Новини Наука та космос 04.07.2023 о 13:17 comment views icon

Китайський вчений, якого засудили за редагування генів немовлят, планує нові експерименти – для запобігання хворобі Альцгеймера

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Китайський вчений, якого засудили за редагування генів немовлят, планує нові експерименти – для запобігання хворобі Альцгеймера

У 2018 році світ шокувала новина про народження перших генетично модифікованих дітей у межах експерименту китайського лікаря Хе Цзянкуя. Попри засудження, подальші штрафи та арешт – вчений знову взявся до роботи й планує модифікувати гени, щоб запобігти розвитку хвороби Альцгеймера, повідомляє Bloomberg.

На відміну від попередніх експериментів у дослідженні не братимуть участь людські ембріони – натомість модифікацію генів початково випробують на мишах.

Хе Цзянкуй у попередніх дослідах використовував методику CRISPR/Cas9 для редагування гена CCR5. Внесені зміни мали знизити ризик інфікування ВІЛ дітьми, народженими від інфікованого батька. Після народження перших генетично модифікованих немовлят, лікар піддався критиці та осуду. Спочатку його помістили під домашній арешт, а згодом засудили до трьох років тюремного ув’язнення. Крім того, Хе Цзянькуй мав виплатити штраф у сумі 3 млн юанів (близько $429 тисяч).

Згодом озвучувалися свідчення про те, що експеримент зі створення генетично модифікованих дітей у Китаї міг фінансуватися владою.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Лікар створив нову лабораторію в Китаї у 2022-му році після звільнення з в’язниці. Однак незрозуміло, яким чином він планує проводити наступне дослідження щодо хвороби Альцгеймера, оскільки для цього необхідно отримати державні дозволи та етичні схвалення. Раніше Цзянкую також довічно заборонили займатися репродуктивною медициною.

Попри те, що технології редагування генів виявилися корисними для запобігання генетичним розладам та рідкісним захворюванням, вони суворо регулюються урядами. Більшість країн, включно з Китаєм, забороняють модифікувати гени в людських ембріонах, оскільки зміни можуть передаватися майбутнім поколінням з потенційно небажаними наслідками.

Про життя трьох генетично модифікованих дітей, народжених у 2018 році в результаті експерименту Хе, нині мало що відомо.

«Можу сказати, що вони живуть нормальним, мирним, спокійним життям», — сказав Цзянкуй в інтерв’ю NPR, однак відмовився говорити про те, де діти зараз і чи не викликало редагування генів негативні наслідки.

Попередня робота вченого базувалася на редагування генів CRISPR – подальші дослідження показали, що ця технологія може пошкодити генетичний матеріал і викликати серйозні побічні ефекти в клітинах людських ембріонів. У своїй останній пропозиції Хе згадав про ризики й зазначив, що його новий підхід використовуватиме «‎базове» та безпечніше редагування.

  • Хвороба Альцгеймера — це нейродегенеративне захворювання, яке прогресує в повільному темпі й поступово знищує клітини мозку. Воно є найбільш поширеним видом деменції й складає близько 60–65% від усіх випадків. Фармацевтичні компанії по всьому світу витратили сотні мільярдів доларів на пошуки ліків проти неї, однак успіху поки не досягли.

Аналіз крові, що може ефективно діагностувати хворобу Альцгеймера — без болючих пункцій та МРТ — нова розробка дослідників США та Європи

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: