Новини Софт 18.10.2023 о 20:35 comment views icon

«єБронювання» через «Дію»: Мінекономіки планує запустити сервіс для ІТ до кінця року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

За даними Мінцифри, станом на 11 жовтня 2023 року в Україні заброньовано 3500 IT-спеціалістів зі 157 технологічних компаній. Це менше ніж 1% від працівників усієї індустрії, яка налічує майже 363 тис. фахівців. Протягом вересня було заброньовано приблизно 200 айтівців.

Процедура бронювання ключових співробітників від мобілізації вже змінювалась кілька разів з початку цього року, проте всі проблеми вирішити досі не вдалося. Разом з тим Уряд планує запустити електронну систему бронювання. Відповідний проєкт Мінекономіки та Мінцифри анонсували ще наприкінці липня. Його попередню версію вже показали зацікавленому бізнесу, а до кінця року він повинен запрацювати на повну.

«Міністерство економіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року», – повідомили у пресслужбі міністерства.

За технічну частину відповідає Мінцифри. Як очікується, «єБронювання» дозволить значно пришвидшити процес погодження списків осіб, яких необхідно забронювати, та видачі фінального рішення. На цьому наголошує правовий експерт проєктного офісу «Дія. City» Дмитро Зінченко.

Одначе спочатку треба завершити регуляторну частину, за яку відповідає Мінекономіки. Ключовий момент – погодження постанови Кабміну, що регулюватиме «єБронювання», з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, зацікавленим бізнесом тощо.

Через «єБронювання» керівники підприємства матимуть змогу дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ. При цьому не доведеться запускати окремий застосунок чи платформу ─ доступ до «єБронювання» здійснюватиметься через застосунок «Дія».

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Якщо ввести у сервіс облікові дані конкретного працівника, можна буде перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо. Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, отримує відстрочку від призову на військову службу на пів року.

Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника.

Після запуску «єБронювання» заброньовані отримуватимуть не паперовий витяг із наказу Мінекономіки, а витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься при перетинанні кордону тощо. Проте у Мінекономіки наголошують, що це ще не остаточна версія механізму електронного бронювання працівників.

Недосконалу процедуру бронювання називають одним з факторів, що гальмує відновлення ІТ-індустрії. Проте в галузі не очікують, що «єБронювання» зможе суттєво покращити ситуацію. Нова цифрова послуга дозволить прибрати бюрократичні етапи, спростити та трохи прискорити процес, але навряд чи змінить його концептуально. Головним недоліком називають процедуру актуалізації військово-облікових документів, який може довго тривати. Є ризик, що співробітник, який пішов уточнювати дані в ТЦК, опиниться у лавах ЗСУ, раніше, ніж отримає витяг про бронювання, каже CEO GigaCloud Ukraine Володимир Бєлов.

Ще одна проблема полягає в тому, що забронювати можна тільки співробітників, оформлених у штат. Проте ІТ-компанії часто співпрацюють із гіг-контракторами та ФОП-контракторами, на яких бронювання не поширюється. Щоб процедура бронювання IT-фахівців ефективно працювала, пропонується розширити термінологію у постанові КМУ. Зокрема, додати у перелік військовозобов’язаних, які мають право на відстрочку, підрядників та гіг-контракторів.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Джерело: forbes


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: