Огляди Огляди 05.08.2022 о 14:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Швидкісний поїзд» / Bullet Train

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

11 серпня в українських кінотеатрах почнеться прокат бойовику «Швидкісний поїзд». Це адаптація роману «Жук Марія» японського письменника Котаро Ісаки. Вже з першого погляду кіно приваблює щонайменше яскравим акторським складом. Тут зіграли світові зірки на кшталт Бреда Пітта, Сандри Буллок, Раяна Рейнольдса та Хіроюкі Санади, причому навіть в епізодичних і швидкоплинних ролях. А трейлери обіцяли яскравий і стильний екшн. Проте «Швидкісний поїзд» дарує набагато більше, ніж просто гарно поставлені бійки видомих акторів. Що саме — дізнайтеся з рецензії нижче.

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: нестандартні та чарівні герою, винахідливі екшн-сцени, гарне поєднання гумору та жорстокості, максимальний стиль у кожному елементі
Мінуси: остання третина дещо тьмяніє у порівнянні з попередніми сценами, при адаптації зникла поетичність мови роману

«Швидкісний поїзд» / Bullet Train

Жанр бойовик

Режисер Девід Літч

У ролях Бред Пітт, Джої Кінг, Аарон Тейлор-Джонсон, Браян Тайрі Генрі, Ендрю Кодзі

Реліз кінотеатри

Рік випуску 2022

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Сайт IMDb

Сюжет фільму розповідає про декількох найманих вбивць, яких доля звела в одному швидкісному поїзді у Японії. Всі вони відрізняються яскравими характерами, мотивами та поглядами на світ, але найважливіше – цілями, які вони переслідують на потязі. Однак швидко виявляється, що усі завдання вбивць повʼязані між собою, а кожна дія однієї людини може призвести до фіаско усіх інших.

Так починається напружена (але у той самий час – повна гумору та темної іронії) конфронтація професійних кілерів, які не знають, що таке провали. Якщо від «Швидкісного поїзда» ви очікуєте класного екшну, то він тут є – і навіть крутіший, ніж демонстрували усі трейлери. Девід Літч («Дедпул 2», «Форсаж: Гоббс та Шоу») витягує абсолютний максимум із кожної бійки. До того ж він однаково вдало працює і з масштабними сутичками, і з більш локальними, але елегантними та винахідливими дуелями.

Скоростной поезд

Але у Літчі як постановнику файного екшну вже давно ніхто не сумнівається. Мабуть, сам режисер про це теж здогадується. Тому у «Швидкісному поїзді» він вирішив продемонструвати інші свої таланти.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Наприклад, фільм видався максимально стилізованим. Нехай майже усі події у ньому розгортаються у камерних локаціях вагонів поїзда, все одно картинка виходить різноманітною. Все через різні підходи до операторського знімання, кольорокорекції та інших технічних нюансів, які створюють унікальний настрій для кожної сцени. А чисельні флешбеки тут взагалі оформлені під різноманітні жанри кіно, тому в них без складнощів можна впізнати самурайські епоси, класичні бойовики та навіть елементи Тарантіно.

І все подібні моменти в кіно – це не речі у собі, а повноцінні штрихи масштабної картини сюжету. Це ще одне досягнення Літча як режисера. Він створив не просто гарну, але безглузду феєрію, а справжній пазл, у якому кожна деталь важлива. Навіть звичайна пляшка води врешті-решт може опинитися повноцінним «героєм» історії – і це буде відчуватися гармонічно та логічно. 

Скоростной поезд

Приваблюють до себе і персонажі «Швидкісного поїзда». Вони не схожі на типових стильних найманих вбивць, якими нас регулярно годує кінематограф. За це варто дякувати книзі-першоджерелу, бо японській погляд на речі відрізняється від західного. І нехай кіно трохи втратило поетичність та шарм оригіналу, сутність героїв роману воно втілило вдало.

Саме тому у сюжеті немає звичних героїв та злодіїв, навіть у сумнівну мораль ніхто не заходить. Кожен вбивця просто має виконати свою роботу і вижити. Паралельно вони дуже люблять спілкуватися про усе на світі, а теми обираються досить незвичні. Наприклад, вбивця Лимон (імен, до речі, у місцевих вбивць немає – лише нікнейми) усю свою мораль побудував на ТВ-шоу «Паровозик Томас і його друзі», людей він оцінює саме за сюжетами мультсеріалу. І у кожного є щонайменше одна така особливість, яка перетворює його на дуже колоритну та чарівну особу.

Стежити за тим, як подібні трохи божевільні особисті взаємодіють один з одним, – суцільне задоволення. Діалоги та постановка у «Швидкісному поїзді» на висоті і лише допомагають загальній атмосфері фільму. Щоправда, ближче до фіналу шарм трохи зникає, коли сюжет дещо змінює вектор розвитку. 

Скоростной поезд

З технічного боку у «Швидкісному поїзді» також майже усе гаразд. Лише одна фінальна сцена, виконана повністю з використанням комп’ютерної графіки, трохи ріже очі. В усьому іншому фільм виглядає дуже гарно та відполіровано. Камерність локацій зовсім йому не заважає. Навіть жорстокі моменти тут стилізовані та гротескні, прямо як у Тарантіно.

А окремо виділяється саундтрек від Домініка Льюїса. Музика тут ідеально налягає на кожну сцену, а в цілому з треків вийшов непоганий жанровий мікс, у якому знайшлося місце як для японських версій класичних хітів, так і для агресивного синтвейву. Слухати приємно і окремо від кіно, що вже досить велике досягнення.

Скоростной поезд

«Швидкісний поїзд» викликає виключно приємні враження. Навіть занадто приємні, враховуючи, що жоден з промо-матеріалів до фільму не зміг передати, наскільки це гарна та опрацьована у кожній сцені картина. Звісно, тут немає якихось надприродних сенсацій, але все, що є у кіно, воно робить на дивовижному рівні. Якщо стиль для вас – це один з головних елементів поп-культури, то «Швидкісний поїзд» може стати одним з найулюбленіших ваших фільмів. Але й в інших випадках про перегляд ви стовідсотково не пожалкуєте.

Висновок:

«Швидкісний поїзд» може стати новим етапом у кар’єрі Девіда Літча. Це кіно, у якому стиль не переважає над глуздом, а вдало поєднується з усіма сценарними елементами, щоб створити яскраве та досить розумне дійство. Результат – яскравий екшн, у якому занадто багато гарного, щоб хоч щось не сподобалося


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: