Огляди Пристрої 13.11.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Сьогодні на огляді Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P) – ноутбук з родзинкою, який з перших хвилин знайомства натякає на те, як він «дбає про природу і навколишнє середовище». В цьому огляді переконаємось чи справді це так, чи є сенс у використанні перероблених матеріалів, чи може це лише хитрощі маркетологів? Звісно, крім цього проведемо ряд звичних тестів в робочих програмах, зіграємо в кілька відеоігор, оцінимо екран, виміряємо енергоспоживання, нагрів і автономність цього еконоутбука.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю
Acer Aspire Vero 15
30600 грн.

Плюси:

продуктивний процесор з мінімальними втратами в автономному режимі; акцент на екологічність; приємний IPS екран зі 100% sRGB; хороша автономність

Купити в COMFY

Мінуси:

верхня кришка прогинається, наче з картону; тугі завіси; наявність чималої кількості дешевших конкурентів з комплектною OS

Купити в COMFY
8/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Acer Aspire Vero 15

Технічні характеристики Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P)
Екран 15,6″ 1920×1080 IPS 60 Гц
Процесор Intel Core i5-1335U
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR5
Накопичувач 512 ГБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта Iris Xe Graphics G7 80EUs
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси HDMI, 2х USB A, 2x USB C, 3.5 mm
Блок живлення 65 Вт
Акумулятор 50 Вт*год
Вага 1,8 кг
Розміри 360х237х18 мм

Комплектація Acer Aspire Vero 15

В більшості випадків такі «еко» продукти можна вважати чистим маркетингом, який покликаний привертати увагу потенційних клієнтів, але тут не все так просто. Насправді герой огляду має вагомі причини вважатися відносно екологічним ноутбуком, порівняно з іншими моделями Acer чи інших виробників.

Коробка тут з картону, який впевнено «розлізеться під дощем». Всередині все з ідентичних матеріалів, які не зашкодять навколишньому середовищу і повністю розчиняються. Ніяких кольорових наклейок і поліетиленових пакетів. Ноутбук загорнутий в білий чохол, який, ймовірно, також з перероблених матеріалів.

Крім лептопа всередині знаходиться зарядний пристрій і кабель 220 В. Сам блок живлення має потужність 65 Вт, роз’єм пропрієтарний, та ноутбук вміє заряджатися з допомогою Type C кабелю. Паперова документація загорнута в картонний конверт, все зі звичайного паперу, без зайвого глянцю і кольорових малюнків.

Зовнішній вигляд, інтерфейси Acer Aspire Vero 15

Ноутбук виготовлено з матеріалу (пластик), який, як запевняє виробник, не повинен завдати шкоди довкіллю, легко переробляється і швидко розкладається. Сам корпус непоганої якості, шершавий на дотик, зовсім не збирає відбитки пальців. Якість збирання хороша, за винятком того, що верхня кришка прогинається від легкого дотику. Це особливо помітно в складеному стані.

Відкрити Acer Aspire Vero AV15 однією рукою не вийде, адже механізм досить тугий. В іншому претензій до якості немає, все зібрано щільно, акуратно, без зазорів, нічого не скрипить і сам пристрій виглядає досить надійним. Відразу впадає в очі велика решітка радіатора на задній стінці. Забігаючи наперед, система охолодження тут вийшла надто вдалою, щоб її не похвалите, та це в окремому розділі нижче.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Поверхня досить компромісна – декому вона сподобається через свою особливу структуру і матовість, хоча любителі металу і гладких поверхонь будуть розчаровані. Acer Aspire Vero 15 наче покритий старими газетами, увесь вкритий мініатюрними плямками, що можна сплутати зі сміттям, яке випадково впало на пристрій. Та це все дуже індивідуально, більшості, скоріш за все, він припаде до душі.

Можливість переробити пластик – це те, на чому робить акцент виробник. Хоч розробка корпусу з таких матеріалів могла негативно вплинути на кінцеву вартість, вона все ще в адекватних рамках, в чому можна переконатись в розділі «ціни та конкуренти» нижче в огляді.

В ноутбуці є два роз’єми USB Type C, два Type A, вхід для навушників і HDMI порт. Роз’єми швидкісні, Type C підтримують стандарт Thunderbolt, з їх допомогою можна заряджати ноутбук, якщо під рукою нема стандартного блока живлення.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Безпровідні модулі Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 6 цілком звичні для такого класу ноутбуків. Радіус приймання сигналу середній, швидкість хороша, під час тестів все впиралося в тариф провайдера та можливості недорогого маршрутизатора.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Клавіатура, тачпад

Зважаючи на габарити, тут без проблем помістилася повноцінна клавіатура з цифровим блоком, щоправда, клавіші NumPad менших розмірів. Стрілки «вверх-вниз» спарені між собою, геймерам точно не сподобалося б таке.

Лівий Shift повноцінний, не вкорочений. Клавіша FN працює для активації F1-F12, а за замовчуванням користувач використовує кнопки верхньої панелі для швидких налаштувань. Можна вимикати мікрофон, тачпад, бездротові модулі зв’язку, звук, регулювати яскравість екрана і підсвічування клавіатури тощо.

Клавіатура не безшумна, але порівняно тиха. Єдине, що може переривати клацання – це свист дроселів, про що розповімо трохи нижче. Клавіші приємні на дотик, набирати текст легко, достатньо одного дня, щоб повністю звикнути до ергономіки Acer Aspire Vero 15.

Тачпад солідних розмірів, акуратно зроблений, приємний на дотик. Жести працюють як належить, хоча не обійшлося без звичного для Acer підгальмовування анімацій під час згортання вікон, та це вже інша історія.

Сам тачпад влаштує переважну більшість користувачів, після ігрових ноутбуків він справді хороший. В лівому верхньому куті тачпаду розміщений сканер відбитків пальців, який працюватиме лише з OS Windows.

Дисплей, камера, звук Acer Aspire Vero 15

В Acer Aspire Vero 15 встановлено стандартний Full HD екран діагоналлю 15.6″. Тип матриці IPS, покриття матове, сонця майже не боїться. Рамки з боків невеличкі, хоча «підборіддя» чимале.

Частота оновлення екрана 60 Гц – цілком звичне значення для неігрових моделей. В цьому немає ніякої проблеми, адже сам дисплей досить хороший. Він правильно передає кольори, зображення реалістичне, приємне, м’яке. Колориметр лише трохи виправив баланс білого.

Тестування показало, що екран покриває повний колірний простір sRGB 100%, а також потішить фотографів. Показники P3, Adobe RGB вельми хороші. Так само немає жодних претензій до кутів огляду і сіризни чорного. Звісно, як і всі IPS, чорні тони не надто насичені, але причеплятися до них може хіба власник OLED панелі.

Більшою проблемою може стати діапазон яскравості, а саме мінімальний рівень недостатньо низький, а максимальний не вразить любителів посидіти надворі в сонячний день. Для комфортної та тривалої роботи вночі хотілося б мати можливість трохи нижче опустити яскравість, хоча це досить індивідуально. Ймовірно, більша частина користувачів не вбачатиме в цьому недоліку.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Звук в міру гучний, суб’єктивно не «плоский». Акустика нічим не дивує і не розчаровує, точно як вебкамера. Вона тут кращої якості, як в більшості ігрових ноутбуків, хоча все ще далека від того, що ставлять в мобільні телефони невисокого класу. Вбудованих динаміків Acer Aspire Vero 15 і мікрофону вистачить всім, крім музикантів, які скористаються професійною апаратурою.

Робоча продуктивність

Начиння Acer Aspire Vero 15 виглядає збалансованим, включаючи підсистему пам’яті стандартного для середнього класу об’єму. Найбільше вразив енергоефективний процесор Intel Core i5-1335U, який показав гарні результати в обох режимах використання. Хоч ноутбук економний, та в ньому добряче чути свист дроселів. Почути їх найпростіше в умовах, коли вентилятори вимикаються, тобто в легких сценаріях.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Від акумулятора ноутбук втрачає неймовірно мало, порівнюючи з дорожчими моделями, які оснащують Intel Core H-серією. Приємно бачити, коли лептоп не боїться вимкнень електроенергії та впевнено себе почуває при роботі від акумулятора.

Процесор погано підходить для рендеру 3D графіки, тому в Blender Benchmark отримуємо відносно слабенькі результати. Найгірше те, що не можна використати вбудовану графіку для такого завдання, бенчмарк просто не бачить Intel Iris в списку пристроїв. Все ж, щось простеньке обробити можна, як в Corona 1.3. На обробку сцени з блоком живлення пішло дещо більше ніж три хвилини (від АКБ 4хв 39с).

Одноядерна і багатоядерна продуктивність в популярних бенчмарках (CPU-Z, Geekbench 6, Cinebench 2024) на гідному рівні. Комбінація енергоефективних і продуктивних ядер виявилася досить вдалою, особливо в ноутбуках. Тести в Single Core майже не залежать від режиму живлення, що приємно.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Це відбивається на продуктивності в більшості офісних програм, а також браузері. Популярні бенчмарки Google Octane 2.0, Speedometer 2.1 і WebXPRT 4.0 демонструють майже незмінні результати. Ноутбук швидко відкриває сайти, не боїться погано оптимізованих сторінок і забезпечує гарну плавність, з чим іноді не можуть впоратися ігрові ноутбуки, в яких використовуються гарячі процесори Intel Core i9 та Intel Core i7.

Вбудований накопичувач Kingston PCI-E 4.0 об’ємом 512 ГБ демонструє звичні для PCI-E 3.0 моделей результати. SSD швидкий, до 3100 МБ/с на читання та 2200 МБ/с на запис, щоправда, результати запису малих файлів можуть зменшитися з часом, адже тестували при наповненості диска 20%.

Оперативна пам’ять працює в чотириканальному режимі, розширити об’єм не можна. Швидкість читання висока, запису ще вища. На жаль, це відбилося на затримках, які складають більше ніж 100 наносекунд.

Інтегрована графіка показала в Geekbench більше ніж 15 000 балів у Vulkan і Open CL. Такий показник не дивує, хоча й цього буде достатньо для деяких невимогливих відеоігор, про що далі піде мова.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Ігрова продуктивність Acer Aspire Vero 15

Цей ноутбук не вважається ігровим, та в міру потужна відеокарта Intel Iris дозволяє запускати чимало забавок. Більшість з них – хіти минулих років, та не обійшлося без популярних сьогодні кіберспортивних проєктів. Гратися можна як в автономному, так і в стаціонарному режимах. Різниця продуктивності невелика.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Розпочнемо з негативного досвіду, а саме Counter Strike 2. Після масштабного оновлення популярна «контра» стала значно вимогливішою. Середній FPS рідко перевищував 50-60, але крім цього грати заважали регулярні фрізи та підтуплювання.

У грі Valorant навпаки – все плавно і стабільно. Бавитися можна від акумулятора і блока живлення з комфортним FPS. Так само можна пройти популярні хіти минулих років, такі як Titan Quest чи Portal 2. Налаштування графіки високі, як і частота кадрів, грати приємно і легко.

Крім цього є чимало відеоігор, які не потребують високого FPS для геймплею. Наприклад, Civilization VI – розвивати свою імперію можна навіть на пізніх етапах. Продуктивності CPU і GPU вистачає для комфортних онлайн баталій.

Acer Aspire Vero 15 однозначно не потягне сучасні вимогливі відеоігри, які розраховані на консолі останніх поколінь, та засумувати казуальним гравцям цей ноутбук не дасть. Єдиним мінусом може стати погана автономність під час гри – акумулятор невеликого розміру тане на очах.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Герой огляду демонструє, без перебільшення, феноменальні результати. Як вже переконалися, енергоефективний процесор майже не втрачає продуктивності при роботі в автономному режимі. Крім цього приємно здивували температурні показники і автономність Acer Aspire Vero 15.

Ноутбук здатен працювати більше ніж 10 годин при 100% яскравості, за умови використання офісних програм, тобто в легких сценаріях. Зменшення рівня підсвічування дозволить збільшити цей показник до 15-16 годин, що дуже тішить. Нагадаємо, що ємність акумулятора Acer Aspire Vero 15 складає лише 50 Вт*год, тобто гарна автономність завдячує економному начинню.

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Заряджається ноутбук за 1 год 20 хв, що цілком нормально для його комплектного блока живлення. Перегляд відео на YouTube в роздільній здатності 4K можливий протягом 5 годин 20 хв. Яскравість при цьому була виставлена на максимум. Єдине, що швидко виснажує Acer Aspire Vero 15 – це відеоігри. Якість дві години проходження Titan Quest і батарея виснажена.

Максимальне енергоспоживання під час стрес-тесту складало 48-50 Вт, в іграх показники дещо менші. Перегляд YouTube відео з високою роздільною здатністю і максимальною яскравістю екрана вимагає до 20 Вт з розетки. На робочому столі (в простої) ноутбук споживає від 7 до 12 Вт. Коли акумулятор цілком виснажено, блок живлення видає до 65 Вт потужності, яка знижується в міру того, як заряджається акумулятор – показник падає до 15-20 Вт під кінець заряджання.

Стрес-тест AIDA 64 прогрів центральний процесор лише до 60 градусів, що феноменально мало. Дивно бачити ноутбук з такими температурами. При цьому показник шуму не надто великий. 45 дБ над клавіатурою при 100% завантаженості системи – зовсім небагато. При роботі від акумулятора температури ще нижчі, оскільки процесор скидає частоти для зменшення TDP.

В іграх, які повністю навантажують одне ядро, можна було побачити температуру до 70 градусів, що все ще небагато. Пірометром  можна спіймати місця до 30-35 градусів на передній панелі, яка слабо передає тепло. Знизу (де знаходиться сам радіатор і решітка) гаряче повітря розігріває корпус до 40-50 градусів. Acer Aspire Vero 15 виявився холодним, не шумним і економним ноутбуком.

На останок кілька слів про фірмову утиліту VeroSense. Ця простенька (і майже пуста за наповненням) програма пропонує користувачу вибирати режими живлення і заряджання. Режим максимальної економії енергії “ЕКО+” вимикає заряджання через USB і, якщо вірити програмі, додає кілька % бонусної автономності.

Остання вкладка дає можливість виставити профіль заряджання акумулятора до 80%, що має зберегти його здоров’я. VeroSense неправильно розраховує залишковий час і часто може показувати “залишилось 3 години” при 70% батареї, що явно занижені дані. Добре хоча б те, що перемикатись між режимами можна з допомогою комбінації клавіш FN+F.

Ціни та конкуренти Acer Aspire Vero 15

Огляд Acer Aspire Vero 15: «екологічно чистий» ноутбук для роботи з гарною автономністю

Аналогів Acer Aspire Vero 15 багато, але це лише якщо говорити за технічні характеристики. Варто ще раз нагадати про особливість цього ноутбука, а саме його екологічність. Можливо, для декого це стане аргументом, хоча в Україні любителів екології знайти непросто.

Acer Aspire Vero 15 значно простіше просуватися в «країнах першого світу», де більшою мірою можуть оцінити любов до природи серії Vero, а точніше, те з яких матеріалів зроблено пристрій і його пакування. Також приємно здивувала економність ноутбука, який споживає неймовірно мало енергії відносно своєї продуктивності, що також є певним «еко бонусом».

Новинка Acer Aspire Vero 15продається за ціною 30 600 грн у великих мережах електроніки, хоча можна знайти цю модель на 1000 грн дешевше в інших магазинах. Зауважте, що в ціну не входить операційна система Windows.

Apple MacBook Air 13 2020 M1 пропонує значно вищу якість збирання, кращий звук і екран, хоча має удвічі менший об’єм ОЗП та ПЗП за ту ж саму вартість. Ціна «сірих» від 30 000 грн, офіційно від 40 000 грн.

Lenovo IdeaPad 3 15ABA7 – непогана (і компромісна) альтернатива на базі AMD. Всередині близький за продуктивність процесор, 16/512 ГБ пам’яті, комплектна Windows 11, та, на жаль, екран нижчої якості та менший акумулятор. Ціна приємна – 25-30 тисяч грн.

HP Pavilion 15-eg3000 – прямий конкурент на базі Intel Core i5-1335U та з гідною підсистемою пам’яті. Він в дечому програє герою огляду, щоправда, на боці HP матеріали корпуса, хоча й екологічним і «безпечним для природи» його вже не назвати. Ціна від 30 000 грн.

Висновок:

Попри екологічний акцент Acer Aspire Vero 15 отримав непогане співвідношення характеристик до вартості. Економний процесор серії U від Intel приємно здивував мінімальними втратами продуктивності в автономному режимі. Такою ж хорошою є сама автономність, а решта характеристик збалансовані.

Ноутбук Acer Aspire Vero 15 не має явно виражених слабких сторін, добре справляється з повсякденними завданнями та може розчарувати хіба що найвимогливіших юзерів, які звикли до техніки преміального класу. Цей лептоп підійде широкому колу людей, адже з легкістю покриває потреби більшості комп’ютерних користувачів.

Не менш приємно бачити, що виробник старається виготовляти все більше продукції з акцентом на дбайливе ставлення до природи. Корпус з перероблених матеріалів виявився не таким аж поганим (за винятком кількох дрібних нюансів), а знання того, що ноутбук не зробить шкоди довкіллю після завершення терміну експлуатації дає маленьку, але впевненість, що покупець зробив хоча б якийсь мізерний внесок в майбутнє планети.

Купити в COMFY

Висловлюємо подяку компанії Acer за наданий для огляду ноутбук Aspire Vero AV15


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: