Новости Новости 21.09.2021 в 18:17 comment views icon

Мінцифра виплатить співробітникам зарплати в е-гривні — пілотний проєкт разом з НБУ проведуть до кінця 2021 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

НБУ і Мінцифра планують до кінця цього року провести пілотний проєкт з виплатою заробітної плати працівникам Мінцифри в е-гривні. Про це повідомив директор департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук під час круглого столу «Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики», передає «Інтерфакс-Україна».

Спершу про цей пілотний проєкт розповідав віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у серпневому інтерв’ю ТСН.ua, проте тоді він лише згадав про сам експеримент та плани щодо використання в майбутньому електронних гривень для соціальних виплат. Під час круглого столу щодо легалізації віртуальних активів представник НБУ не вдався в деталі цього експерименту, а лише повідомив, що його планується провести до кінця 2021 року.

«Є чітке бажання як пілотний проєкт уже цьогоріч виплатити зарплати працівникам Мінцифри в е-гривні. Однак ми розуміємо, що це буде пілотний проєкт. Фактично є обмежена можливість використання цього інструменту, але з технологічної точки зору ми його цього року пропілотуємо»

Арсен Макарчук

директор департаменту стратегії та розвитку НБУ

Також Арсен Макарчук повідомив, що повноцінний запуск е-гривні очікується не раніше кінця 2022 року.

***

НБУ працює над проєктом е-гривні — рівноцінного еквіваленту звичайної фіатної гривні — з 2017 року. Влітку 2019 року НБУ проводив внутрішнє тестування електронних гривень в рамках пілотного проєкту, а на початку 2021 року Мінцифра домовилась співпрацювати з Stellar Development Foundation по проєкту е-гривні — водночас Нацбанк в одному зі звітів згадував про можливість створення електронної гривні за прикладом Stella.

На цей час багато країн розробляють власні цифрові валюти — наприклад, наприкінці 2020 року Італійська банківська асоціація (ABI) розпочала експеримент з цифровим євро на базі блокчейна.  Європейський центральний банк в липні запустив пілотний проєкт цифрового євро.

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: