Статті Кіно 26.04.2023 о 11:00 comment views icon

Топ 10 фільмів про відомих айтівців, програмістів та хакерів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів про відомих айтівців, програмістів та хакерів

Зробили добірку цікавих фільмів, що розповідають про знаменитих та видатних діячів у сфері IT. Це Топ 10 популярних, та не дуже, стрічок про реальних айтівців, програмістів та хакерів, яким вдалося так чи інакше прославитися та змінити цей світ назавжди.

«Пірати Кремнієвої долини» / Pirates of Silicon Valley

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 7,2
Про кого: Білл Гейтс, Стів Балмер, Пол Аллен, Стів Джобс, Стівен Возняк

Не дивлячись на те, що фільм було знято усього лиш для телебачення, нині він має чудову репутацію та високі рейтинги на популярних кіноресурсах. Сюжет засновано на книзі «Пожежа в долині: Створення Персонального комп’ютера» Пола Фрайбергера та Майкла Свейна.

У «Піратах Кремнієвої долини» йдеться про життєвий шлях Білла Гейтса, Стіва Джобса та їхніх компаньйонів, починаючи зі студентських років. Тож буде тут і зародження майбутніх технологічних гігантів Apple та Microsoft, і конкуренція, і революція персональних комп’ютерів тощо. Але варто зважати, що автори відштовхуються не тільки від реальних фактів, але й керуються художньою вигадкою.

«Злом» / Takedown

Дата випуску: 2000
Рейтинг IMDb: 6,2
Про кого: Кевін Митник, Цутому Сімомура

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

А ця історія вже про персонажа, що здобув протилежну славу — відомого екс-хакера Кевіна Митника. Сюжет засновано на однойменній книзі журналіста Джона Маркоффа та Цутому Сімомури, котрий був провідним спеціалістом з компютерної безпеки. У грудні 1994 року Митнику вдалося зламати домашній ПК Сімомури та заволодіти сотнями засекречених файлів.

Для останнього цей інцидент міг стати тяжким репутаційним ударом, тож Сімомура був серйозно налаштований вистежити та відправити за ґрати свого кривдника. Саме про це протистояння і йдеться у трилері. Втім, правдивість зображення Митника та його вчинків як у книзі, так і в її екранізації викликала багато сумнівів у глядачів.

«Revolution OS»

Дата випуску: 2001
Рейтинг IMDb: 7,3
Про кого: Річард Столмен, Лінус Торвальдс, Ерік Стівен Реймонд, Майкл Тіманн, Ларрі Августин, Брюс Перенс, Френк Гекер, Браян Белендорф

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Журнал Forbes колись помістив цей документальний проєкт у десятку кращих фільмів про IT-сферу. Його творці взяли інтерв’ю у багатьох відомих хакерів та підприємців. Мова йде про діяльність розробників вільного програмного забезпечення. Вони категорично не погоджувались із позицією співзасновника Microsoft Білла Гейтса, котрий у 1976 році написав свій Відкритий лист до аматорів.

В одному з англомовних видань щодо продемонстрованого у фільмі конфлікту інтересів прозвучала фраза «це справжня битва капіталістів та соціалістів». Стрічка розповідає також про історію створення GNU/Linux, причому вона буде зрозуміла глядачу, який не дуже добре розуміється на різних технологічних нюансах. А ще тут йдеться про зародження руху, що виступав за програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.

«Micro Men»

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 7,4
Про кого: Клайв Сінклер, Кріс Каррі, Герман Гаузер, Стів Фарбер, Роджер Вілсон, Джим Вествуд, Софі Вілсон

Не дуже популярний, але вартий уваги британський проєкт для ТБ, виконаний у жанрі документальної драми. Дія відбувається на початку 80-х, коли на британському ринку домашніх комп’ютерів почав відчуватися істотний підйом. Це історія про конкуренцію між підприємцями Клайвом Сінклером, котрий розробив ZX Spectrum, та Крісом Каррі, що керував випуском BBC Micro.

Також у стрічці демонструються тогочасні розробки їхніх компаній Acorn Computers та Sinclair Research. Зокрема, комп’ютерів Acorn Atom, Acorn Electron і BBC Micro від першої та ZX80, ZX81, ZX Spectrum і Sinclair QL — від другої. Деякі події тут відповідають реальним історичним фактам, а інші являються сценарною вигадкою. Ролі Сінклера та Каррі виконали англійські актори Олександр Армстронг та Мартін Фрімен відповідно.

«Соціальна мережа» / The Social Network

Дата випуску: 2010
Рейтинг IMDb: 7,8
Про кого: Марк Цукерберг, Едуардо Саверін, Дастін Московіц, Кріс Г’юз, Шон Паркер

«Соціальна мережа» Девіда Фінчера отримала загальне визнання серед глядачів і критиків, а сюжет про історію створення Facebook був цікавий, здається, геть усім.

При написанні сценарію оскароносний Аарон Соркін надихався документальним романом Бена Мезріча з непробачно довгою назвою «Мільярдери мимоволі: як створювався Facebook, історія про секс, гроші, геніальність і зраду» (2009). В результаті вийшло прекрасне кіно, де усі складові виконані на найвищому рівні.

Дивитись онлайн на Sweet.tv та youtv.

«Залізна людина 2» / Iron Man 2

Дата випуску: 2010
Рейтинг IMDb: 6,9
Про кого: умовно про Ілона Маска

Цю позицію в нашому топі варто сприймати як дещо гумористичну, адже геній, мільярдер, плейбой і філантроп Тоні Старк то вигаданий персонаж з марвелівських коміксів. Однак постановник Джон Фавро зізнавався, що при роботі над образом кіношного Старка він та Роберт Дауні-молодший надихались особою Ілона Маска.

До статті увійшла друга частина трилогії про Залізну людину, адже Маск відзначився у камео саме в ній. У невеличкій сцені він грає самого себе і постає в образі приятеля головного героя, котрий пропонує тому зайнятися спільною перспективною розробкою. До речі, у природі дійсно існує фільм про Маска — документальна картина з красномовною назвою «Ілон Маск: Справжня Залізна людина» (2018).

Дивитись фільм “Залізна людина 2” на MEGOGO та Sweet.tv.

«П’ята влада» / The Fifth Estate

Дата випуску: 2013
Рейтинг IMDb: 6,2
Про кого: Джуліан Ассанж, Даніель Домшайт-Берґ

«П’ята влада» розповідає про скандально відомого засновника організації WikiLeaks Джуліана Ассанжа. На однойменному сайті компанії з 2006 року публікуються різноманітні засекречені документи. Зокрема, великого резонансу викликали секретні файли про хід війни в Афганістані та Іраку й участі в них США.

Сюжет стрічки засновано на книзі Даніеля Домшайта-Берґа «WikiLeaks зсередини. Як я працював на найнебезпечніший у світі сайт» (2011). Домшайт-Берґ був частиною WikiLeaks з 2007 року, але після конфлікту з Ассанжем покинув проєкт. Головні ролі виконали загримований під блондина Ассанжа Бенедикт Камбербетч та популярний німецький актор Даніель Брюль.

«Гра в імітацію» / The Imitation Game

Дата випуску: 2014
Рейтинг IMDb: 8,0
Про кого: Алан Тюрінг, Джоан Кларк

Ще один фільм з Камбербетчем, де англійський актор грає математика і криптоаналітика Алана Тюрінга, котрого називають батьком сучасної інформатики. Саме Тюрінг та його команда дешифрувальників у роки Другої світової війни змогли домогтися видатних результатів у розшифруванні коду «Енігми», котрий використовувався військами нацистської Німеччини.

«Гра в імітацію» Мортена Тільдума отримала чудові відгуки та стала помітним гравцем нагородного сезону 2015 року, отримавши 5 номінацій на «Золотий глобус» та 8 — на «Оскар». Однак взяти нагороду від Американської кіноакадемії цій біографічній драмі судилося лише в номінації за Найкращий адаптований сценарій. Він, до речі, заснований на біографічній книзі Ендрю Годжеса «Алан Тюрінг: Енігма».

Дивитись онлайн на платформі Youtv.

«Громадянин чотири» / Citizenfour

Дата випуску: 2014
Рейтинг IMDb: 7,2
Про кого: Едвард Сноуден

Ще одна документальна робота в нашій десятці. Вона розповідає про Едварда Сноудена та його велике викриття 2013 року, яке доводило, що АНБ, разом з іншими американськими спецслужбами, проводило масове стеження за громадянами різних країн світу та навіть урядовими організаціями. Ціною таких дій виявилася необхідність переїзду до росії.

Сноуден не має ніякого відношення до технологічних проривів, але його вчинок викликав низку міжнародних скандалів та зробив колишнього сисадміна АНБ всесвітньо відомим. Ця документалка, виконана у стилі сінема веріте, удостоїлась нагород від Британської та Американської кіноакадемій. Від нас вона отримала перевагу над художнім фільмом «Сноуден» (2016) як мінімум через те, що останнього режисерував палкий прихильник путіна Олівер Стоун.

«Стів Джобс» / Steve Jobs

Дата випуску: 2015
Рейтинг IMDb: 7,2
Про кого: Стів Джобс, Стівен Возняк

Ну і, звісно, ми не мали права не згадати про цей фільм Денні Бойла. Як і у випадку з «Соціальною мережею», тутешній сценарій все того ж Аарона Соркіна базується на біографічній книзі — однойменному творі Волтера Айзексона 2011 року. Сюжет розповідає про три важливі етапи з життя видатного співзасновника Apple Стіва Джобса.

Стрічка виявилася успішною та має низку престижних номінацій на БАФТА, «Золотий глобус» та «Оскар», причому Майкл Фассбендер отримав акторські номінації усіх трьох кінопремій (щоправда, в жодній не переміг). Можна ще згадати «Імперію спокуси» з Ештоном Кутчером, що вийшла двома роками раніше, але її сприйняття глядачем виявилося дуже неоднозначним.

Дивитись фільм онлайн на MEGOGO.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: