Новости Новости 21.01.2021 в 17:43 comment

Мінцифра анонсувала шість нових послуг. Серед них — зміна місця реєстрації онлайн та електронний підпис Дія ID

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Серед нових сервісів, які Мінцифра обіцяє запустити в першому кварталі 2021 року, — Дія ID, зміна місця проживання, будівельні послуги класів СС2 та СС3, податкові онлайн-послуги, електронний медичний висновок та автоматична реєстрація бізнесу.

Мабуть, найцікавішим пересічному українцю з вищезгаданого переліку є Дія ID. Судячи з усього, це той самий обіцяний кваліфікований електронний підпис (КЕП), який раніше проходив під назвою «Смарт-Дія». Сьогодні КЕП широко використовується як засіб ідентифікації при отриманні різноманітних державних та фінансових послуг онлайн. Основна перевага Дія ID в порівнянні з наявними альтернативами — відповідний сертифікат КЕП можна буде отримати прямо у смартфоні за декілька кліків. Надалі за його допомогою можна буде підписувати документи у смартфоні, отримувати адміністративні та фінансові послуги. Наскільки широкою виявиться підтримка Дія ID відповідними державними та фінансовими інститутами, нам ще належить з’ясувати.

Також буде доступна зміна місця реєстрації онлайн. Ще наприкінці 2020 Уряд схвалив відповідну постанову, якою дав «зелене світло» експериментальному проєкту з реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі.

На сайті Дія з’являться нові будівельні онлайн-послуги — початок виконання будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів класу СС2 та СС3. Крім того, з’явиться автоматична реєстрація бізнесу — автоматична реєстрація послуг для ФОП онлайн. Уже готуються відповідні зміни до законодавства про реєстрацію ФОП без участі реєстратора.

Також у 2021 році Мінцифра впровадить електронний медичний висновок. Він замінить паперову довідку, яку часто підробляють, на електронний медичний висновок у системі eHealth.

В пресреліз ще згадуються таємничі «податкові онлайн-послуги», а також говориться про оптимізацію та перенесення в Дію послуги кабінету платника податків, проте без конкретики. Цілком ймовірно, що розробники просто візьмуть та перенесуть функціональність (частково чи повністю) з уже добре знайомого нам кабінету платника податків в кабінет громадянина Дія, за аналогією як це було зроблено з кабінетом виборця з сайту ЦВК.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: