компаній. Щоб скористатися сканером, необхідно перейти за посиланням чи зайти у спеціальний телеграм-бот, а згодом навести камеру на штрихкод товару.

Сканер штрихкодів доступний українською й англійською мовами.

«‎Компанія, які не виходять з росії, розуміють одну мову — прибутку. Тому не купуйте продукти цих компаній», – дописав в анонсі сканера президент KSE Тимофій Милованов.

Ще на початку війни група ентузіастів-розробників створила застосунок PushToLeave, який працює за схожою схемою, та розрахований як на українців, так і на іноземців, які підтримують Україну. Програму можна завантажити в App Store і Play Market, скористатися камерою для сканування штрихкоду та трохи меншою базою з 2 тисяч компаній. Однак кожного разу, коли хтось сканує товар, якого немає в застосунку, ця інформація записується в базу даних для подальшої обробки, що розширює можливості програми.

У квітневому моніторингу KSE повідомлялось, що лише 15,7% іноземних компаній, які мали відкриті локальні компанії та отримували виторг в рф, повністю згорнули діяльність та остаточно покинули російський ринок; ще 28% – в очікуванні; 23,8% продовжують працювати без обмежень; і решта 32,5% планують згорнути діяльність в росії найближчим часом.

Онлайн-курс "English for Designers" від Vocabulaba.
Навчіться описувати деталі своєї роботи, формувати CV англійською та вільно обговорювати флоу проєктів із замовниками.
Детальніше про курс

Станом на липень 2023-го з рф вийшли 255 компаній. Загалом аналітики KSE ідентифікували близько 3 333 компаній, організацій і брендів з 92 країн та 58 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку рф.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: