Огляди Пристрої 28.03.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Сьогодні на огляді ергономічний набір від Logitech: вертикальна мишка Logitech Lift Vertical, трекбол M575  і розділена клавіатура K860 Wireless з підставкою для зап’ястків. Докладно розповімо про досвід використання маніпуляторів, розглянемо їх можливості та порівняємо зі звичайною периферією: Logitech MX Master 2s та  A4Tech Bloody V7M (вибір обумовлений тим, що цими двома пристроями автор користувався тривалий час).

Пакування та комплектація

Трекбол Logitech M575 Trackball та клавіатура Logitech K860 Wireless Split Keyboard запаковані у лаконічні картонні коробки без кольорової поліграфії – лише надруковані чорним контури із зображеннями моделей та базова інформація. Пакування для вертикальної миші Logitech Lift Vertical з кольоровим зображенням моделі, базовою інформацією та різнобарвним фоном.

Комплектація кожного пристрою складається лише з батарейок та приймачів Logitech Bolt USB-A.

Приємно, що виробник одразу комплектує свої пристрої елементами живлення: клавіатура живиться від 2 батарейок типу ААА, а трекбол та вертикальна миша від однієї батарейки АА. Можливо набагато краще мати можливість зарядити свій маніпулятор по кабелю, що звучить логічно. Але на практиці однієї батарейки в бездротовій миші Logitech (не беремо до уваги геймерські RGB-моделі) вистачає приблизно на рік використання.

Плюс у фірмовій програмі Logi Options+ завжди видно відсоток заряду акумуляторів всіх підключених пристроїв, так що раз на пів року перевірити стан батарей і купити нову, за необхідності, виявилося простіше, ніж заряджати маніпулятор щотижня.

У 2023 році хотілося б мати опціональний вибір типу підключення USB-приймача між USB-A і USB-С, але поки такої можливості немає (можна купити фірмовий перехідник з USB-A на USB-С, але для ноутбуків це не практичне рішення).

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Дизайн та ергономіка

Вертикальна мишка Logitech Lift Vertical

Візуально це сіра миша незвичайної, начебто неправильної, форми. Більшість корпусу зроблена з тактильно приємного матового пластику, а та частина, яка ближче до центру долоні користувача з софт-тач пластику.

У миші шість кнопок, коліщатко м’яке та з інтелектуальною прокруткою (можна швидко скролити, якщо різко прокрутити, але звичайні прокручування залишаються плавними). До речі, клавіші натискаються дуже тихо, а в порівнянні з трекболом і більшістю інших мишей взагалі беззвучно.

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Lift Vertical досить легка і в невелику руку лягає ідеально, але користувачі з більшими руками можуть чіпляти робочу поверхню тильною стороною долоні (для них є MX Vertical більшого розміру). Мишка без проблем ковзає по столу і зовсім не вимоглива до робочої поверхні, але все ж таки краще використовувати її разом з килимком.

Трекбол Logitech M575 Trackball

Трекбол від Logitech виглядає як величезна, порівняно зі звичайними, біла комп’ютерна миша із синьою кулькою під великим пальцем правої руки. На маніпуляторі є п’ять кнопок, як і на більшості звичних мишок.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Рухаємо пальцем кулю і це переміщує курсор. Сам маніпулятор переміщати не потрібно – він залишається нерухомим незалежно від дій, що здійснюються користувачем на ПК. Через інший спосіб взаємодії змінюється і формфактор миші , адже трекбол більший і важчий за звичайну мишку. Плюс знизу в нього знаходяться прогумовані ніжки, що не дають йому ковзати по поверхні.

Ергономічно такий спосіб взаємодії максимально комфортний, тому що рука під час використання практично не рухається і за всю роботу відповідають тільки рухи великого пальця та натискання вказівного і середнього.

Клавіатура Logitech K860 Wireless Split Keyboard

Logitech K860 виглядає так само незвично, як і всі учасники огляду: сіра вигнута клавіатура із світлими символами, розділеним блоком клавіш та прикріпленою підставкою під зап’ястя. Це класична мембранна повнорозмірна клавіатура.

Клавіатура повністю із пластику. Клавіші натискаються тихо, але з дуже відчутною віддачею, тому створюється ефект друкарської машинки; хід клавіш невеликий.

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Також якість нанесення символів на кнопки не на найвищому рівні, що в цій ціновій категорії як мінімум дивно.

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Підставка з трикотажу з невеликим шаром піни з ефектом пам’яті всередині, що за відчуттями досить комфортно, але дуже сильно нагадує пластикову плівку, варіанти зі звичайної тканини або штучної шкіри набагато приємніше тактильно, хоч їх набагато складніше чистити.

Положення клавіатури щодо столу змінюється не зовсім звичним чином: у Logitech K860 Wireless Split Keyboard підіймається та сторона, яка ближче до користувача, а не навпаки, як у всіх інших клавіатурах, що має забезпечувати більш комфортне розташування рук на підставці.

В цілому використовувати такий тип клавіатури набагато комфортніше, тому що розташування кистей рук під кутом більш природне, а підставка не дає рукам втомлюватися.

Клавіатуру можна використовувати з комп’ютерами на MacOS та Windows. Деякі функціональні клавіші відрізняються за розміром від інших, що дуже зручно, тому що, наприклад, не потрібно опускати очі щоразу, коли хочеш змінити гучність звуку. Поруч із блоком NumPad знаходяться кнопки перемикання між пристроями, в іншому ж це класична повноформатна клавіатура.

Підключення та програмне забезпечення

Підключення нових пристроїв максимально просте та зрозуміле:

  • користувачеві потрібно вставити приймач у свій комп’ютер або здійснити пошук нових пристроїв у налаштуваннях Bluetooth
  • затиснути кнопку підключення на мишці або трекболі, а клавіатуру увімкнути перемикачем та затиснути одну з клавіш пристроїв, що підключаються
  • додати виявлені девайси на комп’ютері, після чого новий пристрій можна буде використовувати

При підключенні через фірмовий USB-приймач, що йде в комплекті з кожним пристроєм, що брав участь в огляді, з’єднання максимально стабільне і за весь час тестування не було жодного обриву зв’язку, лага або некоректної роботи, чого не можна сказати про підключення через Bluetooth.

Всі три девайси від Logitech можуть бути підключені за допомогою бездротового з’єднання Bluetooth, але в цьому випадку використовувати їх максимально не комфортно (принаймні з ПК на Windows) через наявність відчутної затримки під час першого руху мишею після зупинки.

Тобто, якщо використовувати мишу або трекбол безперервно, то затримки немає. Але якщо курсор зупиняється, після чого користувач починає рухати маніпулятором – перших півсекунди курсор залишається на місці, а тільки потім сигнал проходить і він різко сіпається туди, де мав би бути, якби затримки не було. До такого використання напевно можна звикнути, але на щастя в цьому немає потреби, тому що по USB-приймачу все працює бездоганно, хоч він і займає один з портів.

Використання клавіатури Logitech K860 Wireless Split Keyboard однаково комфортно як при підключенні через приймач, так і через Bluetooth. У цьому випадку навіть якщо є якась мінімальна затримка вона зовсім непомітна.

До речі, для підключення всіх трьох аксесуарів достатньо тільки одного USB-приймача Logitech.

Програма Logi Options+

Після підключення будь-якого з пристроїв, ПК запропонує завантажити та встановити програму Logi Options+, яка є необов’язковою, але в ній можна набагато тонше налаштувати роботу периферії під себе та контролювати її параметри.

У програмі користувач може:

  • під’єднати новий девайс та стежити за зарядом акумулятора вже підключених
  • перепризначити команди, що виконуються клавішами
  • відрегулювати чутливість миші та швидкість прокручування її коліщатка
  • налаштувати взаємодію з іншими підключеними ПК (для Lift Vertical та Wireless Split Keyboard K860)
  • налаштувати режим Flow для миші Lift Vertical, який дає змогу безшовно працювати з комп’ютерами на MacOS та Windows
  • завантажити та інсталювати оновлення, а також отримати інструкції з налаштування пристроїв

Період звикання до нових маніпуляторів

До будь-якого нового маніпулятора потрібно звикнути до того, як ти зможеш ним користуватися повноцінно. Навіть якщо це схожі за формою мишки від одного і того ж виробника.

Наприклад, при переході зі звичайних провідних мишей на Logitech MX Master 2s знадобився один робочий день, щоб повністю до неї звикнути, через трохи іншу форму корпусу і жорсткіше колесо прокручування.

У випадку з кардинально новим способом взаємодії, таким як трекбол, період звикання помітно довше, ніж до вертикальної миші.

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Вертикальна мишка Logitech Lift Vertical

Період звикання до вертикальної миші Logitech Lift Vertical зайняв той же один робочий день, що і перехід з однієї звичайної мишки на іншу. Колесо прокручування в ній таке ж м’яке та чуйне, як у більшості геймерських мишок, а сам спосіб взаємодії з мишею не надто відрізняється від класичних.

Трекбол Logitech M575 Trackball

Звикнути до трекбола вдалося лише на другий день використання, а для повноцінного звикання довелося скористатися ним ще чотири дні. Тобто весь період звикання зайняв 6 днів. Привчити себе повністю використовувати тільки його не вдалося, оскільки він має свої специфічні особливості, про що докладніше нижче.

Взагалі коли берешся за трекбол є відчуття того, що ти використовуєш хоч і досить зручний, але все ж таки додатковий маніпулятор. Постійно хочеться перейти до більш звичного способу взаємодії. З вертикальною мишею такого немає, оскільки ти звикаєш до неї та вже не думаєш про те, що під рукою є щось комфортніше.

Клавіатура Logitech K860 Wireless Split Keyboard

Найпростіше звикнути до природнішого розташування рук, яке забезпечує ця клавіатура. Але досить важко привчити себе до того, що деякі клавіші на які ти міг несвідомо натискати лівою рукою, тепер для неї недосяжні та потрібно перевчити себе, що вони натискаються тільки правою (і відповідно навпаки).

Тому період повноцінного звикання зайняв трохи менш ніж два тижні, що потрібно враховувати перед переходом на роздільні клавіатури, особливо якщо є звичка дотягнутися до гарячих клавіш однією рукою.

Досвід використання та порівняння з класичною периферією

Вертикальна мишка Logitech Lift Vertical

Порівняно зі звичайними мишками, розташування руки під час використання вертикалок більш природне: зап’ястя не згинається горизонтально, що не природно для його будови, а тому воно не втомлюється та не болить протягом робочого дня. Миша ідеально лежить у руці, нею комфортно користуватися і вона відчувається як дорогий гаджет, який робить життя трохи зручнішим.

З погляду автора Logitech Lift Vertical – найкомфортніший і найшвидший спосіб взаємодії з комп’ютером з усіх випробуваних на сьогодні. З десятків маніпуляторів, перелік яких включає: офісні миші, геймерські миші різного класу, Logitech MX Master 2s і MX Master 3s, Apple Magic Trackpad і Magic Mouse останніх поколінь (один з найгірших винаходів дизайнерів Apple з точки зору ергономіки), саме ця вертикалка виявилася найкомфортнішою та ергономічнішою.

Ідея цього огляду з’явилася після того, як стало зрозуміло, що тунельний синдромОгляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферієюОгляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферієюТунельний синдром зап'ястя (синдром зап'ястного каналу) – неврологічне захворювання, при якому тканини в карпальному каналі зап'ястя набрякають і здавлюють серединний нерв вже дуже близько й надалі користуватися провідними мишами за $20 просто шкідливо для здоров’я. Рано чи пізно поколювання та відчуття втоми у зап’ясті може перейти на більш серйозну стадію, тому я вирішив не чекати на погіршення ситуації, а розібратися в альтернативних варіантах вже зараз.

Трекбол Logitech M575 Trackball

Перед початком використання передбачалося, що головною причиною незручності буде через керування трекболом великим пальцем. На мою думку він повинен був швидко втомлюватиметься. Але виявилося, що палець втомлюється не більше звичайного, а дискомфорту немає навіть після повного робочого дня.

Проблема полягає в іншому: єдиний палець, який лежить на кульці трекбола, недостатньо чітко позиціонує курсор. Тобто під час натискання клавіш миші чи спроб зупинити курсор у конкретній точці мікротремтіння пальця передається на досить велику кулю. Через це вказівник постійно трохи смикається при спробі зупинити його в потрібному місці, трохи змінюючи кінцеве положення курсору. Це дуже критично при виконанні точних завдань.

На жаль цю проблему не вдалося вирішити софтверно, оскільки зниження чутливості маніпулятора ніяк не позначається на тремтінні пальця, що лежить на кульці трекбола. Щоб повністю нівелювати цей ефект потрібно прибирати його з кулі. 

Проблема вирішується, якщо просто користуватися кулею трекбола двома пальцями, що підтверджує те, що проблема саме у використанні одним пальцем. Але під такий формат Logitech M575 не розрахований, тому це банально незручно.

З комфортом і розслабленістю, які дає використання цього трекболу, не зрівняється жодна миша, тому що вся кисть по суті просто лежить на маніпуляторі, за роботу якого відповідають тільки три пальці. Під час його використання не потрібно рухати рукою, а лише переміщати курсор великим пальцем та натискати кнопки вказівним та середнім. Плюс козир трекбола – перетягування об’єктів по екрану та робота з об’єктами, які потрібно часто переміщати по всіх осях.

Вибір оптимальних спеціальностей для такого стилю використання напрошується сам собою: 3D-художники, дизайнери, візуалізатори, архітектори, інженери та подібні спеціальності, які потребують обертання об’єктів у віртуальному просторі. Це набагато простіше робити за допомогою кулі трекбола, ніж мишею. А також трекболи максимально зручні для роботи з обробкою відео.

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

За суб’єктивними відчуттями ідеальним варіантом для повсякденного використання буде комбінація з трекболу та вертикальної миші. Звичніше і зручніше все ж таки використовувати вертикалку, але іноді хочеться повернутися до максимально розслабленого положення кисті яку забезпечує трекбол. Принаймні при виконанні тих завдань, які не вимагають максимальної точності курсора.

Порівняння хвата Logitech Lift Vertical та Logitech M575 Trackball з більш звичними користувачам Logitech MX Master 2s та A4Tech Bloody V7M.

Клавіатура Logitech K860 Wireless Split Keyboard

Порівняно зі звичайними клавіатурами такий спосіб набору тексту дійсно зручніший, особливо після періоду звикання. Так само, як і з вертикальною мишею, коли руки на клавіатурі знаходяться під природним кутом і коли зап’ястя підтримуються підставкою – комфорт використання виходить на новий рівень.

Але дешевизна пластикового корпусу не дає позбутися думки, що це звичайнісінька офісна клавіатура з трохи зручнішим корпусом, хоча більшість продуктів Logitech зазвичай виготовлені з більш преміальних і тактильно приємних матеріалів. Наприклад Logitech MX Keys, яка за ту ж ціну зроблена з алюмінію, з приємним ходом клавіш (і з пластику набагато кращої якості) і яка загалом виглядає та відчувається як дорогий комп’ютерний аксесуар.

Клавіатура однозначно зручніша та ергономічніша за класичні варіанти. Але не настільки, щоб надати їй перевагу перед мембранною або механічною клавіатурою за ту ж вартість, до яких можна докупити підставку.

Робота, ігри та порівняльні оцінки

Є багато різних сценаріїв використання всіх девайсів, що брали участь в огляді. Проте найпростіше і наочніше буде представити їх основні параметри та сценарії задіяні під час тестування у вигляді 5-бальних оцінок порівняно з Logitech MX Master 2s та A4Tech Bloody V7M.

Logitech Lift Vertical Logitech M575 Trackball Logitech MX Master 2s A4Tech Bloody V7M
Дизайн та матеріали 5 4 4 2
Ергономіка 5 5 4 3
Функціональність 5 3 5 4
Робота з документами та таблицями 5 3 5 4
Робота з фото та графікою 5 3 4 3
Ігри 4 2 4 5
Загальний бал 4,8 3,3 4,3 3,5

Огляд Logitech Lift Vertical, M575 Trackball, K860 Keyboard: досвід використання ергономічного набору та порівняння зі звичайною периферією

Виявилося, що навіть на такому пристрої як трекбол можна за короткий термін навчитися грати в шутери та, відповідно, інші ігри, такі як стратегії та RPG. Це трохи повільніше, тому в кооперативних іграх ваші друзі не скажуть вам спасибі, але побігати в Doom: Eternal на середній складності можна.

Принцип роботи на клавіатурі Logitech K860 Wireless Split Keyboard суттєво не відрізняється від роботи на класичних клавіатурах, але оцінки такі.

Logitech K860 Wireless Split Keyboard
Дизайн та матеріали 2
Ергономіка 5
Функціональність 4
Робота з документами та таблицями 5
Робота з фото та графікою 4
Ігри 3
Загальний бал 3,8

Технічні характеристики

Вертикальна мишка Logitech Lift Vertical

Тип пристрою Миша
Тип підключення Bluetooth/радіо
Мультипристрій так
Радіусні дії 10 м
технології оптичний
Призначення вертикальна
Роздільна здатність сенсора 400–4000 DPI
Кількість кнопок 5
Бічні кнопки так
Кнопка зміни DPI так
Кількість коліщаток прокручування 1
Джерело живлення 1x AA
Час роботи від батарей 24 міс
Комплектація USB приймач
Розміри (ДхШхВ) 108x70x71 мм
Вага 125 г

Трекбол Logitech M575 Trackball

Тип пристрою Трекбол
Тип підключення Bluetooth/радіо
Кількість кнопок 4
Кількість коліщаток прокручування 1
Джерело живлення 1x AA
Час роботи від батарей 24 міс
Комплектація USB приймач
Розміри (ДхШхВ) 134x100x48 мм
Вага 145 г

Клавіатура Logitech K860 Wireless Split Keyboard

Тип підключення Bluetooth/радіо
Версія Bluetooth 5.0
Мультипристрій так
Кабель/радіус 10 м
Призначення ергономічна
Формат ANSI, з num-блоком
Хід клавіш низький
Тип клавіш острівного типу
Додаткові кнопки 4
Кнопка Fn так
Клавіша CMD так
Колір клавіш чорний
Регулювання гучності через Fn
Підставка для рук так
Інтерфейс підключення USB
Джерело живлення 2x AAA
Розміри 456x233x48 мм
Вага 1160

Ціна та конкуренти

Вертикальна мишка Logitech Lift Vertical коштує 2 999 грн, без урахування знижок. Ціна старшої версії вертикальної мишки того ж бренда Logitech MX Vertical складає 4 999 грн, а Logitech MX Master 3S коштує 3 999 грн.

З вертикальних моделей також можна розглянути Canyon CNS-CMSW16 за 699 грн та Trust Verro Ergonomic Wireless Mouse за 849 грн.

Трекбол Logitech M575 можна придбати за 2 399 грн. Старша версія трекбола Logitech MX Ergo обійдеться в 4 047 грн.

Вартійсть клавіатури Logitech K860 Wireless Split Keyboard складає 5 399 грн. Найближчим конкурентом від того ж виробника є Logitech MX Keys Plus Advanced за 5 699 грн, без урахування знижок.

Також є такі варіанти як Lenovo Legion K500 RGB за 4 924 грн, Asus Tuf Gaming K3 за 4 549 грн або Hator Skyfall TKL Pro Wireless за 4 199 грн. Так, це інша категорія клавіатур, але категорія цін та сама.

З такою ж ергономічною формою є два варіанти: Microsoft Ergonomic Keyboard за 2 174 грн. Microsoft Surface Ergonomic Keyboard за 9 999 грн.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: