Огляди Серіали 05.11.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Покоління Ві» / Gen V

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Покоління Ві» / Gen V

3 листопада на платформі Prime Video завершився показ першого сезону супергеройського серіалу «Покоління Ві». Це спіноф надзвичайно успішного сатиричного шоу «Хлопці», заснованого на однойменному коміксі Гарта Енніса та Деріка Робертсона. У цій рецензії розповідаємо, наскільки виправдане існування спінофу та чи може він запропонувати щось таке, чого не було в оригінальному проєкті.

Рецензія на серіал «Покоління Ві» / Gen V

Плюси:

здебільшого хороше почуття гумору, якісне технічне виконання, серіалу вдалося добре намацати точки дотику з оригінальним шоу та прокласти місток до його наступного сезону, наявність цікавих персонажів, приємні та дотепні камео

Мінуси:

явний перебір з пенісами, суто підлітковий заміс з відповідною проблематикою не завжди виглядає цікаво, як і спостерігати за перебігом подій далеко не завжди захопливо; загальна вторинність матеріалу

7/10
Оцінка ITC.ua

«Покоління Ві» / Gen V

Жанр супергеройська чорна комедія, підліткова драма
Автори Крейг Розенберг, Еван Голдберг, Ерік Кріпке
У ролях Джаз Сінклер, Ченс Пердомо, Лізз Бродвей, Медді Філліпс, Дерек Лу, Аса Германн, Шеллі Конн, Патрік Шварценеггер
Прем’єра Amazon Prime Video
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Колись перша менструація юної Марі Моро стала причиною загибелі її батьків. З того часу дівчина виявила у собі надлюдську здібність гемокінез, що полягає у здатності керувати кров’ю. Коли Марі досягає повноліття, їй вдається вступити до престижного Університету Годолкіна, де навчаються майбутні супергерої. Окрилена цим досягненням, Марі наївно планує присвятити себе служінню людству.

Але не так сталося, як гадалося. Бо навчальний заклад для супів — зовсім не те світле місце, де вас зустріне приємний усміхнений дідок в інвалідному візку і навчить якоїсь науки. Це свого роду школа виживання з купою неприємних осіб і власними правилами, не кажучи вже про те, що деканат явно приховує якусь страшну таємницю.

Покоління Ві

Поки четвертий сезон флагманського шоу Amazon «Хлопці» готується до відтермінованого виходу, спричиненого страйками у Голлівуді, його шанувальники можуть весело провести час разом з персонажами «Покоління Ві». Над проєктом працювали творці оригінального шоу, його ж хуліганську стилістику успадковує і цей побічний продукт.

Щоправда, тутешні веселощі ні-ні, та й змушують крінжувати, чи як там зараз говорять підлітки. Магічним чином Еріку Кріпке та його незамінним співавторам і досі вдається якісно жартувати, при цьому пропонуючи суцільний абсурдистський несмак і повну маячню. Та з іншого боку, за доброю звичкою оригіналу, творці перетинають усі можливі межі та дозволяють собі гумор, від якого більше хочеться ридати, ніж сміятися.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Усі ці фірмові згадки про сечу чи блювотиння, надвеликі плани пенісів (не прогулянка уретрою — і на тому спасибі), тим паче тих, що вибухають і святково розлітаються кривавим конфеті у різні боки — ще те видовище. Подібні жартики, можливо, здавалися кумедними раніше, але час вже якось освіжити підхід до тої генітальної естетики.

Покоління Ві

У Кріпке та усіх причетних якась маніакальна тяга до вибухів плоті. Ще в «Хлопаках» на криваві шматки розліталися голови, тепер от дійшла черга до статевих членів і навіть цілих Шварценеггерів, дарма, що мова йде лише про молодшого.

Те саме можна сказати і про сатиричну складову, з якою прекрасно справлялося оригінальне шоу. Увесь цинізм і абсурдність сучасного стану речей у маскульті й, відповідно, соціумі (схибленість публіки на барвистій супергероїці, лицемірство корпоративного маркетингу тощо) цілком впевнено були зображені там, серед розбірок команд скаженого Бутчера й не менш божевільного Патріота. У цьому контексті «Покоління Ві» навряд чи готове запропонувати якісь одкровення.

Зате тепер шоу нівроку молодиться і почасти повертає глядачів у щасливу атмосферу молодіжних комедій нульових, звісно, з оглядом на сьогодення. Після «Покоління Ві» безневинні порносцени зі свіжою випічкою здаватимуться дитсадковими забавками.

Покоління Ві

Втім, як бачимо, час іде, а турботи в підлітків приблизно ті самі: самопізнання і самоствердження, різні страхи, самотність, конфлікти з батьками, зрештою, стосунки з протилежною статтю (хоча тут є нюанси). Тільки от для дорослих ті відверто дитячі метання навряд чи будуть актуальні. Запам’ятати імена героїв вже буде неабияким досягненням.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Тут існує ще один важливий фактор. Перший сезон «Хлопаків» вийшов на екрани у 2019 році. Тоді марвелівський кіновсесвіт знаходився на піку своєї форми завдяки монументальній кульмінації «Саги Нескінченності». Та й звичайні блокбастери на кшталт «Капітана Марвел» чи «Аквамена» без труднощів збирали по мільярду.

Тобто кінокомікси були в тренді. На їхньому тлі «Хлопці» виглядали протверезною альтернативою усюдисущим блокбастерам про чергове рятування світу. До того ж серіалу вдавалось успішно знущатися з глянцевих ідеалізованих болванчиків.

Покоління Ві

Але сьогодні ситуація дещо змінилася. В кінотеатрах провалюється одна супергеройська стрічка за іншою. Джеймс Ґанн видав сильно конкурентоспроможного «Миротворця». Marvel вже не знає, як затягнути народ в кіно. Відтак і місцева сатира не виглядає настільки гостро і свіжо, як раніше.

Нині вимальовується принципово інша розстановка сил, і з подібними темпами цей всесвіт сам ризикує перетворитися на те, що висміює.

А в усьому іншому «Покоління Ві» вартує глядацької уваги. Особливо з боку шанувальників основного проєкту. Це далеко не видатна і вторинна, але весела молодіжна нісенітниця з дотепними камео та достатньо цікавими героями. От тільки після перегляду так і тягне процитувати одного відомого персонажа: «I’m too old for this sh*t».

Висновок:

«Покоління Ві» видається непоганим розігрівом перед виступом хедлайнера. А от чи здатен проєкт претендувати на щось більше — тут виникають небезпідставні сумніви.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: