Огляди Кіно 30.04.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

28 квітня Disney+ представив чергову кіноадаптацію одного зі своїх старих мультфільмів. Цього разу рученьки кіноробів дісталися до «Пітера Пена», заснованого на однойменній повісті Джеймса Метью Баррі та випущеного 70 років тому. У цій рецензії розбираємось, наскільки обґрунтованою виглядає поява кіноверсії та що нового вона може запропонувати глядачу.

3
Оцінка ITC.ua
Плюси: непогані акторські роботи, доречні нововведення, надзвичайно гарні і смачно зняті краєвиди, хороші візуальні ефекти
Мінуси: місцеві пригоди викликають здебільшого нудьгу і байдужість, відсутність почуття гумору, яке було у мультфільмі, немає відчуття справжньої казки, у яку хочеться зануритися з головою, прісна оповідь

«Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

Жанр пригодницьке фентезі, сімейна комедія
Режисер Девід Лоурі
У ролях Олександр Молоні, Евер Андерсон, Джуд Лоу, Алан Тьюдік, Яра Шахіді
Прем’єра Disney+
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

Лондон едвардіанського періоду, тихий приємний вечір. Перед сном діти Джорджа і Мері Дарлінг, малі Джон, Майкл та їхня старша сестра Венді, вирішили трохи подуріти. Результатом їх невинної гри в піратів стає розбите дзеркало у дитячій, справедливі зауваження від сурового батька та небажання Венді дорослішати.

Аж раптом посеред ночі до дітей в кімнату навідується казковий персонаж Пітер Пен разом зі своєю вірною помічницею — феєю Дінь-Дінь. Він намагається зловити власну тінь, будить юних мешканців кімнати та пропонує їм відправитись у фантастичну Ніделяндію, де можна насолоджуватись безтурботним дитинством скільки душі завгодно.

Трошки магічного пилку, спогадів про щось хороше, і ось уже шибеники отримують супергеройську здібність польоту серед хмар похмурої британської столиці. Діставшись пункту призначення, новоспечені мандрівники потрапляють під гарматний обстріл зловісних піратів, ватажком яких являється підступний і небезпечний Капітан Гак.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Disney вперто продовжує діставати з засіків свої давнішні мультиплікаційні надбання та перетворювати їх у сучасні фільми. Автори стараються наповнити ці творіння новими, більш актуальними смислами, але іноді забувають, що деякі історії того геть не потребують. 

Певні запропоновані нововведення у «Пітері Пені та Венді» виглядають дійсно доречно.

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

Оригінальний мультфільм був заснований на казковій повісті Джеймса Баррі. Він вийшов у 1953 році та дозволяв собі жарти, що зараз могли б сприйнятися як ознаки поганого тону (хоча поголена дупця чайки це і досі смішно). Важко уявити собі у сучасній діснеївській казці, щоб індіанці були реально червоношкірими, а фея виглядала як секс-символ на кшталт Мерилін Монро.

Тож цілком резонно, що відповідальні за сценарій Девід Лоурі та Тобі Гальбрукс відкинули будь-які делікатні моменти або навіть натяки на них, що мали місце в обох першоджерелах. Однак це не варто зараховувати до великих досягнень, адже нова версія класичної історії позбулася головного — відчуття яскравої, ескапістської пригоди, а ще — діснеївської магії закохувати у свої казки.

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

Помітних змін набули канонічні образи основних дійових осіб.

Якщо в мультфільмі усіх ледь не постійно рятував Пітер Пен, то зараз це той, хто сам потребує порятунку. Ще тільки-но недавно ми писали про інший проєкт Disney, в якому головний герой віддав Т̶е̶м̶н̶о̶г̶о̶ ̶м̶е̶ч̶а пальму першості жіночому персонажу, як тут дівчинка у виконанні Евер Андерсон у всьому затьмарює «хлопчика, що не хотів рости».

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Найглибшою, в межах легковажного жанру, передісторією обзавівся Капітан Гак, якого на екрані втілив Джуд Лоу. Тепер його постійна лють до Пена отримала цілком адекватний і зрозумілий мотив, а їх одвічне протистояння — виразне пояснення. У кінцівці лиходій навіть трошечки вмикає леджерівського Джокера та промовляє думку про те, що без цього антагонізму життя втратить свої барви.

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

Що дійсно може захопити, то це прекрасні краєвиди Ніделяндії, які оператор Боян Базеллі, здається, демонструє з усіх можливих ракурсів з відвертим задоволенням. Ця мальовнича місцина, що омивається величним океаном, нагадує ірландський острів з трагікомедії «Банши Інішерина». Милуватися такими кадрами можна нескінченно довго.

В цілому це красива казка, котра по дорозі до глядача десь розгубила майже всю казкову чарівність і пригодницький дух. Бо пригоди ті нуднуваті та не спроможні викликати справжні емоції.

Найбільша проблема «Пітера Пена та Венді» полягає у тому, що це абсолютно пісний, дієтичний продукт, причому настільки, що тутешні крокодили точно залишаться голодними.

Рецензія на фільм «Пітер Пен та Венді» / Peter Pan & Wendy

Висновок:

Фільм можна вмикнути дітям, щоб чимось зайняти їх, поки ви маєте нагальні домашні справи. Якщо ж обирати між двома фентезійними світами цього вікенда, то подорожі у «Магічних дверях» виглядають виграшно у порівнянні з польотами в «Пітері Пені та Венді». Нехай навіть і безмежно красивими


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: