Статті Кіно 30.03.2023 о 14:00 comment views icon

Топ 10 фільмів про штучний інтелект

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів про штучний інтелект

Відносно нещодавно в Україні став доступний ChatGPT — чат-бот на базі штучного інтелекту. Але кінематограф уже давно досліджує питання взаємодії людини з ШІ. Саме ця тема стала однією з провідних у жанрі наукової фантастики. У цій добірці зібрали десятку стрічок, котрі вдало демонструють вищезазначену взаємодію, причому з різних боків. Ми розуміємо, що десять це майже нічого, тому в коментарях додавайте свої варіанти, які, на ваш погляд, цікаво обігрують тему.

«2001: Космічна одіссея» / 2001: A Space Odyssey

Дата випуску: 1968
Рейтинг IMDb: 8,3
ШІ: HAL 9000
Сиквел: «Космічна одіссея 2010 року» (1984)

Коли людство було готове здійснити космічну подорож аж до самого Юпітера, воно довірило експедицію двом пілотам NASA та суперкомп’ютеру HAL 9000. Але в якийсь момент «стосунки» астронавтів і «ока з червоною зіницею» псуються, що стає результатом повної недовіри одне до одного.

Мабуть, не варто зайвий раз наголошувати на тому, що свого часу зробила для жанру ця велика класика від Кубрика та Артура Кларка. А поведінка місцевого ШІ лякала не менше, ніж загадкові моноліти, котрі сповіщали про те, що у Всесвіті існує хтось еволюційно розвинутіший за людство.

Дивитись онлайн на MEGOGO.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

«Той, хто біжить по лезу» / Blade Runner

Дата випуску: 1982
Рейтинг IMDb: 8,1
ШІ: Рой Батті, реплікант моделі Nexus-6
Сиквел: «Той, хто біжить по лезу 2049» (2017)

В класичній антиутопії Рідлі Скотта, заснованій на романі Філіпа К. Діка «Чи мріють андроїди про електричних овець?», реплікант-блондин Рой Батті був далеким від образу прямолінійної машини, котра ставить собі за мету знищити власного творця. Термін короткого життя Роя невідворотно спливав, та він хотів продовжити існування, у якому вбачав набагато більше сенсу, ніж принизливе служіння людям.

Як і у першоджерелі, тут андроїди майже нічим не відрізняються від людей. Таке їх зображення, звісно, було не новим (варто згадати хоча б монументальний «Метрополіс» Фріца Ланга). Але суперечливий Батті у виконанні неповторного Рутгера Гауера подарував жанру справді трагічний і культовий образ. У сиквелі Дені Вільнева теж було на що подивитися: чого вартує тільки голографічна Ана де Армас.

Ви можете подивитись фільм на MEGOGO та Youtv.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

«Термінатор» / The Terminator

Дата випуску: 1984
Рейтинг IMDb: 8,1
ШІ: Скайнет (термінатори Т-600, Т-800/850, Т-1000, T-X, Т-3000), Легіон (Rev-9)
Сиквели: «Термінатор 2: Судний день» (1991), «Термінатор 3: Повстання машин» (2003), «Термінатор: Спасіння прийде» (2009), «Термінатор: Генезис» (2015), «Термінатор: Фатум» (2019)

Комп’ютерна система зі штучним інтелектом «Скайнет» була розроблена компанією Cyberdyne Systems для керування компютеризованим озброєнням армії США. Але в якийсь момент побачила для себе загрозу з боку людства і вирішила знищити його вщент. В похмурому майбутньому, коли Джон Коннор вже планував салют на честь перемоги, «Скайнет» використав свій останній аргумент — Залізного Арні.

Цікаво те, що з головним антагоністом усієї франшизи глядач зустрічається лише двічі — у четвертій частині, де шкідливе ПЗ постає в образі Гелени Бонем Картер, та в нікчемному «Генезисі», де «Скайнет» виглядає як худорлявий Метт Сміт. У всіх інших випадках система застосовує маріонеток у вигляді кіборгів та іншого високотехнологічного залізяччя.

Дивитись онлайн на Sweet.tv. та Youtv.

«Двохсотрічна людина» / Bicentennial Man

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 6,9
ШІ: робот NDR-114 

Де зараз була б наукова фантастика без Айзека Азімова? Сюжет цієї стрічки ґрунтується на романі «Позитронна людина», який Азімов написав у співавторстві з Робертом Сілвербергом. Твір був виданий на початку 90-х. Сам же роман базується на однойменній азімовській повісті 1976 року.

«Двохсотрічна людина» вкрай далека від похмурих нуарних варіацій 80-х у виконанні Скотта та Кемерона. Хоча перед початком нового тисячоліття вже було зрозуміло, що людство впевнено крокує в еру новітніх високих технологій, Кріс Коламбус як режисер та Робін Вільямс, як головна зірка, запропонували виключно обнадійливу історію. Вона демонструє, що насправді робить нас людьми.

Дивитись онлайн на Youtv.

«Матриця» / The Matrix

Дата випуску: 1999
Рейтинг IMDb: 8,7
ШІ: Суперкомп’ютер
Сиквели: «Матриця: Перезавантаження» (2003), «Матриця: Революція» (2003), «Матриця: Воскресіння» (2021)

У творців «Матриці» бачення майбутнього було вже не настільки оптимістичним. Невиспаний хакер Томас Андерсон дуже хотів дізнатися, що таке Матриця. Одного разу він пішов за «білим кроликом» на дискотеку під Роба Зомбі, після чого його життя змінилося назавжди. Так само сильно, як і культова стрічка тоді ще братів Вачовскі вплинула на жанр наукової фантастики.

Сюжет про видатну симуляцію увібрав у себе дуже багато всього: від філософських роздумів і релігійних алюзій до феноменального технічного виконання та посилань на аніме і фільми Джона Ву. Саме через свою насичену багатогранність цей кіберпанк-бойовик перетворився на справжнісінький культурний феномен. Ну і стосовно теми ШІ тут є над чим поміркувати.

Дивитись фільм онлайн на MEGOGO та Sweet.tv.

«Штучний розум» / Artificial Intelligence: AI

Дата випуску: 2001
Рейтинг IMDb: 7,2
ШІ: андроїд-хлопчик Девід

Чергова екранізація, цього разу оповідання «Суперіграшки живуть ціле літо» Браяна Олдіса. Що цікаво, колись фільм мав ставити Стенлі Кубрик. Але склалося так, що саме Спілберг вмостився у режисерському кріслі вже після смерті свого іменитого колеги.

Спілбергу вдалося гармонійно поєднати похмуру високобюджетну антиутопію з драматичною, світлою історією про хлопчика-робота, який найбільше на світі хотів стати справжнім. Аналогії тут надто очевидні, але, дивлячись на пронизливий погляд юного Гейлі Джоела Осмента, залишитись байдужим просто неможливо.

Дивитись фільм “Штучний розум” на MEGOGO та Sweet.tv.

«Я, робот» / I, Robot

Дата випуску: 2004
Рейтинг IMDb: 7,1
ШІ: ВІКІ (Віртуальний Інтерактивний Кінетичний Інтелект), робот моделі NS5

Цей динамічний блокбастер Алекса Прояса заснований на мотивах однойменної збірки оповідань Айзека Азімова. У 2035 році роботи стали повсякденним інструментом у життєдіяльності людей. Але детектив поліції Дел Спунер у виконанні Вілла Сміта з насторогою ставиться до них. Пізніше стає зрозуміло, що не дарма.

Тутешній ШІ бере приклад зі «Скайнета», але, на відміну від останнього, мотивує свою поведінку як захист людей від них самих. Керуючись головним законом робототехніки, ВІКІ доходить висновку, що саме людство має знаходитись під контролем роботів, а не навпаки. Що ж, як кажуть у таких випадках, логіка — залізна.

Дивитись онлайн на платформі MEGOGO та  Youtv.

«Місяць» / Moon

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 7,8
ШІ: робот Ґерті

Знову 2035-й. Астронавт Сем Белл вже майже три роки знаходиться на Місяці, бо так прописано в його контракті. Він працює на гірничодобувному комплексі та вже не може дочекатись моменту, коли повернеться додому. Єдиний, з ким Сем може перекинутися парою слів, це робот Ґерті, котрий має голос Кевіна Спейсі та явно щось приховує.

«Місяць» примітний тим, що це, по-перше, стрічка, яка має оригінальний сценарій, а, по-друге, являється не високобюджетним блокбастером, а камерною неспішною історією з парою локацій. Тутешній ШІ наче й не становить загрози, як той же HAL 9000, але з розвитком подій виявляється, що у нього є власні таємниці. Ця несказанність і таємничість до певного моменту добряче інтригує.

Дивитись онлайн на Sweet.tv.

«Ex_Machina» / Ex Machina

Дата випуску: 2014
Рейтинг IMDb: 7,7
ШІ: дівчина-робот Ейва

Алекс Ґарленд у своєму дебютному фільмі видав щось медитативне і деякою мірою нестандартне, чим, певно, і завоював любов критиків та багатьох глядачів. Хоча, по суті, нічого нового цей фільм не промовляє: тут вкотре досліджуються відносини між homo sapiens та ШІ. Щоправда, місцевий робот має обличчя гарненької дівчини, і це накладає свій відбиток на сприйняття її чоловіком.

Знову ж таки, як і у випадку з «Місяцем», стрічка далека від типової високобюджетної кінофантастики та базується на оригінальному сценарії, а це дорогого коштує. Фільм часом нагадує театральну виставу, або навіть непередбачуваний експеримент «божевільного вченого», свідком якого і стає глядач. «Оскар» за візуальні ефекти, до речі, цілком заслужений.

Ви можете подивитись фільм на Sweet.tv за посиланням.

«Робот Чаппі» / Chappie

Дата випуску: 2015
Рейтинг IMDb: 6,8
ШІ: робот Чаппі

Третя повнометражка Ніла Бломкампа, очевидно, виглядає найслабшим фільмом у списку. Але він цікаво обходиться з темою штучного інтелекту, який може навчатися, розвиватися, творити тощо. По суті, тутешній ШІ це чистий аркуш, і його поведінка залежатиме від оточення та зовнішнього впливу.

Біда у тому, що Чаппі потрапляє до рук йоганнесбурзьких гопників з Die Antwoord, а сам фільм — у полон прямолінійних НФ бойовиків з неприємними персонажами. Втім, глядацькі рейтинги дозволяють зробити висновок, що Чаппі це герой, за якого варто вболівати.

Фільм “Робот Чаппі” на Sweet.tv та Youtv.

«Апгрейд» / Upgrade

Дата випуску: 2018
Рейтинг IMDb: 7,5
ШІ: чип Стем

Бонусом додамо досить скромний фільм «Апгрейд», котрий наробив чимало галасу й отримав загальне визнання. Зараз навіть не віриться, що обійшовся він творцям усього в 5 мільйонів доларів. Заслугою автора Лі Воннела бачиться те, що він представляє тутешній ШІ як підступну сутність, котра виявляється не тим, чим здається.

До речі, у тому ж році вийшов «Веном», і обидва фільми багато порівнювали, не кажучи вже про зовнішню схожість виконавців головних ролей Тома Гарді та Логана Маршалла Гріна. Так от, це порівняння видалось явно не на користь легковажного 100-мільйонного кінокоміксу про ненажерливого симбіонта. І то був цілком справедливий результат.

Дивитись “Апгрейд” онлайн на Youtv.

Хтозна, можливо і ця стаття була написана ChatGPT. Насправді ж чатбот видав власну десятку, яка виглядає ось так:Топ 10 фільмів про штучний інтелект

Стаття з партнерськими посиланнямиЦей матеріал містить посилання на партнерів — це не впливає на контент та політику редакції, проте дає виданню можливості для розвитку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: