Новости Новости 24.01.2022 в 18:32 comment views icon

МВС: Цього тижня перші поліцейські «Фантоми» розпочнуть стежити за порядком на дорогах України

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський в інтерв’ю одному з телеканалів розповів, що вже цього тижня перші поліцейські «Фантоми» розпочнуть стежити за порядком на дорогах України. За його словами, нові патрульні автомобілі мають насамперед превентивну функцію, їхнє завдання — запобігти правопорушенню та можливим негативним наслідкам на дорозі.

Автомобіль «Фантом» без розпізнавальних знаків може фіксувати багато об’єктів одночасно. Система передаватиме інформацію до МВС й порушник отримуватиме штраф за перевищення швидкості тощо. Також Денис Монастирський зазначив, що автомобілі «фантоми» фіксуватимуть порушення швидкісного режиму транспортними засобами в обох напрямках дорожнього руху: як у попутному напрямку, так і у зворотному. Очікується, що присутність таких автопатрулів на наших автодорогах сприятиме українцям у дотриманні Правил дорожнього руху й покращить ситуацію на дорогах.

МВС: Цього тижня перші поліцейські «Фантоми» розпочнуть стежити за порядком на дорогах України

Наразі «Фантом» — це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції. Зрозуміло, що надалі марки та моделі авто не називатимуть відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів. Спецавтомобіль сертифікований за модулями «В» та «F» і унормований з усіма вимогам ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України й здатний до фіксації порушень ПДР. У поточному році за Держпрограмою (реалізовується Мінінфраструктурою) заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів.

Ці авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які надають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних. Після чого метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або належний користувач. Майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

Не в автоматичному режимі фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до надсерйозних наслідків. У «фантомі» патрулюють інспектори. У такому разі вони, відповідно до вимог статті 35 ЗУ «Про Національну поліцію», будуть зупиняти автомобілі порушників та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили.

Web design.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

МВС: Цього тижня перші поліцейські «Фантоми» розпочнуть стежити за порядком на дорогах України

Раніше до патрульної поліції передали чотири автомобілі Skoda Kodiaq та чотири комплекси приладів за Програмою безпеки дорожнього руху. Зазначимо, що у 2021 році ВРУ прийняла закон №2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху», який дозволяє жорсткіше карати водіїв за порушення ПДР.

Джерело: МВС України

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: