Статті Кіно 01.10.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

З 28 вересня в кінотеатрах стартував науково-фантастичний бойовик «Творець», який розповідає про невтішне майбутнє, де відбувається війна між людством та роботами, керованими вороже налаштованим ШІ. Про фільми на цю тему ми вже писали раніше, а зараз вирішили згадати про культове залізяччя (і не тільки) — легендарних андроїдів, кіборгів та роботів. У коментарях доповнюйте список своїми улюбленцями та поділіться, чим саме зумовлений ваш вибір.

Людина-машина

Фільм: «Метрополіс» (1927)
Тип: гіноїд
Акторка: Бригітта Гельм

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Щоб осягнути усю велич класики наукової фантастики «Метрополіс» Фріца Ланга, не вистачить і окремої статті. Та одним з найцікавіших моментів цієї епічної антиутопії стала поява Людини-машини, яку ще іноді називають Лже-Марія.

Гіноїд постає вкрай ефективним засобом впливу на маси, а сам Ланг асоціює її з Вавилонською блудницею. Людина-машина стала культовим образом і одним із перших андроїдів у світовому кінематографі. На той час її присутність на екрані виглядала неймовірно, зокрема, завдяки спецефектам, як, наприклад, сцена перевтілення робота у подобу молодої жінки.

Цей епізод був виконаний за допомогою мультиекспозиції, а сам костюм, розроблений архітектором Вальтером Шульце-Міттендорфом, виготовлено зі спеціального пластику. Акторці Бригітті Гельм довелося пролежати у гіпсовій формі кілька годин, щоб матеріал набув необхідні пропорції. В результаті світ отримав незабутній образ, який ще неодноразово згадуватиметься у попкультурі.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

R2-D2 та C3-PO

Фільми: «Зоряні війни» — оригінальна трилогія (1977—1983), трилогія приквелів (1999—2005), трилогія сиквелів (2015—2019) та побічні проєкти;
Тип: астромеханічний та протокольний дроїди
Актори: Кенні Бейкер, Джиммі Ві, Ентоні Деніелс

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Двоє нерозлучних друзів, дроїди R2-D2 та C3-PO, стали невіддільною частиною пригод у далекій-далекій галактиці. Перший трохи нагадує космічний пилотяг, але його зовнішність оманлива, адже цей малюк виявляється надзвичайно корисним помічником у ключові моменти подій, від яких залежить доля усієї галактики.

Другий був натхненний вищезгаданою Людиною-машиною (схожість очевидна), хизується тим, що може «вільно спілкуватися шістьма мільйонами способів» та не втомлюється повторювати про приреченість тих чи інших задумів.

Обидва культові персонажі входять в Зал слави роботів та є улюбленцями мільйонів прихильників космічної саги, а їхній вплив на попкультуру важко переоцінити.

Рой Батті

Фільм: «Той, хто біжить по лезу» (1982)
Тип: реплікант моделі Nexus-6
Актор: Рутгер Гауер

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Усе, чого хотів реплікант Рой Батті — продовжити своє існування (чи все ж таки життя?). Але персонаж, якого важко назвати однозначним лиходієм у культовому «Той, хто біжить по лезу» Рідлі Скотта, був приречений, адже термін його надкороткого життя невідворотно спливав.

Цю роль можна назвати однією з найвизначніших у кар’єрі Рутгера Гауера, а його фінальний монолог «Сльози на дощі», що складається усього лиш з 42 слів, набув не менш культового статусу, ніж власне сам фільм. Примітно, що перед зніманнями актор дещо змінив початковий текст, написаний сценаристом Девідом Піплзом, і саме його варіант залишився у кадрі.

Рутгер Гауер помер у 2019 році, як і його персонаж. Але саме завдяки майстерному перевтіленню та імпровізаційній роботі актора образ Роя Батті навіки залишиться безсмертним.

Еш та Бішоп

Фільми: «Чужий» (1979), «Чужі» (1986), «Чужий 3» (1992)
Тип: Еш — андроїд моделі Hyperdyne Systems 120-A/2, Бішоп — андроїд моделі 341-В
Актори: Ієн Голм, Ленс Генріксен

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Протилежні сторони впливу андроїдів на долю людини якісно показані у франшизі «Чужий». Якщо для Еша людське життя нічого не варте, то Бішоп готовий буквально розірватися на частини, щоб захистити людину.

У культовому космогорорі Рідлі Скотта Еша зіграв Ієн Голм, а в сцені, де фігурує відірвана голова робота, режисеру доводилось підливати молоко у рот актора в кожному дублі. У сиквелі Джеймса Кемерона, котрий віддав перевагу динамічному бойовику над поступовим саспенсом, роль андроїда виконав Ленс Генріксен.

На відміну від Еша, про якого спочатку навіть не було відомо, що він — не людина, Бішоп виявився дуже корисним членом екіпажу космічного корабля «Сулако» та неодноразово допомагав героям у скрутних ситуаціях. Та головне — йому вдалося завоювати довіру не тільки вороже налаштованої Елен Ріплі, але й глядача.

Термінатор Т-800/850 та Т-1000

Фільми: «Термінатор» (1984), «Термінатор 2: Судний день» (1991), «Термінатор 3: Повстання машин» (2003), «Термінатор: Спасіння прийде» (2009), «Термінатор: Генезис» (2015), «Термінатор: Фатум» (2019)
Тип: термінатор моделі Cyberdyne Systems 101 серії 800/850, рідкометалічний термінатор серії 1000
Актори: Арнольд Шварценеггер, Роберт Патрік, Лі Бьон Хон

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Коли недружній термінатор з живою плоттю поверх металевого ендоскелету увірвався з постапокаліптичного майбутнього в мирний Лос-Анджелес 1984 року, життя звичайної офіціантки Сари Коннор перевернулося догори дриґом. Дівчині довелося перекваліфікуватися у спеціалістку з перетворення кіборгів на купу металолому, а самому Залізному Арні «переосмислити» власну поведінку в наступних місіях.

Після переходу на «світлу» сторону йому доведеться зіштовхнутися з ворогом куди потужнішим, ніж він сам — рідкометалевою потворою Т-1000. Цей спеціаліст з мімікрії наводить жах так само вміло, як і посміхається у якості привітного поліціянта.

Принципове як ніколи протистояння двох породжень ворожого «Скайнету» справедливо вважається культовою класикою науково-фантастичного бойовика. Дотягнутися до такої вершини численні послідовники не мали жодного шансу.

Робокоп

Фільми: «Робокоп» (1987), «Робокоп 2» (1990), «Робокоп 3» (1992), «Робокоп» (2014)
Тип: кіборг на базі людської ЦНС
Актори: Пітер Веллер, Роберт Джон Берк, Юель Кіннаман

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Разом зі своєю новою напарницею Енн Льюїс офіцер поліції Детройту Алекс Мерфі вирішив дати бій банді злочинців під керівництвом Кларенса Боддікера. Та сили були нерівні. В результаті жорстокі бандити зробили з тіла Мерфі нашпиговане свинцем решето, а всемогутня корпорація ОСР скористалася можливістю та відродила померлого у подобі кіборга Робокопа.

Цей бойовик Пола Верховена — ще один приклад видатної фантастики родом з 80-х. Він отримав цікаві філософські підтексти та приховану сатиричну, яка разюче відрізняла фільм від насиченого саспенсом «Термінатора», що вийшов трьома роками раніше. Титульному персонажу, як і фільму, теж судилося стати культовим. Адже Алекс Мерфі навіть за металевими обладунками виглядав набагато людянішим, ніж більшість представників роду людського навколо нього.

Не забуваємо і про «важковаговика» ЕD-209 з його «курячими ніжками» та незмінно загрозливим «у вас є 20 секунд, щоб підкоритися». Рімейк 2014 року намагався освіжити давно знайому історію та апгрейднути власне робокопівський костюм, проте був безмежно далеким від того, щоб вписати своє ім’я в історію науково-фантастичного кіно.

Ендрю

Фільм: «Двохсотрічна людина» (1999)
Тип: робот моделі NDR-114
Актор: Робін Вільямс

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

В епоху надзвичайного стрибка новітніх технологій роботи стають незамінними помічниками людей. Ось і родина Мартінів бере собі у якості домогосподарки залізяку NDR-114, яка отримує ім’я Ендрю. Та згодом з’ясовується, що у нього є творчі здібності та почуття, що не тільки наближає його до людини, але й робить повноцінним членом сім’ї.

Очевидно, що робот у виконанні Робіна Вільямса не міг бути інакшим, окрім як хлопцем доброзичливим та чуйним. Та головне, що він став людяним не тільки зовні, як, наприклад, той же Термінатор, а й всередині.

Фільм Кріса Коламбуса, знятий за однойменною повістю Айзека Азімова та романом «Позитронна людина» у співавторстві Азімова з Робертом Сілвербергом, подарував світу один з найбільш зворушливих робообразів.

Залізний велетень

Фільм: «Залізний велетень» (1999)
Тип: робот інопланетного походження
Актор: Він Дизель (озвучення)

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

У другій половині 50-х минулого століття на Землю буквально падає величезний робот, який втрачає пам’ять, але, як не дивно, вміє відчувати, а значить — неодмінно має душу. Розгубленого прибульця виявляє (і навіть рятує від удару електричним струмом) юний житель найближчого містечка Гоґарт Г’юз, і вже скоро двоє таких різних, але однаково самотніх героя стають нерозлучними друзями.

Залізний велетень — персонаж культового мультфільму, заснованого на романі «Залізна людина» Теда Г’юза. Сюжет сповнений теплої сентиментальності спілбергівського штибу, та разом з тим мультфільм призначений не тільки для дітей. Він показує божевілля на тлі холодної війни з усіма його наслідками: страхом перед атомною бомбою, совітським супутником-шпигуном, загрозою, що надходить від комуністичного режиму тощо.

Сьогодні ж історія виглядає навіть більш актуально, ніж в часи виходу стрічки на екрани. А сам металевий прибулець з грубим голосом Віна Дизеля транслює цілком чіткий посил: цей світ врятує не смертоносна зброя (створена в т.ч. внаслідок гонитви озброєнь), а С̶у̶п̶е̶р̶м̶е̶н той, у кого добре серце.

Бамблбі

Фільми: «Трансформери» (2007), «Трансформери: Помста полеглих» (2009), «Трансформери 3» (2011), «Трансформери: Час вимирання» (2014), «Трансформери: Останній лицар» (2017), «Бамблбі» (2018), «Трансформери: Час Звіроботів» (2023)
Тип: робот інопланетного походження, Автобот

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

Бамблбі то справжній краш у кіновсесвіті Трансформерів. Напевно, це наймиліший робот серед усіх дійових осіб з планети Кібертрон, і саме тому його так полюбляють юні глядачі. Мало того, що цей експерт з радіохітів доклав чимало зусиль, щоб врятувати Землю від мерзенних Десептиконів, то він ще й допоміг смиканому підлітку Сему Вітвікі завоювати найгарнішу дівчину в околиці. А це завданнячко куди складніше.

Бі з’явився у всіх без виключення фільмах франшизи (+ мультсеріали), а у 2018 році навіть отримав сольний виступ. Стрічка виявилася досить успішною, не в останню чергу завдяки слідуванню тропу з «Інопланетянина» та «Залізного велетня», коли прибулець знаходить друга в особі простої дитини. Це додало механізованій серії яскравого емоційного забарвлення, якого їй так не вистачало раніше.

Ейва

Фільм: «Ex Machina» (2014)
Тип: гіноїд
Акторка: Алісія Вікандер

Топ 10 роботів, кіборгів та андроїдів у кіно

У режисерському дебюті сценариста та письменника Алекса Ґарленда перед-глядачем постає дівчина-андроїд з символічним ім’ям Ейва. Вона володіє величезним потенціалом та симпатичним личком Алісії Вікандер. Тож не дивно, що скромний програміст Калеб дозволив собі проявити почуття до синтетичної пані, створеної його босом-мільярдером Нейтаном.

До фільму Ґарленда можна ставитись по-різному, адже ця вдумлива фантастика пропонує медитативне споглядання замість динамічних сцен. Втім, образ Вікандер чітко закарбовується у пам’яті та викликає когнітивний дисонанс. Вона — творіння у рівній мірі досконале, таємниче та зловісне. В якийсь момент і глядач має усі шанси піддатися химерному очаруванню Ейви — а дарма.

Як і Лже-Марія, ця жіночка вдало маніпулює чоловіками. Різниця в тому, що героїня Брігітти Гельм була запрограмована на таку поведінку, а от Ейва діє, виходячи з власних міркувань. Не інакше як прояв технологічної сингулярності у всій своїй безжальній красі.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: