Новини Наука та космос 02.11.2023 о 11:08 comment views icon

Залишки планети, з якої утворився Місяць, можуть ховатися біля ядра Землі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Планета розміром з Марс «протаранила‎» Землю на початку формування Сонячної системи, а з її уламків згодом утворився Місяць.

Згідно з нині провідною теорією, Місяць утворився близько 4,5 млрд років тому, коли стародавня планета Тейя врізалася в Землю, яка на той час ще була «немовлям‎» і становила лише близько 85% від свого сучасного розміру. Зіткнення, як передбачається, розплавило б більшу частину обох планет, утворивши нову, більш громіздку Землю, а пил та каміння, викинуті на орбіту, об’єднались у нову сутність, яку ми нині називаємо Місяцем.

Попри те, що більшість вчених вважають сценарій зіткнення переконливим, деякі дослідники продовжують шукати докази на підтримку цієї теорії. Одна з міжнародних груп звернула увагу на два незвичні згустки, розміром з континент, приховані глибоко в мантії Землі, далеко під Африкою та Тихим океаном. Сутності, відомі як великі області з низькою швидкістю зсуву (LLVP), виявили сейсмологи, але їх походження так і не було з’ясовано.

Дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту та Шанхайської астрономічної обсерваторії за допомогою комп’ютерного моделювання відтворили гігантські удари та конвекційні течії всередині Землі, щоб дослідити, який катаклізм міг призвести до утворення цих згустків.

Згідно з однією з симуляцій, зіткнення розплавило б верхню половину мантії Землі, дозволивши значному шматку Тейї, приблизно 10%, проникнути вглиб планети та поступово опуститися до ядра. Протягом наступних 4,5 мільярда років скеля рухалась через внутрішню конвекцію та зрештою сформувала знайдені сейсмологами згустки. Вони, як вважається, дещо щільніші за навколишню мантійну породу та знаходяться поблизу кордону з ядром Землі.

  • Місяць містить набагато більше оксиду заліза порівняно з Землею, що свідчить про те, що й Тейя була багата цим матеріалом. Оскільки оксид заліза щільніший, ніж решта матеріалу мантії, цим можна пояснити, чому ці дві області так виділяються.

Для того, щоб підтвердити теорію, вченим знадобиться деякий запас місячного каміння, який можна отримати вже у найближчі роки у межах наступних місій до супутника Землі.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

«Якщо місячна порода та базальти, пов’язані з LLVP, мають однакові хімічні ознаки, вони повинні походити з Тейї», — кажуть вчені.

Стаття була опублікована 1 листопада в журналі Nature.

Ядро Марса вкрите «‎теплою ковдрою» з радіоактивної магми, яка спотворює його розміри

Джерело: Ars Technica, The Guardian


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: