Новини Наука та космос 12.11.2022 о 11:43 comment views icon

Поблизу Бермудського трикутника знайшли уламки “Челленджера” — космічного шатла NASA, який вибухнув у 1986 році та забрав життя семи членів екіпажу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

NASA підтвердило, що уламки виявлені документалістами під час знімання фільму, дійсно походять від “Челленджера”.

Команда документалістів, яка шукала уламки літака часів Другої світової війни біля узбережжя Флориди (поблизу Бермудського трикутника), нещодавно виявила більш сучасну історичну знахідку. Агенція NASA, ознайомившись з відеозаписами, визнала, що уламки належать до катастрофічного польоту “Челенджера”, під час якого загинули семеро людей.

Дайвери, які працювали над документальним фільмом, помітили на морському дні великий об’єкт, частково покритий піском. Він мав сучасну конструкцію з 8-дюймовими плитками, які зазвичай використовували у системі теплозахисту космічних шатлів. Це підказало членам екіпажу, що уламки можуть бути пов’язані з NASA, і вони зв’язалися з космічним агентством, яке переглянуло кадри та підтвердило їх походження. 

Документалісти виявили уламки “Челленджера” — космічного шатла NASA, який вибухнув у 1986 році та забрав життя семи членів екіпажу
Зображення: History Channel

Трагічний рейс космічного шатла “Челленджер” (STS-51L) стартував 28 січня 1986 року. За 73 секунди після запуску космічний корабель вже був зруйнований. Загинули усі 6 членів екіпажу та шкільна вчителька Криста Маколіфф, яка мала стати першим учасником проєкту NASA “Вчитель у космосі”. Жінка пройшла конкурс та обійшла понад 11 000 претендентів на посаду.

Запуск транслювався в прямому ефірі по національному телебаченню, і, особливо запам’ятався тим, хто спостерігав за ним. 

Місія також забрала життя командира Френсіса “Діка” Скобі; пілота Майкла Сміта; наукових фахівців Рональда Макнейра, Еллісона Онізуки та Джудіт Резнік; фахівця з корисного навантаження Грегорі Джарвіса. 

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс
Члени екіпажу місії “Челленджер” (STS-51L) позують для фото, 9 січня 1986 року. Зображення: NASA
Члени екіпажу місії “Челленджер” (STS-51L) позують для фото під час перерви у тренуваннях, 9 січня 1986 року. Зображення: NASA

У 2018 році астронавти МКС завершили знімання наукових уроків, які Маколіфф запланувала для подорожі.

Під час розслідування катастрофи та причин вибуху, стало відомо, що ущільнювальні кільця у з’єднаннях елементів ракетного прискорювача затверділи від несподівано низьких температур попередньої ночі. Попри занепокоєння інженерів Morton Thiokol, виробника ущільнювальних кілець, керівництво компанії надало рекомендацію щодо запуску. Трагедія зрештою зупинила “програму космічних шатлів” на 32 місяці та призвела до створення Управління безпеки, надійності та забезпечення якості NASA.

Документальний фільм “У пошуках Бермудського трикутника”/In Search of The Bermuda Triangle, під час знімань якого знайшли уламки, вийде в ефір у вівторок, 22 листопада, на History Channel.

“Хоча минуло майже 37 років з того часу, як сім сміливих і відважних дослідників втратили життя на борту “Челленджера”, трагедія назавжди залишиться в колективній пам’яті нашої країни. Для мільйонів по всьому світу, включно зі мною, 28 січня 1986 року все ще здається вчорашнім днем. Для NASA безпека — головна цінність, і вона має залишатися нашим пріоритетом, особливо тому, що наші місії досліджують космос більше, ніж будь-коли раніше”.

Білл Нельсон, голова NASA.

Джерело: NASA, Engadget

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: