Огляди Статті 28.10.2022 о 14:00 comment views icon

Огляд Valve Steam Deck: мастодонт портативного геймінгу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Перед початком огляду Steam Deck заглянемо в історію. Портативні консолі отримали небачену популярність ще на ранніх етапах розвитку ігрової індустрії. Можливість брати із собою приставку – це значно важливіший фактор за потужність пристрою. Компанія Nintendo довгий час тримала монополію своїми Game Boy.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: найкраща продуктивність серед портативних консолей, дуже хороші елементи керування, «безкоштовні» ігри (з власної бібліотеки), зручний чохол.
Мінуси: висока ціна, не найкраща автономність, чималі фізичні розміри, деякі програмні недоліки.

Згодом конкурент Sony приєднався до боротьби за портативний ринок. Чудові Sony PSP/PS Vita не отримали продовження і донедавна Nintendo Switch була єдиною сучасною приставкою, яку можна брати з собою. Мобільні телефони та убогі консолі на OS Android навіть розглядати не варто. Там «геймінг» для дещо іншої аудиторії. І от компанія Valve випускає власну ігрову консоль Steam Deck. Її чекали мільйони ПК-геймерів. І що вони отримали? Розберемося із цим у детальному огляді найпотужнішої портативної консолі на ринку.

Комплектація та конфігурація

В огляді бере участь найпростіша версія Steam Deck на 64 Гб. Пам’ять eMCC, а у версій на 256/512Гб використовується SSD NVMe. Також флагманська модель має покращене покриття екрана і дрібні віртуальні фішки (набори для профілів Steam). Малий обсяг пам’яті консолі можна компенсувати карточкою Micro SD (в огляді використали модель на 256 Гб). Процесор AMD APU 0404, 4 ядра і 8 потоків на частоті до 2.8ГГц. ОЗП цілих 16 Гб, з яких доступно 14.5. Для компактної операційної системи SteamOS Holo більш ніж достатньо.

Роздільна здатність 1280х800р для такого екрана (7 дюймів) зовсім не перешкода. Зображення і чіткість під час гри на високому рівні. Смішно із тих неуків, які весь час плачуть про необхідність високої роздільної здатності на телефонах. Будемо відвертими й максимально об’єктивними: екран у Deck кращий ніж у 90% Android девайсів. Винятками стануть рідкісні флагмани з Amoled матрицями.

Steam Deck 64Gb

В комплекті сама консоль, зарядний пристрій, чохол та мінімум документації. Захисний кейс виглядає дуже просто, але це однозначно найкраще, що можна було придумати. Носити його зручно і з часом можна забути, що консоль така габаритна. Важко уявити як можна експлуатувати Steam Deck без цього комплектного аксесуара.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

Steam Deck 64Gb

Система охолодження активна. При високому навантаженні температура легко переходить межу 80 градусів. Корпус консолі також нагрівається, але не до критичних значень. В абсолютній тиші можна почути високочастотний шум вентилятора. Подвійний динамік на середній гучності легко заглушить систему охолодження і гравця нічого не відволікатиме (майже).

З ціною та детальнішими технічними характеристиками виробу можете ознайомитись за посиланням.

Вигляд і елементи керування

Після контролера Xbox Series X Gamepad портативний Deck відчувається досить пристойно. Якість стіків, хрестовини, тригерів і решти елементів керування на високому рівні. Клавіші приємні, аналоги чутливі. Присутні додаткові кнопки R5/R6 та L5/L6 як у Xbox Elite Controller. Це дозволяє залучити усі пальці під час гри. Допомагає в активних забавках, де використовується безліч клавіш. Серед стаціонарних геймпадів такі елементи керування можна побачити хіба у найдорожчих, топових, елітних моделях.

Steam Deck 64Gb

Під аналоговими стіками розмістились сенсорні панелі. Вони використовуються для навігації, набору тексту, керування в іграх тощо. Ці мініатюрні тачпади мають приємну вібровіддачу. Легка вібрація покращує контроль і до неї швидко звикаєш, хоча на перший раз здається дивною фішкою.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

Присутній гіроскоп, що дозволяє більш точно цілитись з допомогою руху самої консолі у різних напрямах. Він активується відразу після дотику до правого стіка. Для декого це стане інструментом кращого занурення. У грі «Desk Job» гіроскоп працює чудово.

Клавіша «Steam» запускає головне меню, з якого можна отримати доступ до бібліотеки ігор, магазину, налаштувань тощо. Також комбінація «Steam + R2» робить знімок екрана. З правого боку кнопка «…» слугує для виклику бокової панелі, де користувач може регулювати гучність, яскравість екрана, вибирати режим продуктивності, налаштовувати моніторинг тощо.

Регулювати гучність можна з допомогою механічних клавіш, що розмістились на верхній панелі. Біля них 3.5мм роз’єм для навушників. З протилежного боку роз’єм зарядки USB Type C і кнопка живлення. Екран сенсорний, досить чутливий, легко збирає відбитки пальців. При наявності тачпадів і стіків користуватись тачскріном можна лише за виняткових обставин.

Steam Deck 64Gb

Розміри консолі відносно Nintendo Switch

Програмне забезпечення

Консоль працює на фірмовій операційній системі SteamOS Holo. Інтерфейс добре адаптований і продуманий. Людина, яка ніколи не користувалась подібною технікою розбереться за п’ять хвилин. Система пропонує підказки під час першого включення. Також можна отримати додаткові відомості у посібнику чи на сайті довідки.

Якщо порівняти із тим, як «чайнику» важко почати гратись в ігри на Windows і тут, то це дуже велика різниця. Кілька натискань і крамниця Steam перед очима. Підтримується українська мова, як й у десктопному лаунчері від Valve.

Бібліотека уміє сортувати ігри за сумісністю. Система автоматично запропонує ті забавки, які є добре оптимізованими під Дек. Вони гарантовано працюватимуть без технічних труднощів. У крамниці так само подібні ігри підсвічуються. Користувач усюди отримує підказки. Такий підхід дозволяє користуватись Deck навіть тим людям, для яких ця приставка буде першою. Простіше уже нікуди.

Єдине, що дурнувато реалізовано, так це система поширення скрінів. Доводилось кожен знімок екрана окремо вивантажувати у хмару Steam Cloud, щоб потім зберегти їх на ПК і використати у даному огляді. Ніякого оптового імпорту чи навіть масового вибору елементів.

Відеоігри

Консоль перевіряли у різних режимах продуктивності. Для переважної більшості ігор вистачає обмеження TDP 10-15W. Пропонуємо читачам галерею кількох забавок, що встигли перевірити.

Desk Job

Гра розроблена спеціально для Дека. Гумор у стилі Portal, простий геймплей і приємний візуал – це те, що треба для ознайомлення. Тим більше гра вчить основним елементам керування на консолі та буде ідеальним прологом у світі Steam Deck. Достатньо 10 Вт, щоб забавка працювала стабільно у 60fps. При зменшенні частоти GPU уже починаються просідання, а на автономність це впливає не надто сильно.

Portal 2

Старенька, але досі актуальна та цікава головоломка Portal 2 працює бездоганно. Низьке  навантаження на CPU+GPU, ідеально плавний фреймрейт на ультра налаштуваннях графіки. Споживання електроенергії також мінімальне. 100% заряджений акумулятор дозволить пройти ледь не усю гру Portal 2, що цілком реально зробити за 4-5 годин. Забавки такого типу ідеально підходять для Steam Deck, хоча він здатен подужати значно вимогливіші ААА проєкти. Про них мова піде нижче.

Apex Legends

Мультиплеєрний шутер у стилі Battleroyale. Гра дуже добре оптимізована. З обмеженням TDP 15W вийде пограти на високих налаштуваннях, але можуть бути рідкісні просадки до 50 кадрів. Без обмежень TDP гра трішечки краще. Перехід до низьких графічних параметрів підіймає FPS до 75-85. Картинка не сильно втрачає деталізації, але на високих приємніше. Нагадаємо, що на Nintendo Switch ця гра працює у 30FPS за дуже низьких налаштувань графіки (з урізаним масштабуванням рендеру). Дек демонструє кращу продуктивність у кілька разів.

Shatterline

Онлайн-гра від українських розробників. Досить хороша стрілялка, яку варто спробувати. В режимі PvP на середніх налаштуваннях графіки Deck видає майже 60 кадрів в секунду. Гра має вищі вимоги ніж Apex, тому з обмеженням 15 Вт буде гірше. Бувають просадки до 50FPS, та це не заважає убивати реальних противників. Батарею Shatterline поїдає дуже швидко.

The Witcher 3: Wild Hunt

Відьмак чудово почуває себе на середньо-високих налаштуваннях графіки. Але 60fps добитись важко. Енергоспоживання чимале, батарея тане на очах. При обмеженні частоти кадрів (до 30) автономність подвоюється. Все ж Deck це не той пристрій на якому хочеться миритись із жахливими 30 кадрів в секунду.  Можна ще опуститись до середньо-низького профілю (з ультра текстурами).

F1 2018

Динамічний симулятор автомобільних перегонів чудово працює на високих налаштуваннях. Гра автоматично підібрала низький профіль графіки, завантаження графічного адаптера було невисоким, тому легко можна підвищувати планку якості зображення. Жодних просадок частоти кадрів і фрізів. У F1 2018 отримуємо плавний і приємний геймлей з хорошою тактильною вібровіддачою.

Doom Eternal

Неймовірно, але в цій грі вдалось виставити текстури максимальної якості – Ultra Nightmare, а решта параметрів на високі. В такому режимі Deck видає 50-60fps. Гра використала понад 7 Гб відеопам’яті. Це сценарій, в якому портативна приставка може вижати значно більше ніж умовна NVIDIA GTX 1050Ti 4Gb. Уніфікована пам’ять і об’єм 14.5 Гб (доступно) дозволяє ставити текстури ультра-якості у всіх іграх.

Решта параметрів можна знизити та отримати дуже якісну картинку. Текстури завжди були головним фактором, що найбільшою мірою впливає на загальне сприйняття зображення в ігровому світі. Doom Eternal працює плавно і стабільно, хоча після двох годин геймплею батарея майже цілком виснажиться.

Steam Deck 64Gb

Підведемо висновок з ігрового досвіду. Продуктивності консолі вистачає для більшості ААА забавок. Вона значно потужніша за найближчих «конкурентів». На Switch доведеться терпіти 30fps, мильну картинку, високі ціни на ігри тощо, хоча сама консоль у 2-3 рази дешевша.

Власнику Дека вийде зіграти у круті та «графонисті» ігри із високою частотою кадрів (60+). Усі інді та казуальні відеоігри під силу Steam Deck в режимі максимального збереження енергії. Це не урізана портативка під ретро-емулятори, а повноцінний ігровий ноутбук початкового рівня у дещо меншому корпусі. Steam Deck –  найпродуктивніший портативний девайс для ігор (повноцінних ААА ігор, а не мобільного сміття) у 2022 році. Та ми маємо ще розповісти кілька цікавих нюансів.

Steam Deck 64Gb

Додаткові фішки та недоліки

На консоль можна установлювати сторонні програми. Система запропонувала Google Chrome. Браузер працює непогано, швидкодія на рівні недорогого ноутбука. Вводити текст незручно, але з часом можна звикнути. Нижче результати бенчмарків Speedometer 2.0 та Google Octane.

Ентузіасти установлюють Windows 10 на Steam Deck. Це відкриє чимало можливостей, але значно збільшить кількість багів, знизить автономність тощо. Приємно, коли можна використовувати різні магазини конкуренти Steam (UPlay, Origin, EpicGames, BattleNet, Microsoft Store тощо), але навіщо вони, коли багато ігор не працюватимуть правильно? Навіть на офіційній прошивці Steam Deck зустрічаються ігри, що не сприймають консоль правильно.

Якщо у користувача потужний комп’ютер, але йому ліньки вставати із дивану, тоді знадобиться режим трансляції гри. Забавка запускається на комп’ютері й по Wi-Fi зображення транслюється на ігрову консоль.

Таким чином на Deck піде умовний Cyberpunk77 з трасуванням променів на ультра налаштуваннях в 60fps, якщо комп’ютер дозволяє. Запустити іншу гру (не зі Steam) можна хитрим згортанням до робочого столу, але керування прив’язується до запущеної гри зі Steam. Тому таку лазівку Valve передбачили.

Steam Deck 64Gb

Консоль також можна використовувати у стаціонарному режимі. Достатньо під’єднати кабель USB Type C – HDMI. Для десктопу передбачений спеціальний режим. З допомогою безпровідної клавіатури та миші (Deck підтримує Bluetooth) уже можна зіграти у будь-які ігри. Найкраще підходить для стратегій. Також легко вийде попрацювати у Google Docs через браузер.

До недоліків варто віднести дрібні та великі баги прошивки. Під час тестування без явних причин один раз «ламалась» карта пам’яті, її доводилось форматувати, було втрачено майже 200 Гб ігор, які ще не встигли протестувати.

І відразу плавно переходимо до наступного недоліку: екран не вимикається коли йде завантаження. Консоль весь час буде увімкненою аж доки гра не буде встановлена. Неприємно, та таке ймовірно могли б поправити самі розробники програмним методом.

Автономність і нагрів

У казуальних іграх консоль легко витримає 5 годин. Вимогливі ААА проєкти посадять батарею значно швидше. І тут відразу згадаємо за оверлей, що дає доступ до швидких налаштувань продуктивності. Приставка пропонує обмежити FPS (15, 30, 60), обмежити TDP графічного прискорювача, регулювати частоту GPU тощо. На практиці перевірено, що більшість ігор чудово працюють із TDP 10-15W. Ріст енергоспоживання і продуктивності близький до експоненціального або квадратичного закону. Ми можемо отримати на 10% більше частоти кадрів ціною подвоєного теплопакету.

Steam Deck 64Gb

На останок пару слів про нагрів. Як читачі встигли побачити на скрінах, APU легко прогрівається до 80+ градусів. У такому режимі добре чути крихітний вентилятор. Вдала конструкція Дека не доставляє дискомфорт гравцю, адже нагрів на задній стінці значно менший. Головна частина тепла виводиться системою охолодження.

Сучасні китайські смартфони класу «топ за свої гроші» на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 гріють руки значно більше. Система охолодження у Deck в цілому непогана, але важко сказати що буде у літню спеку.

Steam Deck 64Gb

Висновок:

Steam Deck – продуктивна портативна консоль, що не має аналогів на ринку. Китайські підробки низької якості з Ali на Windows й враховувати не варто. У консолі є деякі проблеми із програмним забезпеченням, не кажучи про «саморобні» чудовиська з Китаю. Великі габарити можуть відлякувати багатьох потенційних користувачів, але запевняємо читачів, що під час гри приставка уже не відчувається такою гігантською.

Гарна ергономіка частково компенсує фізичні розміри. Nintendo Switch не є конкурентом у ціновій категорії. Нехай він значно менший, та різниця у продуктивності може бути 4-5 кратною. Мінімальні налаштування із жахливим фреймрейтом (до 30fps) проти високих налаштувань графіки та 60+ FPS. Також додаємо сюди платний онлайн у Nintendo. Навіть за голосовий чат доведеться подякувати гривнею.

Потужна, красива, дорога, не надто портативна, не для всіх. Steam Deck однозначно полюблять ті, хто має велику бібліотеку у Steam і часто вирушає в дорогу. Досвідчені користувачі зуміють грати в ігри не лише із Steam, а й зможуть використати інші лаунчери. Це універсальний, оверпрайснутий ігровий мінікомп’ютер, що підходить як для новачків, так і для технічно просунутих знавців.

Висловлюємо подяку магазину Stylus за надану для огляду ігрову консоль Valve Steam Deck 64Gb.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: