Новости Новости 10.01.2022 в 16:43 comment views icon

Карта міграції: Куди переїжджають ІТ-спеціалісти всередині України (Київ, Львів, Харків і не тільки)

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Профільний ресурс DOU провів нове дослідження, в рамках якого з’ясував, як і куди переїжджають українські ІТ-спеціалісти всередині країни, щоб вчитися і працювати. Необхідні дані було зібрано під час літнього зарплатного опитування.

Карта міграції: Куди переїжджають ІТ-спеціалісти всередині України (Київ, Львів, Харків і не тільки)

Очікувано, найрідше українські ІТ-спеціалісти переїжджають зі столиці — 96% тих, хто вчився в школі в Києві чи Київській області, залишилися тут жити та працювати. В цьому немає нічого дивного, адже Київ, за даними рейтингу міст, посідає перше місце в Україні за можливостями розвитку кар’єри та розмірами доходів в ІТ. Далі йдуть Львів і Харків, які покидають лише 10% людей, які вирішили пов’язати своє життя з ІТ, а 90% залишаються тут вчитися та працювати. Адже саме тут найбільші після Києва ІТ-спільноти України, гарні можливості для навчання та кар’єри. Дещо гірші показники в Одеси, хоча 78% тих, хто обрав ІТ, залишаються в місті. Проте Одеса, хоча і є містом-мільйонником, значно поступається розміром ІТ-спільноти Києву, Харкову та Львову, тож не дивно, що частина спеціалістів звідси їде.

Помітно відрізняється від решти міст-мільйонників у гірший бік Дніпро: лише 56% тих, хто живе в регіоні та обирає ІТ, залишаються тут. Ці дані також збігаються з результатами нашого рейтингу міст, адже Дніпро — єдиний мільйонник, який не увійшов до десятки найкращих міст. Хоча тут досить велика ІТ-спільнота та гарні можливості для навчання, Дніпро отримав низькі бали щодо екології, вартості життя, зручності переміщення та зручності життя в місті, що може бути причиною міграції звідси фахівців.

Досить висока частка айтішників залишаються також у Чернівцях (68%) та Вінниці (58%). Хоча Чернівці посіли лише 17-те місце в нашому рейтингу міст (переважно через високу вартість життя, погане транспортне сполучення всередині міста та з іншими містами й країнами), все ж тут непогано розвинена ІТ-галузь і хороший університет (згідно з нашим рейтингом вишів). Вінниця — на третьому місці в нашому рейтингу міст. Тут гарні можливості для ІТ-спеціалістів, а ще це зручне та комфортне місто.

Карта міграції: Куди переїжджають ІТ-спеціалісти всередині України (Київ, Львів, Харків і не тільки)

Найчастіше ІТ-спеціалісти переїжджають у Київ. Єдине місто, в яке, своєю чергою, їдуть кияни — це Львів (1% ІТ-фахівців, які закінчували школу в Києві та Київській області, нині живуть у Львові). Є лише два регіони, для яких Київ — не основний напрямок міграції. Це Івано-Франківськ і Тернопіль, звідки у Львів їдуть частіше, ніж у Київ (хоча в Київ з цих регіонів теж їде багато). Найактивніше в Київ їдуть представники сусідніх областей: Чернігівської (69% тих, хто обрав ІТ), Черкаської (57%), Житомирської (57%), Полтавської (48%), а також Рівненської та Кіровоградської (по 47%). Крім того, до Києва переїхало багато мешканців з окупованих територій (які зараз живуть і працюють на підконтрольній Україні території): АРК (65%), Донецької (52%), Луганської (43%) областей. Львів приваблює мешканців західних регіонів: Тернопільської області (36% ІТ-спеціалістів, які закінчували тут школу, зараз живуть у Львові), Івано-Франківської (29%), Закарпатської (27%), Волинської (21%), Рівненської (20%), Хмельницької (19%).

Системний гейм дизайнер.
Це курс, де ти почнеш концептити ігри.
Записатися

До Харкова, як і до Києва, переїхало багато людей з окупованих територій: 38% ІТ-спеціалістів, які закінчували школу в Луганській області й нині живуть на неокупованій території, 24% — в Донецькій, 15% — в АРК. Також до Харкова їдуть з сусідніх областей: насамперед з Полтавської (24% тих, хто закінчував тут школу, тепер живуть і працюють у Харкові), а також із Сумської (13%) та Кіровоградської (10%). Одеса передусім приваблює мешканців сусідніх регіонів: Миколаївської (10% тих, хто закінчував школу в цій області, сьогодні живуть і працюють в Одесі) та Херсонської областей (6%). Міграція в Дніпро, як і в Одесу, невелика. Найчастіше сюди переїжджають з Кіровоградської області (10%).

Карта міграції: Куди переїжджають ІТ-спеціалісти всередині України (Київ, Львів, Харків і не тільки)

Найвищі частки ІТ-спеціалістів, які вчилися в університетах у своєму регіоні — в містах-мільйонниках (Київ, Львів, Харків, Одеса), що не дивно, адже в цих регіонах найкращі можливості для навчання та найбільший вибір вишів. Також дуже багато випускників з Чернівецької області йдуть вчитися в місцевий університет (82%). Дніпро за цим показником відстає від решти міст-мільйонників — лише 67% ІТ-спеціалістів, які закінчували школу в Дніпропетровській області, обрали місцевий університет.

Більшість ІТ-спеціалістів залишаються жити та працювати в тих містах, де вони вчилися в університеті. Міграція в інші міста після закінчення вишу не така поширена, як міграція після школи. Проте є міста, з яких їдуть і після закінчення університету, що може вказувати на те, що в місті гарний навчальний заклад, але не розвинена ІТ-спільнота. Передусім це Миколаїв: 34% ІТ-спеціалістів, які закінчували школу в Миколаївській області, переїхали в інший регіон (найчастіше в Київ) вже після університету. Найімовірніше, тому, що тут є Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, який у 2020 році посів 14-ту сходинку в нашому рейтингу вишів, а 2019-го був на третьому місці.

Також активно випускники вишів їдуть з Житомира, Запоріжжя, Херсона, Тернополя та Сум — найчастіше до Києва. Єдине місто, в яке багато хто повертається після навчання в університеті в іншому регіоні — це Львів. 3% ІТ-спеціалістів з Львівської області, які поїхали вчитися в інший регіон, повернулися жити та працювати до Львова.

Карта міграції: Куди переїжджають ІТ-спеціалісти всередині України (Київ, Львів, Харків і не тільки)

Джерело: DOU

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: