Статті Кіно 06.07.2023 о 10:00 comment views icon

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

З 8 липня в кінотеатрах розпочнуться допрем’єрні покази сьомої частини франшизи «Місія неможлива». Це перший з двох фільмів, що становлять епічне завершення історії Ітана Ганта. У цій статті прослідкуємо за розвитком персонажа та усієї серії, спробуємо розібратися, що стало причиною її успіху, а також відзначимо цікавинки кожної з частин.

Передісторія

Усе почалось ще задовго до того, як Том Круз почав хизуватися променистою посмішкою ледь не в кожному блокбастері. У 1966 році на телеканалі CBS вийшов шпигунський серіал «Місія. Нездійсненна». Він розповідав про подвиги надсекретної групи урядових агентів, що протистояли ворожим режимам, зокрема комуністичному, диктаторам країн третього світу тощо. Тобто серіал явно відповідав духу часу.

Проєкт сподобався глядачам, здобув «Еммі» та «Золотий глобус», і протримався на екранах сім сезонів, поки його не закрили у 1973-му. Через 15 років телеканал АВС презентував однойменне продовження (і частково рімейк). У ньому відбулася поява деяких зірок оригінального серіалу, але це не врятувало від стрімкого падіння рейтингів, через яке шоу довелося закрити після показу двох сезонів.

Усім відома серія фільмів з Томом Крузом у головній ролі — далеко не перший проєкт, що був натхненний серіалом 60-х — 70-х років. Ще задовго до виходу дебютного фільму з’явилися засновані на оригіналі книжки та комікси, а у 1990 році Konami випустила відеогру для Nintendo Entertainment System за мотивами продовження 80-х. Та ось наступив доленосний 1996-й, коли вийшла перша частина історії, що триває і досі.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Початок та перші успіхи

«Місія: Нездійсненна» / Mission: Impossible

Дата прем’єри: 1996
Бюджет: $80 млн.
Збори: $457 млн.
Рейтинг IMDb: 7,1

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Студія Paramount Pictures давно хотіла екранізувати успішний шпигунський серіал, але до рішучих дій справа не доходила. Нещодавно створена Томом Крузом та агентом по кастингу Полою Вагнер кінокомпанія Cruise/Wagner Productions посприяла тому, щоб фільм все-таки відбувся. «Місія: Нездійсненна» режисера Браяна де Пальми став першим проєктом компанії, а сам Круз, палкий шанувальник старого серіалу, — виконавцем головної ролі.

Зараз вже не всі згадають, що події стрічки, як і усієї франшизи, починаються у Києві, де спецагент Ітан Гант та його команда влаштовують спектакль, щоб заволодіти потрібною інформацією (цей трюк повторять ще у шостому фільмі, як і грим Ганта у четвертому).

Деякі, нині вже культові елементи фільм успадкував саме від оригінального серіалу (маски-обличчя, самознищення повідомлень, запалений ґніт від вибухівки на титрах, головна музична тема тощо). Том Круз наполіг на тому, щоб самостійно виконувати трюки, а сам фільм більше скидався на шпигунський детективний трилер, ніж бойовик. Ставка робилась на саспенс, а не екшн. Втім, фінальна сцена на даху швидкісного потягу дійсно вражала, особливо на той час. Перша «Місія» стала касовим хітом та стартом великого шляху Ітана Ганта.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація
  • На момент початку знімань у творців фільму не було навіть готового сценарію;
  • Єдиного персонажа з оригінального серіалу Джима Фелпса зіграв Джон Войт. Попередній виконавець ролі Пітер Грейвз відмовився від участі у фільмі через те, що його герой перетворюється на лиходія.

«Місія: Нездійсненна 2» / Mission: Impossible ІІ

Дата прем’єри: 2000
Бюджет: $125 млн.
Збори: $546 млн.
Рейтинг IMDb: 6,1

Було б дивно, якби після такого шаленого успіху Голлівуд заспокоївся та покінчив з Ітаном Гантом назавжди. У сиквелі головний герой підкорює круту скелю та грає м’язами на публіку з ризиком зірватися у прірву. І все це тільки заради сцени для вступних титрів, яка не має жодного впливу на сюжет! Нічогенька розминка.

У режисерському кріслі любителя нагнітати атмосферу Браяна де Пальму замінив адепт жанру heroic bloodshed та експерт з постановки стилізованого екшну Джон Ву. Це вплинуло і на стилістику стрічки, котра разюче відрізнялася від оригіналу. Голландські кути та (псевдо)детективна інтрига замінили на прямолінійне протистояння хорошого і поганого хлопця, з погонями, перестрілками та бойовими сценами з обов’язковим слоу-мо.

В Ітана Ганта несподівано з’явилася романтична лінія, а сам фільм, зокрема й через це, нині вважається одним з найгірших у франшизі. Що, втім, не завадило йому перевершити касові показники попередника і дістатися позначки у більш ніж пів мільярда доларів, ставши найкасовішою стрічкою 2000 року.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

  • Фільм отримав номінацію на «Золоту малину» в категорії «Найгірший сиквел чи рімейк»;
  • Під час фінальної бійки Том Круз наполіг на тому, щоб використовувався справжній ніж. Він був прикріплений до ретельно налаштованого кабелю, щоб знаходитись мінімум за чверть дюйма від ока Круза. На додаток актор попросив Дугрея Скотта прикласти всю свою силу до ножа, щоб сцена виглядала максимально реалістично.

«Місія: Неможлива 3» / Mission: Impossible ІІІ

Дата прем’єри: 2006
Бюджет: $150 млн.
Збори: $398 млн.
Рейтинг IMDb: 6,9

На арені з’являються нові важковаговики зі світу шпигунського кіно: вже щосили претендував на глядацьку прихильність Джейсон Борн, та й Бондіана готувалася до перезавантаження із Деніелом Крейгом. Тож франшиза мала знайти нові шляхи, щоб підтримувати зацікавленість з боку глядача. Після того, як з проєкту вибули Девід Фінчер та Джо Карнаган, здійснити таку надскладну місію доручили Джей Джей Абрамсу, для якого це була перша повнометражна робота.

Абрамс, котрий вже набив руку на шпигунській тематиці в успішному серіалі «Шпигунка», очевидно, добре уявляв, яким має бути фільм. Нові с̶т̶р̶и̶б̶к̶и̶ ̶у̶ ̶б̶е̶з̶о̶д̶н̶ю трюки, більше візуальних ефектів, більший масштаб, щільніша динаміка — усе це потребувало солідного бюджету, та разом з тим перетворювало стрічку у достойний жанровий зразок.

Тут протагоніст усвідомлює свою сутність та неможливість побудувати щасливе особисте життя через необхідність постійного рятувати світ. Дія підкріплювалась крутим лиходійським перевтіленням Філіпа Сеймура Гоффмана.

Але надії творців на видатний результат виявилися марними. Попри схвальні відгуки критиків, третій фільм отримав найскромнішу касу. Було очевидно, що серія потребує серйозного переосмислення, щоб виглядати конкурентоспроможною на тлі потужних жанрових побратимів.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

  • У фільмі могли брати участь Кеннет Брана, Скарлетт Йоганссон, Кері-Енн Мосс та Тенді Ньютон, персонаж якої з’явився у другій частині. Але через різні причини усі вони вибули з проєкту;
  • Починаючи з цієї частини українська локалізація назви змінилася з «Місія нездійсненна» на «Місія неможлива».

Успішне перезавантаження: пік форми

«Місія неможлива: Протокол Фантом» / Mission: Impossible – Ghost Protocol

Дата прем’єри: 2011
Бюджет: $145 млн.
Збори: $694 млн.
Рейтинг IMDb: 7,4

Нові кінематографічні реалії пропонували авторам шпигунського кіно нові виклики. Публіку було все важче вразити, розпочалася епоха марвелівсько-торетівських казочок. Четвертий фільм з підзаголовком «Протокол Фантом» отримав радикальні сюжетні твісти. І це дійсно спрацювало, причому не тільки у контексті успіху стрічки на час її переможної ходи у прокаті. Сьогодні на тутешній сюжет дивишся зовсім іншим поглядом, ніж у 2011-му.

У цій стрічці автори дозволяють собі більше жартів і надлюдських випробувань для багатостраждального, але непохитного Ганта. Круз вкотре проявляє себе як відмінний виконавець трюків, а сюжет становить неймовірне нагромадження крутих пригод. Ставки високі як ніколи. Дія простягається від убогих московських нар до розкішних хмарочосів Дубаю.

Творці не цураються підірвати до бісової матері Кремль (на це можна дивитися вічно) та жбурнути у бік США ядерну боєголовку. Між тим в кадрі фігуруватиме типовий КДБіст у виконанні запеклого путініста владіміра машкова, і спостерігати за тим, як Ітан дає в пику цьому неприємному типу особливо приємно. В цілому перезавантаження франшизи вийшло вдалим, про що свідчать високі рейтинги та рекордні касові показники.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

  • «Наші журналісти брешуть не гірше ваших, американських» — ось таку символічну репліку промовляє персонаж машкова в одній зі сцен;
  • Дотепним вийшов епізод, коли Ітан Гант прослуховує нове повідомлення із черговим завданням за допомогою таксофону у Москві. Як відомо, інформація має самознищитися через 5 секунд, але цього не відбувається. Очевидний натяк на те, що російська апаратура як завжди працює поганенько.

«Місія неможлива: Нація ізгоїв» / Mission: Impossible – Rogue Nation

Дата прем’єри: 2015
Бюджет: $150 млн.
Збори: $682 млн.
Рейтинг IMDb: 7,4

Том Круз продовжує показувати дива у кадрі, а франшиза нести золоті яйця. Цього разу актору довелося міцно триматися за двері військово-транспортного літака Airbus А400М безпосередньо під час злету та польоту, а також затримувати дихання під водою на цілих шість хвилин! Щоб відзняти першу сцену, літак довелося підіймати в повітря вісім разів, а Крузу триматися за нього на висоті 1,5 км. Другу вдалося зафільмувати одним дублем без застосування монтажу.

У цій частині з’являється дуже цікавий персонаж —  агентка МІ6 Ільза Фауст у виконанні Ребекки Фергюсон. Спостерігати за її відносинами з персонажем Круза — суцільне задоволення. Фауст — вже не та безпорадна «діва в біді», якими були героїні Тенді Ньютон чи Мішель Монаган у минулих частинах. По суті Ільза — Ітан Гант у спідниці, причому це вже їй часом доводиться рятувати головного героя.

«Нація ізгоїв» був прийнятий глядачами й критиками так само тепло, як і стрічка 4-річної давнини, і навіть назбирав грошей приблизно стільки ж. Відтепер Крістофер Маккворрі стає постійним режисером франшизи. Очевидно, що авторам вдалося намацати правильний напрямок її розвитку.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

  • Під час знімального процесу Том Круз травмувався шість разів;
  • Творці розглядали кандидатуру Бенедикта Камбербетча на роль лиходія;

«Місія неможлива: Фолаут» / Mission: Impossible – Fallout 

Дата прем’єри: 2018
Бюджет: $178 млн.
Збори: $791 млн.
Рейтинг IMDb: 7,7

Тепер Том Круз пересаджується з літака на гелікоптер, щоб маневрувати над Південними Альпами в Новій Зеландії та знову рятувати світ від чергової загрози. У цьому фільмі стає надто помітно, що сценаристи використовують самоповтори, котрі й до цього рахувались затертими до дір кліше (вгадайте, за скільки секунд до вибуху герої знешкодять бомбу). Але вкрай динамічні, розкішні екшн-сцени та поява нових цікавих персонажів просто змушують закрити очі на якісь недоліки.

Головна зірка цього свята, якій вже далеченько за 50, досі знаходиться в прекрасній формі: стрибає з одного даху будинку на інший, бігає, наче Т-1000 та кричуще свіжо виглядає у кадрі. Навіть Генрі Кавілл, з пишними вусами та своєю суперменистою постаттю, блякне на тлі невгамовного Ганта. Їхня бійка зі спритним азійцем у сцені в туалеті чудово поставлена, гарно зафільмована та прекрасно виконана.

Заради кадрів стрибка з парашутом Круз десантувався 106 разів. Цей шибайголова все ближче до неминучого мільярду. Шоста частина вкотре доводить, що «Місія неможлива» — серйозний гравець серед інших високобюджетних франшиз, котрі постійно змагаються за глядацьку увагу.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Цікаві факти:

  • Том Круз пройшов спеціальний курс, щоб власноруч керувати гелікоптером. Під час сцени погоні на вертольотах не було оператора. Камери були прикріплені зовні та всередині транспортного засобу;
  • Саме через участь у цьому фільмі Генрі Кавілл не зміг збрити вуса заради перефільмування у «Лізі справедливості». Чим це закінчилося ми усі добре пам’ятаємо — обличчя Кавілла виглядало, наче вуса затирали у фотошопі.

Завершення

«Місія неможлива: Розплата. Частина перша» / Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Дата прем’єри: 2023
Бюджет: $290 млн.

Прощання Ітана Ганта з глядачами розтягнеться на два фільми. Втім, як доводить один продюсер іншої успішної саги, іноді фінальні баталії можуть підзатягнутися.

У новому фільмі Том Круз виконує черговий шалений трюк — розганяється на мотоциклі та стрибає прямо у прірву, після чого розкриває парашут та щасливо приземлюється. А ще під час знімань у кінці 2020 року стався витік аудіозапису, на якому Круз верещить на двох співробітників через недотримання правил COVID-19 на знімальному майданчику.

Хоча актору вже вдалося підкорити відмітку у мільярд доларів завдяки торішньому «Топ Гану», є всі шанси, що «Розплата» зможе повторити цей успіх.

Кінофраншиза «Місія неможлива»: як Том Круз став одним з найкрутіших шпигунів у кіно

Висновки

Попри нашестя всіляких Альтронів чи Таносів, чергові пригоди сім’ї Домініка Торетто або технологічні прориви від Джеймса Кемерона, Том Круз той самий хлопець, що надає перевагу свіжому повітрю над душними студіями з зеленими стінами.

«Зазвичай це робиться на зеленому екрані, але в стилі «Місія неможлива» ми просто злетіли та скинули Тома Круза з вертольота» — розповідає про шосту серію один з членів знімальної групи Вейд Іствуд.

Сьогодні Ітан Гант лишається ледь не останнім героєм шпигунського бойовика. Причому бойовика чесного, непідробного, такого, що намагається тримати свого героя в межах нехай дуже умовних, але ж людських здібностей, без згубних супергеройських перегинів і штучності. Нині це рідкісна цінність.

В наступному році планується до виходу «Місія неможлива: Розплата. Частина друга», і це буде остаточне прощання культового персонажа з глядачами. Закінчиться великий шлях довжиною у 28 років, упродовж яких один впертий шпигун ні на секунду не втомлювався доводити, що неможливих місій не існує.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: