Огляди Кіно 24.09.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

22 вересня на сервісі Hulu вийшов науково-фантастичний горор «Ніхто тебе не врятує». Це ще один фільм на тему зіткнення людей з прибульцями, який, втім, зосереджує увагу не тільки на цьому протистоянні. У рецензії нижче розповідаємо, завдяки чому новинка виділяється серед побратимів по жанру та чи вартує вона уваги глядачів.

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Плюси:

цікава та напружена історія з не дуже старанно прихованим змістом, якісна горор/трилер складова, гарна робота від Кейтлін Дівер, майже безмовна оповідь має свої переваги

Мінуси:

не все виглядає логічним з точки зору дій прибульців, неоднозначна кінцівка, яка неабияк псує загальне враження

7.5/10
Оцінка ITC.ua

«Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Жанр науково-фантастичний горор, трилер
Режисер Браян Даффілд
У ролях Кейтлін Дівер, Зак Дюем, Лорейн Л. Мюррей, Джеральдін Сінгер, Дарі Лінн Гріффін
Прем’єра Hulu
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Молода швачка Брінн Адамс живе у затишному будинку біля озера недалеко від такого містечка, де усі знають одне одного. Вона веде відлюдницький спосіб життя, а навколишні споглядають на неї з явною зневагою. Хоча, на перший погляд, і не скажеш, що з дівчиною щось не так.

Однієї зоряної ночі героїня чує якісь дивні звуки, що доносяться з першого поверху її оселі. Очевидно, що в дім вдерся непроханий гість. Та коли налякана господарка йде подивитись, хто там порпається в її речах, з’ясовується, що це справжнісінький прибулець, про цілі якого зовсім нічого не відомо. З цього моменту розпочнеться запекла боротьба Брінн за своє життя, адже незабаром вона зрозуміє, що наміри інопланетян не надто дружні.

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

«Ніхто тебе не врятує» — скромний і камерний проєкт як для фільму про інопланетне вторгнення, але саме відсутність глобального масштабу дозволяє йому бути атмосферним та напруженим.

При цьому сценарист та режисер Браян Даффілд, для якого це лише друга робота у якості постановника, категорично відмовляється від діалогів, та й взагалі слів, і воліє показувати, а не розповідати.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Такий підхід виглядає автентично щодо первинного задуму кінематографа як мистецтва в першу чергу візуального, а вже потім — оповідального. За увесь час головна героїня недбало, ледь чутно промовить всього вісім слів, і така небагатослівність дуже пасує цій моторошній історії.

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Розпочинається все як типова розповідь про протистояння людини позаземній погані, на додаток мотиви останньої абсолютно незрозумілі.

Тішить тут не те щоб видатна кмітливість, але адекватна реакція головної героїні. У потрібний момент вона розуміє, що варто зателефонувати в поліцію. Телефон не працює? Тоді бігом в машину і прямуй до міста. Автівка теж несправна? Значить, біжи мерщій до велосипеда. Якщо і потім щось піде не так, купуй білет до першого ліпшого автобуса і виїжджай звідси якнайдалі.

Але в якийсь момент стрічка перестає бути просто історією банального протистояння та оголює перед глядачем своє справжнє нутро. Власне, достатньо лише помічати виразні візуальні метафори, щоб прийшло уявлення, про що саме йде мова.

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Вже на початку автори натякають, що героїня знаходиться наче за ґратами і не може звільнитися. Коли підтекст стає зрозумілішим, зчитується і неможливість Брінн дещо «відпустити», і її намагання сховатися від цього в темному кутку. По своїй суті, ця стрічка не стільки про бійню з прибульцями, скільки про те, як людина намагається впоратися з наслідками чогось жахливого.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Підтвердженням цих слів служить і навмисно архетипове зображення непроханих гостей: це максимально стереотипні іншопланетяни, що прибули на до болю стереотипних літаючих тарілках. Вони наче другорядні, а їхня присутність не менш алегорична, аніж продиктована жанром.

Шанувальникам наукової фантастики буде на що глянути. Творцям вдається побудувати захопливу, насичену саспенсом оповідь, де знайдеться місце і певним сюрпризам. Щоправда, надто сильно вибивається з заданого тону хіба що неоднозначна кінцівка, котра пропонує більше питань, ніж відповідей.

Рецензія на фільм «Ніхто тебе не врятує» / No One Will Save You

Зважаючи на майже повну відсутність розмовної складової та другорядних персонажів, великий вантаж відповідальності лягає на тендітні плечі Кейтлін Дівер, яку ви могли бачити у торішньому ромкомі «Квиток до раю». Молода акторка зуміла добре передати емоції свого персонажа, а під час зіткнень з ворожими істотами за неї палко вболіваєш.

«Ніхто тебе не врятує» виявляється хоч і скромним, але цікавим та майстерно виконаним жанровим зразком, що навіює асоціації з «Близькими контактами третього ступеня» Спілберга, «Знаками» М. Найта Ш’ямалана чи навіть «Анігіляцією» Алекса Ґарленда.

Це майже зрозуміла і якісно оформлена історія про боротьбу з недружньо налаштованими представниками позаземної цивілізації, та першочергово — з самим собою (таємничий допельгангер додається). Адже ніхто тебе не п̶р̶о̶б̶а̶ч̶и̶т̶ь врятує, доки ти не зробиш цього сам.

Висновок:

«Ніхто тебе не врятує» з розряду тих фільмів, які стовідсотково знайдуть своїх запеклих ненависників та шанувальників. Але сумніватися у талановитості виконання тутешнього, досить сміливого задуму точно не доводиться.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: