Огляди Кіно 16.12.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Сімейний план» / The Family Plan

У п’ятницю,15 грудня, на сервісі Apple TV+ вийшов комедійний бойовик «Сімейний план» з Марком Волбергом та Мішель Монаган у головних ролях. Окрім Skydance Media, над фільмом також працювала продюсерська компанія Волберга Municipal Pictures. У рецензії нижче розповідаємо, що за чергові пригоди у Вегасі чекають героїв, а разом з ними і глядачів, та наскільки цікаво за цим спостерігати.

декілька кумедних епізодів; якісна робота від Мішель Монаган; в цілому легке ненав’язливе кіно, що небезпідставно претендує на ваше дозвілля у вечір п'ятниці чи суботи

слабенький екшн; мало якісної комедійності майже на дві години хронометражу; кульмінаційні розбірки виглядають вже надто безглуздо

6/10

«Сімейний план» / The Family Plan

Жанр комедійний бойовик
Режисер Саймон Селлан Джонс
У ролях Марк Волберг, Мішель Монаган, Меггі К’ю, Кіаран Гайндс, Зої Маргарет Коллетті
Прем’єра Apple TV+
Рік випуску 2023

Ден Морган — продавець вживаних авто у Баффало, щасливий батько трьох дітей та чоловік найкращої жінки у світі Джессіки. Він живе тихим розміреним життям у передмісті, де ідеально рівно підстрижені газончики, а затишні акуратні будиночки неможливо відрізнити один від одного. У житті Дена все настільки спокійно і під контролем, що можна вмерти з нудьги: дім, робота, зміна підгузків найменшенькому, тако щосереди та секс, як рибні страви у совку — суворо четвергами.

Напевно, саме через таку позамежну передбачуваність десь не вистачає гострих відчуттів Джессіці. Після занять у спортзалі, за порцією смузі під колір одягу, жінка жаліється новоспеченій подрузі Ґвен, що їй не зашкодило б вибратися з пастки домашньої рутини. І тут починає працювати правило «будьте обережні з власними бажаннями», адже несподівано Ден зривається з місця та пропонує усій родині вирушити у подорож до Вегаса. Тільки-от ніхто з домашніх не здогадується, що це не сімейна пригода, а втеча скомпрометованого екснайманця від колишніх колег.

Сімейний план

«Сімейний план» належить до тієї категорії невибагливого розважального кіно, якого потребує глядач у п’ятничний вечір. З добрим пивом, як воно є, чипсами та усім тим, що заспокоює стривожену постійними апокаліпсисами душу. По суті усі ми, дорослі люди, так чи інакше змушені варитися у щоденній рутині, як і головні герої фільму, тож і від таких проєктів є своя користь.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.

Нова стрічка з Марком Волбергом більше покладається на ваше бажання відпочити під лайтовий контент, ніж на власні здобутки.

Розпочинається оповідь, втім, досить жваво: вже на п’ятнадцятій хвилині персонаж Волберга змушений вступити у бій в супермаркеті з першим нападником, відбиваючись чи то мийними засобами, чи банками консервованого ананаса. З позиції постановки бойова сцена виглядає так собі, якщо не сказати, що жахливо, але в нас тут не чергові походеньки Джона Уіка, тож це не критично.

«Сімейний план» виглядає абсолютно стерильним продуктом як у контексті комедійної, так і бойовикової складової.

Сімейний план

Про такі проєкти прийнято говорити, що вони призначені для разового вечірнього перегляду, і в якійсь мірі стрічці вдається справлятися з цією не хитрою функцією. Та наступного дня ви вже навряд чи згадаєте, як звали тутешніх персонажів.

Майже на дві години хронометражу тут катастрофічно мало жартів, і ще менше тих, що дійсно смішні. А про екшн і сказати до пуття нічого. Фінальні бойові сцени максимально безглузді, тож не дивно, що вони здатні добряче зіпсувати загальне враження від перегляду.

З огляду на це особливої ваги набувають акторські виступи. Марк Волберг пропонує типового Волберга, якого всі ми бачили у безлічі фільмів, хоч у «Трансформерах», хоч у якому-небудь «Правосудді Спенсера». А от Мішель Монаган, котра вже грала екранну дружину нинішнього партнера по знімальному майданчику у драматичному трилері «День патріота», видає напрочуд енергійний перфоманс. Щобільше, найбільш кумедні моменти пов’язані саме з її героїнею.

Сімейний план

Непоганими можна назвати певні дрібні епізоди, як от, наприклад, тотальне нерозуміння молодшого покоління, з якого дива їхні батьки так кайфують від безсмертного хіта Ice Ice Baby Ванілли Айса. Або те, як доросла тітка, мати трьох дітей, гарно вписується у молодіжну тусовку і жлуктить пиво не гірше, ніж студентики коледжу. Шкода, що таких приємних веселощів у сюжеті не так багато, як хотілося.

Що ж вийшло у підсумку? «Сімейний план» не викликає захоплення і видається абсолютно прохідним фільмом. Та з іншого боку, він не спонукає до якогось негативу, і це вже добре. Зрештою, це стерпна п’ятнична розвага на стримінгу, яка на дві години дозволить розслабитися та навіть особливо не дратує через те, що на виході виявляється абсолютною нісенітницею.

«Сімейний план» — вже другий видний комедійний бойовик цього року від Apple TV+ після «Небезпечного побачення». Та його творці наступають на ті ж граблі, що і автори попередника, злочинно не використовуючи увесь потенціал свого задуму і можливості акторів, котрі є у їхньому розпорядженні.