Огляди Пристрої 08.04.2024 о 14:00 comment views icon

Огляд Motorola Moto G24: зразковий бюджетний смартфон

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Motorola Moto G24: зразковий бюджетний смартфон

Недорогий та універсальний Motorola Moto G24 приніс неоднозначні, але здебільшого позитивні, враження від використання, якими готові поділитися з читачами. В цьому огляді детально розповімо про новинку, протестували пристрій в типових робочих сценаріях, іграх, оцінили можливості камер, виміряли автономність, пошукали головні недоліки та порівняли з конкурентами.

Огляд Motorola Moto G24: зразковий бюджетний смартфон
Motorola Moto G24
4800 грн.

Плюси:

чиста операційна система Android 14 з тривалими оновленнями; камера з незначним втручанням алгоритмів реалістично передає кольори, а також добре знімає макро; хороша автономність в іграх та під будь-яким високим навантаженням; наявність окремого слоту для micro SD карт і 3.5 mm jack для навушників; низька вартість та великий об’єм ПЗП;

Купити в COMFY

Мінуси:

вицвітання кольорів екрану під кутом, що особливо помітно на сонці; процесор тротлить сильніше, ніж це зазвичай буває у бюджетках; швидкість вбудованого накопичувача різко падає при наповненні; камера слабо знімає вночі;

Купити в COMFY
7.6/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Motorola Moto G24

Технічні характеристики Motorola Moto G24
Дисплей 6.56″ IPS
1612х720 269 ppi
90 Гц
Процесор Helio G85
Графіка Mali-G52 MC2
ОЗП 4 ГБ
ПЗП 128 ГБ
Зв’язок 4G LTE
Wi-Fi 5
Bluetooth 5.0
NFC
Інтерфейси 3.5 mm jack
USB Type C
Основна камера 50 МП + 2МП
Передня камера 8 МП
Акумулятор 5000 мАг
Зарядка 20 Вт
Система Android 14
Розміри 163x75x8 мм
Вага 180 грам

Комплектація Motorola Moto G24

Пристрій має стандартну комплектацію з зарядним пристроєм 20 Вт, кабелем USB Type C та захисним чохлом. Крім цього всередині є паперова документація та скріпка для відкривання роз’єму SIM карт.

Зарядний пристрій видає до 12 В, тому ним можна заживити умовний маршрутизатор чи щось таке. Чохол невисокої якості, максимально простий, але добре, що й такий є. Він вбереже телефон від неакуратного поводження неохайного власника.

Дизайн, ергономіка, звук

Motorola Moto G24 отримав класичну форму невеличким отвором передньої камери прямо по центру в верхній частині. Корпус пластмасовий, захисту від вологи майже немає (IP 52), рамки навколо дисплею великі, краї дещо заокруглені. В руці телефон лежить добре, хоча з чохлом здається напрочуд товстим.

Механічні елементи керування розміщені з правого боку. Клавіша блокування має сканер відбитків пальців, а якщо це не влаштовує, то можна користуватися технологією розпізнаванням обличчя. Вище кнопки регулювання гучності. На верхній панелі розмістився 3.5 мм роз’єм для навушників, а знизу USB Type C роз’єм версії 2.0. Передавати відеосигнал через нього не можна.

Модулі камер розміщені в самому куті та трохи виступають. В цілому вигляд більш ніж стандартний, як для телефону 2024 року, а якість збирання не викликає жодних претензій. Модель доступна в трьох кольорах: зелений, рожевий, графіт.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Вібродвигун слабкий, динамік один, гучний, не дуже реалістичний. Звуку не вистачає низьких частот, але жалітися на якість не можна. Конкуренти не пропонують нічого принципово кращого. Ліва сторона містить лише слот для карт пам’яті та SIM карт. Встановлювати можна дві SIM + micro SD до 512 ГБ одночасно.

Дисплей Motorola Moto G24

Екран має діагональ 6.56″, роздільну здатність 1612х720р, 90 Гц та виконаний за технологією IPS. До щільності пікселів найменше претензій, адже на здоровій відстані та зі 100% зором малі шрифти плавні.

З коробки виробник встановлює неправильну колірну палітру, але це міняється в налаштуваннях. Відразу прибираємо огидну галочку «насичені», та ставимо «природні» кольори та зображення стає значно красивішим. Мінімальна яскравість дуже низька, що дозволяє користуватися телефоном вночі.

Очі не втомлюються від дисплея з автоматичним регулюванням підсвічування. Матриця м’яка і приємна, особливо на фоні флагманських OLED, та є кілька нюансів, про які важливо знати.

Не дивно, що запас яскравості для бюджетного телефону невисокий, але кути огляду неабияк роздувають цю проблему. Під прямим кутом картинка насичена навіть вдень на сонці, але достатньо трохи повернути телефон і все стає сірим, тьмяним.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

Працює дисплей в режимі 60 або 90 Гц, а також є розумний режим з автоматичним перемиканням частоти оновлення. Цю плавність можна побачити далеко не всюди, адже система Android завжди грішить зіпсувати анімацію несподіваним підвисанням.

Камера

Після топових камерафонів (Samsung Galaxy S23 Ultra та Apple iPhone 14 Pro Max) дешева камера не має чим дивувати, але ця змогла залишити позитивні враження в одному напрямку.

Головний модуль має 50 МП та знімає гарні фото за ідеального освітлення. Сам процес знімання повільний, фотографувати потрібно рівно тримаючи телефон, адже на ходу зображення вийде змазаним. Приємно здивувало те, як Motorola Moto G24 передає кольори.

Особливо сподобались зелені тони, адже камера показала приблизно те, що бачить око людини, а не те що придумав «штучний інтелект». Адекватний рівень різкості, кольори природні, без штучного перенасичення, а динамічний діапазон в межах норми (небо не засвічене).

Портретний режим в обох камер працює більш ніж адекватно. Навіть в складних умовах алгоритми не провалили місію і правильно розмили фон – руда шерсть кота не постраждала на схожому за кольором фоні стіни. Відразу згадується те, як Samsung Galaxy S23 Ultra буквально відрізав вуса коту на своїх портретних фото.

В дивний час живемо, адже буває так, що дешевий смартфон може робити реалістичніші (реалізм і краса не ідентичні поняття) знімки за топові моделі. Звісно, це все за денного світла в сонячний день, адже вночі Motorola Moto G24 не справляється. Нічні фото виходять слабкими, розмитими, з великою кількістю шуму.

Не надто потужний спалах допоможе зробити знімки на невеликій відстані в повній темряві. Без спалаху чи достатньо сильного штучного освітлення вночі краще не фотографувати.

Макро модуль видає деталізовані фотографії. Знімати текст чи дрібні деталі можна без особливих труднощів. Якість в макро режимі хороша, якщо забезпечити адекватне освітлення.

Відео Motorola Moto G24 записує відео з частотою 30 FPS та роздільною здатністю Full HD. Якість низька, особливо під час руху. Стабілізація надто слабка, тому зображення трясеться і сиплеться.

Камера вміє записувати уповільнене в 4 рази відео 720p120. Якість при цьому ще більше падає.

Робоча продуктивність Motorola Moto G24

Пристрій працює на базі процесора Mediatek Helio G85. Це модель не першої свіжості, але завдяки низькій вартості досі має шалений попит. Через помилку деякі бенчмарки не вдалося пройти повністю, а саме Geekbench Open CL. Продуктивність Motorola Moto G24 — мінімум для комфортного використання сучасного смартфона.

Неприємним розчаруванням став тротлінг. Не зважаючи на свій клас, процесор скидав частоту сильніше, ніж конкуренти. Графік схожий на частокіл і не стабільний. Таких просадок продуктивності не повинно бути. Для прикладу порівняємо тротлінг Motorola Moto G24 та Nokia G22. Різниця стабільності велика.

З іншого боку не можна надто сварити героя огляду за таке, адже Xiaomi 14 з процесором Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 має такі сильні просадки продуктивності, що під навантаженням опускається до швидкодії Motorola Moto G24.

Отже, мінімальна потужність Xiaomi 14 склала 122 GIPS, Motorola Moto G24 дещо менше – 119 GIPS, а в Nokia G22 ті ж самі 122 GIPS.

Якщо акумулятор просів до 15%, то смартфон автоматично знижує частоти, що відбивається на максимальній потужності. Проходження Geekbench 6 з критично низьким рівнем акумулятора демонструє до двох разів гірші результати.

Браузерні бенчмарки показали слабкість Helio G85. Такі тести, як Speedometer 3.0, WebXPRT 4 та Google Octane 2.0 даються непросто, як і будь-які важкі сайти. Для перегляду оптимізованих мобільних версій згодиться, не більше.

Оперативної пам’яті 4 ГБ та її можна «розширити» файлом підкачки. Програми рідко вивантажуються під час циклічного перемикання, жодних проблем з RAM менеджментом не виникало. Воно не дивно, адже телефон працює на чистому Android, де таке буває рідко.

Вбудованої пам’яті 128 ГБ, швидкість майже повністю пустого телефону на рівні SATA 2.0, тобто в межах 250 МБ/с. Начебто хороший результат, але показники різко падають, якщо заповнити пам’ять на 60+%. Швидкість знизилася до 60 МБ/с на запис і до 120 МБ/с зчитування.

Просадка серйозна і це ще далеко не повне сховище. Коли власник заповнить 120/128 ГБ слід очікували серйозне зниження швидкодії телефону. Програми будуть запускатися значно довше, а підвисання зустрічатимуться в рази частіше.

Зв’язок Motorola Moto G24 ловить добре, адже 30 Мбіт/с в Івано-Франківській області це гарний результат.

З Wi-Fi тим більше проблем ніяких не було – в межах приватного будинку отримали максимум, що дає провайдер. Ще однією приємністю є наявність NFС, без якого не уявляють життя декотрі любителі покупок.

Ігрова продуктивність

Motorola Moto G24 добре підходить для ігор, як будь-який бюджетний телефон з 4-6 ГБ ОЗП. 99% забавок для Android будуть без проблем працювати. Лише деякі найбільш вимогливі проєкти відмовилися запускатися (Call of Duty Warzone, Fortnite, Apex Legends).

Нюансів з продуктивністю в найпопулярніших іграх з Play Market не виникало. Будь-яку вимогливу гру можна грати з 30 FPS, а всі казуальні забавки з 60 FPS. Деякі великі ігри працюють плавно як Call of Duty Mobile. На малих картах отримуємо 60 кадрів за секунду, а в режимі королівської битви вдвічі менше.

Запис екрана зазвичай забирає багато продуктивності, але навіть так на відео видно, що гра йде плавно. Те, що в типових «PvP» матчах майже немає реальних гравців, а лише боти, то вже інший нюанс.

Для повного розуміння картини зайшли в режим «Чемпіонат», де грають кращі з кращих (лише гравці, без ботів). Не зважаючи на те, що всі противники мали неймовірно високі рівні, сотні награних годин та різноколірні скіни, K/D не опускався нижче 1.2, а вже на третій матч перейшов відмітку 1.6.

Навіть проти досвідчених «атлетів» (з азіатською вимовою англійської в голосовому чаті) можна перемагати без особливих зусиль з 30 FPS. Інші ігри, такі як Real Racing 3, Shadowgun Legends, Need for Speed No Limits, Crossout Mobile, Rocket League Sideswipe тощо тим більше працюють плавно.

Деякі з них краще грати на низьких, деякі на середніх налаштуваннях, але FPS був досить високим, щоб жалітися можна було виключно на дурнуватий підхід розробників з викачування грошей, а не на плавність геймплею.

Програмне забезпечення Motorola Moto G24

Телефон працює на базі Android 14 з майже чистою оболонкою. Виробник все  ж додав декілька своїх фірмових програм, але це дрібниці порівняно з тим, що собі дозволяють бренди другого сорту (всі чудово знають, про які компанії йде мова).

Система працює плавно, хоча іноді бувають підвисання інтерфейсу, як на будь-якому Android. За замовчуванням інженери Motorola вирішили встановити огидні квадратні значки, ще й дуже розріджені. Декілька хвилин в налаштуваннях і вдалося зробити дизайн, як в Google Pixel.

Виробник обіцяє тривалі оновлення безпеки, що такий собі стандарт для всіх телефонів з Android One. В цілому оформлення OS просте, зручне, лаконічне і виглядає справжнім раєм після важких оболонок китайських виробників.

Автономність та швидкість заряджання

Заряджається пристрій не швидко – максимальна потужність 20 Вт. Особливо довго йде процес після 90+%. Орієнтовно потрібно дві з гаком години на повне заряджання з нуля до 100% або 90 хвилин з 5% до 90%.

Акумулятор тримає в умовах помірного використання близько двох днів. Тест PC Mark показує майже 10 годин активної роботи. Важливо й те, що під високим навантаженням телефон акумулятор сідає повільно. Наприклад, година ігор забирає не більше 10-12% АКБ

За здорового використання (2-3 години в день) телефон потрібно заряджати лише 2 рази в тиждень. Це цілком стандартний рівень автономності серед бюджетних моделей, тому нічого дивовижного Motorola Moto G24 не пропонує.

Досвід використання Motorola Moto G24

Motorola Moto G24

Смартфон залишив більше позитивних вражень, ніж розчарувань. Це хороший пристрій на кожен день, який відпрацьовує кожну гривню. З ним можна комфортно почитати новини, подивитися відео, набратися розуму в TikTok та Instagram, побавитися в ігри тощо.

Для любителів мобільного фото він навряд чи підійде, через погані знімки в сутінках. З іншого боку кольори на фото реалістичні завдяки мінімальному впливу «ШІ». Відео розчарувало, особливо погана стабілізація, а ще слабкий спалах. Екран також хотілося б з кращими кутами огляду, адже незначний нахил псує картинку.

Не виключено, що ця незадоволеність дисплеєм пов’язана з тривалим використанням OLED флагмана цього ж виробника. Ймовірно пересічному покупцю, який до цього користувався лише смартфонами бюджетного класу, це не буде здаватися недоліком.

Motorola Moto G24

Чистою OS Android останньої версії приємно користуватися, особливо після «нафаршированих» прошивок конкурентів, які бували на тестах. Звісно, нюанси ПЗ є, адже це звичайний робочий Android смартфон, який має всі ті ж самі недоліки програмного характеру, що й флагмани.

Чи змінив би я свій Moto Z3 на Moto G24? Ні, але через дисплей, великі габарити пристрою, матеріали корпуса та значно більшу товщину. Тобто особисті претензії лише до ергономічної складової.

Камера для мене великої ролі не грає, а решта характеристик цілком адекватні та влаштують більшість населення, якщо не гратися в бенчмарки та не старатися виправдати свою покупку.

Ціна та конкуренти

Огляд Motorola Moto G24: зразковий бюджетний смартфон

Вартість Motorola Moto G24 складає 4800 грн в офіційних точках продажу, хоча «сірі» можна знайти на 400 грн дешевше. Телефон відповідає своїй ціні, та це не робить його ідеальним вибором. Конкурентів в героя огляду багато, тому розглянемо лише декілька з них.

Motorola Moto G23 має широкий об’єктив, ідентичний процесор і підтримує швидшу зарядку. Торішня модель досі актуальна, але наразі доступна лише версія 8/128 ГБ від 6000 грн.

Samsung Galaxy A05 – один з лідерів у своїй ціновій категорії. Начиння схоже до того, що в Moto G24 з незначними відмінностями – A05 вміє писати 1080p60 відео. За версію 4/128 ГБ просять 4400 грн, а за 4/64 ГБ лише 4000 грн.

Nokia G22 – головний конкурент героя огляду, який пропонує схожу продуктивність з меншим нагрівом та має найкращу ремонтопридатність серед всіх сучасних смартфонів. Ціна 4500 грн.

7.6/10
Оцінка ITC.ua
Автономність
8.5
Хороша автономність під час відеоігор
Екран
6.5
Погані кути огляду, через що зображення вицвітає
Програмне забезпечення
9.5
Свіжа версія Android 14 в оригінальному вигляді
Продуктивність, тротл.
5
Незначний тротлінг процесора та повільний накопичувач
Камера
7
Фото гарні і реалістичні лише за ідеального освітлення
Дизайн, ергономіка, матеріали, якість збирання
7.5
Дешевий пластмасовий корпус, але зібрано без нюансів
Ціна
9
Хороші можливості за ці гроші

Висновок:

Motorola хоч і випустили сумнівне оновлення торішньої моделі, та G24 зовсім непоганий. Герой огляду є максимально універсальним рішенням для тих, кому потрібен стабільний смартфон за невеликі гроші. Попри деякі недоліки Motorola Moto G24 заслуговує високу оцінку, адже дає гарне співвідношення можливостей до вартості.

В багатьох аспектах Motorola Moto G24 затикає за пояс дорожчі телефони, коли мова заходить про реалістичне передавання кольорів під час знімання фото (хоча сама камера відносно слабка), а також має гарну автономність в іграх. Компромісний бюджетник Motorola Moto G24 має багато недоліків, але з насмішкою дивиться на тротлінг найкращих Android флагманів з кислотними кольорами на фото.

Не менше уваги заслуговує ПЗ, адже поки що найкращий Android це чистий Android і з цим можуть сперечатися хіба що власники більш-менш стабільного Samsung One UI, але не більшість азійських фанатів виробників другого ешелону.

Motorola Moto G24 майже не має серйозних багів, окрім рідкісного підвисання інтерфейсу, а ще доказує, що 4 ГБ ОЗП достатньо для циклічного перемикання між десятком програм. На противагу RAM-менеджменту маємо повільний накопичувач, який краще не забивати на повну. Не зважаючи на гарних конкурентів, він однозначно знайде свою аудиторію покупців в Україні.

Купити в COMFY

Висловлюємо подяку компанії Motorola за наданий для огляду смартфон Motorola Moto G24


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: